27.2.12

Marathon Kids-ohjelma, empiiristä kokemusta usalaisesta terveyskasvatuksesta

Lapseni juoksivat maratonin! Varmasti moni muukin lapsi on juossut, mutta onko sitä vanhemmat tulleet huomanneeksi.

Kun nyt olen raportoinut ruokakasvatuksesta yleisesti niin ajattelin jakaa empiiristä kokemusta amerikkalaisesta terveyskasvatuksesta. 

Marathon Kids on amerikkalainen terveyskasvatusohjelma, jonka tavoite on innostaa lapset terveellisiin elämäntapoihin. Ohjelma toteutetaan pääosin koulujen kautta, mutta yksittäisetkin lapset voivat ilmoittautua mukaan. Lisätietoa ohjelmasta täältä

Maraton on maileissa mitattuna 26.2 mailia. Puoli vuotta on 26 viikkoa. Marathon Kids haastaa lapset juoksemaan edes mailin (1.6 km) viikossa puolen vuoden aikana ja merkitsemään matkan seurantakorttiin. 


Maraton aloitetaan isolla tapahtumalla ja päätetään vielä isompaan "Final Mile"-tapahtumaan, jossa juhlitaan sekä lapsia että heitä kannustaneita kouluja ja vanhempia. Tämä tapahtuma oli viime lauantaina täällä Austinissa ja perheeni osallistui koulumme mukana. Kuvia tapahtumasta näkee Marathon Kids Facebook-sivuilla, tässä kansiossa. Mukava karnevaalitunnelma. Jokainen lapsi sai mitalin sekä autoon kiinnitettävän tarran (kun kerran oikean maratonin juosseillakin on usein siitä kertova tarra autossaan)


Kuten juoksulogista näkyy niin osa Marathon Kids ohjelmaa on myös kannustaminen kasvisten syömiseen pitämällä päiväkirjaa syödyistä kasviksista. Lopputapahtumassakin kasvikset olivat vahvasti mukana vetämässä mm. alkulämmittelyä ennen varsinaista juoksemista (kts. kuvia). Tapahtumassa myös jaettiin lapsille ruoasta kertovaa materiaalia mm. oheinen pöytätabletti. 


Marathon Kids - ohjelmaa lasten kautta seuranneena voin kertoa ohjelman todella kannustaneen liikkumaan. Muutamia maileja juostiin koulun liikuntatunneilla, mutta sen jälkeen seurantakortti lähetettiin kotiin. Logia pidettiin meillä jääkaapin ovessa esillä. Opettaja oli muistanut aina silloin tällöin kysyä oppilailtaan edistymisestä ja omasta edistymisestä verrattuna muiden edistymiseen raportoitiin usein kotona. Johtaen muutaman kerran siihen, että vaikka ei olisi huvittanut niin liikkumaan lähdettiin vain saadaksemme merkinnän korttiin. Useammin taisimme kyllä huomata vasta jälkeen päin, että päivän touhuistahan saa merkinnän korttiin. 

Geokätköilemässä luonnonpuistossa Austinin lähellä 26.2.2012
Kasvispäiväkirjaakin seurattiin ja viimeisillä viikoilla kauppalistaa laadittiin niin et viimeisetkin ruksit saatiin merkittyä. Yritän pitää matalaa profiilia omien lasten kanssa terveellisestä syömisestä, mutta tätä kautta keskustelua syntyi lasten omasta kiinnostuksesta lähtien. ((lue Mom as dietitian: blessing or a curse ja 5 Mistakes Parents Make When Educating Kids about Nutrition-jutut)

Omat lapseni olivat vielä niin pieniä asuessamme Suomessa ettemme ole vielä tutustuneet suomalaisiin koulun kautta tuleviin terveyskasvatusohjelmiin. Nuori Suomi liikkuu-ohjelma vaikuttaa kuitenkin Marathon Kids-ohjelmaa vastaavalta.

Samana päivänä kuin Marathon Kids Final Mile oli myös "Introduce Girls to Engineering Day"-tapahtuma, joka olisi kiva nähdä myös Suomessa... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti