23.10.17

Kouluruokaa à la carte

Oppilaan valintamahdollisuudet ruokalinjastolla lisääntyvät maksuttomassa kouluruokailussakin.
Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus (*Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2017):
"Vaihtoehtojen tarjoamisen tiedetään myös lisäävän oppilaiden osallistumista kouluruokailuun." 

Merkkejä lisääntyvästä vaihtoehtojen tarjoamisesta kouluruokailussa näkyvissä

Turun kaupungin koulujen kouluruokailusta vastaava Arkea tarjosi osana Food & Fun -ruokafestivaalia yhdessä koulussa tulevaisuutta enteilevää kouluruokaa ramen-keiton muodossa. 

Ideana oli, että lapset saivat ottaa linjastosta itse haluamansa sattumat joiden päälle otettiin vielä kuumaa lientä. Keiton sai syödä lusikalla tai taiteilla puikoilla sattumat suuhunsa. 

Asettelu oli houkutteleva ja monipuolinen, mutta en huomannut et se olisi haittaavasti hidastanut ruokailua. Lasten keitot olivat hyvin vaihtelevan sisältöisiä, mutta yksilöllisyyttä tulevaisuuden ruoalta oli kuulemma toivottukin. Keiton syöminen puikoilla huvitti ykkösluokkalaisten pöytäseuruettani ja porkkanaraasteen syöminen lämpimästä liemestä oli kuulemma inhaa. Minä tykkäsin valinnanmahdollisuudesta enkä ottanut porkkanaraastetta. Liemi olisi saanut olla kuumempaa, mutta toisaalta se olisi voinut olla hankalaa lapsille. Maku oli hyvä joka tapauksessa.

Jäätelö oli kansainvälisen koulumaitopäivän 29.9.2017 kunniaksi kuten kaikissa Turun kouluissa.


Minun keittolautaseni ei sisältänyt porkkanaa eikä katkarapuja.

Keiton sattumat sai itse laittaa lautaselle. Kuuma liemi kauhottiin päälle viimeisenä.

Arkea on jo neljänä vuonna vienyt Food & Fun ruokafestivaalin myös turkulaisten koululaisten pöytiin.
Useista kouluista löytyy salaatin sijaan salaattipöytä, jossa komponentit ovat tarjolla erikseen. Näin Raumalla:
Kerrankaan ei puhuta kouluruokailun säästöistä - salaattipöydästä valitaan oman maun mukaan LS.fi 3.10.2017
Joskus tiskin molemmilla puolilla opitaan vasta kokeilemalla, mikä tarjoilu ei toimikkaan.
Koulun hampurilaistarjoilu loppui lyhyeen – jäteastiat alkoivat täyttyä puolikkaista hampurilaisista YLE.fi 11.9.2017

Valintamahdollisuus edistää kasvisruokailua

Tarjolla olisi hyvä olla kaksi pääruokavaihtoehtoa. Toinen vaihtoehdoista voi olla kasvisruoka, jolloin aterian riittävä proteiinisisältö varmistetaan palkokasveilla, muilla kasviproteiinin lähteillä, maitovalmisteilla tai kananmunalla. Kasvisruokavaihtoehtojen tarjoaminen edistää kasvisruokien syömistä myös niillä oppilailla, jotka eivät ole niihin vielä tottuneet. Lähde: Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus 2017 *)
Tämä kouluruokailusuosituksen kohdan toteutus on jo uutisissa

Kasvisruoka maistuu yläkoulun pojillekin – "50–60 koululaista syö päivittäin"
nurmijarvenuutiset.fi 4.10.2017



Ruoan vaihtoehtojen valinnan tutkimusta tutkimusravintolassa Turussa

Suomalaisten lounasvalinnoista ja -kokemuksista saadaan kosolti uutta tietoa, kun Turkuun avataan maailmanlaajuisestikin harvinainen tutkimusravintola. Lue lisää>> TS.fi 22.10.2017 
Tutkimustiedosta saadaan varmasti työkaluja myös lasten ja nuorten maksuttoman kouluruokailun ruokavalintojen tutkimiseen ja kehittämismahdollisuuksiin. 

Käytäntöjä Usasta

Usassa kouluruokailu on maksullista. Haasteena on saada oppilaat ostamaan terveellisempiä vaihtoehtoja:



 *) Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2017

Lue myös:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti