Turun koulujen katuruokateema jatkui tänään kolmatta päivää. Pääsin mukaan
tunnelmaan Haarlan alakouluun ja kyselemään mitkä ovat keittiöhenkilökunnan
sekä opettajien mietteet Food and Fun –tapahtumasta koululla. Ja sain toki
syödä tänäänkin kouluruokaa.
The same in English: Food and Fun Turku festival menu at school lunch>>
Opettajien välittämän tiedon mukaan tämän koulun oppilaat olivat pitäneet eniten (broileri)nuketeista ja lohkoperunoista. Ruis-siikapurkerin ja perunasämpylän jälkeen oli vähän huolta oppilaiden jaksamisesta kevyeksi koetun aterian jälkeen koulupäivän ollessa pitkä. Nuketit ja lohkoperunat olivat olleet täyttävämpiä. Kaikkina päivinä oli toki ollut tarjolla myös maitoa sekä tavallista näkkileipää, jota muutama oppilas näyttikin syövän revityn possunlihasämpylän päälle.
Kiitän Food and Fun organisaatiota mahdollisuudesta vierailla kouluruokailussa. Kiitokset myös Arkea ruokapalvelulle vastaanotosta ja tarjoilusta sekä Haarlan koulun opettajille halusta kertoa millaista on ollut olla ruokapalvelun asiakkaana Food and Fun tapahtumassa.
The same in English: Food and Fun Turku festival menu at school lunch>>
Vaihtelu virkistää
Kaikki osapuolet kertoivat omin sanoin pitävänsä katuruoan
tuomasta vaihtelusta kouluruokailuun. Palautetta oli tullut lapsilta suoraan
keittiöön, että hyvää oli ja saisi olla useamminkin. Keittiön puolesta tälläistä
voisikin tehdä kerran tai pari kuukaudessa. Usean komponentin tuomat haasteet
tarjoilulinjastolle hyvittyvät vähäisemmällä tiskin määrällä sekä
erikoisruokavalioiden helpommalla erottelulla. Ja muut haasteet kuittaantuvat
lapsilta saaduilla kehuilla ja innostuneella vastaanotolla tarjoiluun.
Opettajat kertoivat vaihtelun tulleen monelle lapselle
yllätyksenä kun aiheesta ei oltu keretty luokissa puhua. Sämpylän täyttäminen
itse ei hidastanut ruoan saamista pöytään. Pienimmille, joilla kouluruokailukokemus
ei vielä ole karttunut 180 päivän vuosivauhdilla, tarjottiin apua sekä
opettajien että keittiöhenkilökunnan toimesta. Sormiruokailu näytti sujuvan
hyvin ja suuremmitta sotkuitta ilmeisesti koulun ulkopuolelta hankitun kokemuksen myötä.
Ruokapalvelua kiiteltiin uuden teeman tuomisesta
kouluruokailuun. Opettajien edustaja kertoi kouluruokailun todellakin olevan tärkeä
osa oppilaan päivää ja tälläinen erilainen juttu luo hyvää asennetta
kouluruokailuun. Tarjottavaan kiinnitetään ehkä jatkossa enemmän huomiota
muinakin päivinä, mikä palvelee esim. ruoan alkuperän tiedostamista.
Entäs se maku?
Katuruokaa-teeman kolmantena päivänä tarjolla oli ”perunasämpylä
sisäl revitty porssaliha, kaalisalatti ja tomatti”. Tässä koulussa oli tarjolla lisäksi
chilisoossia, mistä kuulin sekä ”ei tää oo tulista yhtään” sekä ”suu palaa”-kommentit
lapsilta. Soossia sai lisätä oman maun mukaan, kuten muitakin aterian osia.
Opettajan huikatessa pöytiin kuka piti ruoasta nousivat kaikien
oppilaiden kädet. Eräs opettaja kehui keittiön itse marinoimaa punasipulia
taivaalliseksi hakiessaan lisää.
Minusta kokonaisuuden maku oli aito. Sämpylä olisi varmaankin ollut aika vettynyt jos se olisi odottanut täytettynä. Taisin tosin ahnehtia
kasviksia sen verran oman sämpyläni väliin, että syöminen oli minulla sottaisempaa kuin oppilailla
näytti olevan.
Opettaja kertoi sämpylän itse täyttämisen olevan sekä
hyvä että huono juttu. Tytöt saattoivat jättää lihan kokonaan pois ja pojat
taas lintsasivat kasviksista.
Oliko katuruokateema food and fun?
Turun koulujen ruokapalvelusta vastaavan Arkean katuruokateemaan kaupungissa olevan Food and Fun ruokafestivaalin 2014 kunniaksi kuului keskiviikkona 1.10. ruis-siikapurkeri, torstaina 2.10. lohkotui peruni ja nuketei ja sit vihaneksi, ku kasteta soossi sekä perjantaina 3.10. perunasämpylä sisäl revitty porssaliha, kaalisalatti ja tomatti.Opettajien välittämän tiedon mukaan tämän koulun oppilaat olivat pitäneet eniten (broileri)nuketeista ja lohkoperunoista. Ruis-siikapurkerin ja perunasämpylän jälkeen oli vähän huolta oppilaiden jaksamisesta kevyeksi koetun aterian jälkeen koulupäivän ollessa pitkä. Nuketit ja lohkoperunat olivat olleet täyttävämpiä. Kaikkina päivinä oli toki ollut tarjolla myös maitoa sekä tavallista näkkileipää, jota muutama oppilas näyttikin syövän revityn possunlihasämpylän päälle.
Siikapurkerin menekki oli yllättänyt keittiönkin tässä koulussa. Hävikkiä
oli tullut lähinnä sormiruokailun kautta, joten ehkä kalapihvi hampurilaisen
muodossa myi paremmin oppilaille kuin jos se olisi tarjoiltu perunoiden ja
vaikka ihan saman kastikkeen kanssa. Tämän päivän malliannoksessa vaihtoehtoina oli isompi tai pienempi sämpylä
täytettäväksi. Ja lisää sai hakea kun ensimmäinen oli syöty, siihen oli
keittiössä varauduttu.
Kouluruokailusuosituksen mukaan kouluaterian tulisi kattaa
noin kolmannes oppilaan päivittäisestä energian tarpeesta. Lisäksi muiden
ravintoaineiden saantia arvioidaan laskemalla ateriasta keskeisten
ravintosisältöä kuvaavien ravintoaineiden määrä energiayksikköä kohti
keskiarvona 4–6 viikon ajalta. Hyvin suunniteltu katuruoka täyttää kouluruokailusuositusten
ravitsemukselliset vaatimukset ja ennen kaikkea vastaa haasteeseen kuunnella
oppilaiden toiveita kouluruokailun järjestämisestä.
Voin siis ilokseni välittää viestiä:
Food and Fun toteutuu myös kouluruokailussa!
Kiitän Food and Fun organisaatiota mahdollisuudesta vierailla kouluruokailussa. Kiitokset myös Arkea ruokapalvelulle vastaanotosta ja tarjoilusta sekä Haarlan koulun opettajille halusta kertoa millaista on ollut olla ruokapalvelun asiakkaana Food and Fun tapahtumassa.
Malliannos perunasämpylä, revittyä porsaanlihaa, kaalisalaattia, tomaattia ja marinoitua punasipulia. |
Katuruoan tarjoaminen haasta kouluruokailun tarjoilulinjaston. |
Chilikastike toi oman lisänsä tarjoilun uutuuden viehätykseen. |
NAM |
www.arkea.fi/ruokalistat alakoulut 29.9.-3-10.2014 |
Lisätietoa:
- Food and Fun ruokafestivaalit Turussa 1.-5.10.2014
- Kouluruokailuruositukset
- Turun kaupungin koulujen ruokapalvelusta vastaa Arkea, www.arkea.fi
- Food & Fun tuo hauskuutta kouluruokailuun. Turku.fi 3.10.2014
- Kirjoitukseni 1.10.2014: Food&Fun, myös kouluruokailussa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti