3.10.14

Food and Fun: Perunasämpylä sisäl revitty porssaliha, kaalisalatti ja tomatti

Turun koulujen katuruokateema jatkui tänään kolmatta päivää. Pääsin mukaan tunnelmaan Haarlan alakouluun ja kyselemään mitkä ovat keittiöhenkilökunnan sekä opettajien mietteet Food and Fun –tapahtumasta koululla. Ja sain toki syödä tänäänkin kouluruokaa.

The same in English: Food and Fun Turku festival menu at school lunch>>

Vaihtelu virkistää

Kaikki osapuolet kertoivat omin sanoin pitävänsä katuruoan tuomasta vaihtelusta kouluruokailuun. Palautetta oli tullut lapsilta suoraan keittiöön, että hyvää oli ja saisi olla useamminkin. Keittiön puolesta tälläistä voisikin tehdä kerran tai pari kuukaudessa. Usean komponentin tuomat haasteet tarjoilulinjastolle hyvittyvät vähäisemmällä tiskin määrällä sekä erikoisruokavalioiden helpommalla erottelulla. Ja muut haasteet kuittaantuvat lapsilta saaduilla kehuilla ja innostuneella vastaanotolla tarjoiluun.

Opettajat kertoivat vaihtelun tulleen monelle lapselle yllätyksenä kun aiheesta ei oltu keretty luokissa puhua. Sämpylän täyttäminen itse ei hidastanut ruoan saamista pöytään. Pienimmille, joilla kouluruokailukokemus ei vielä ole karttunut 180 päivän vuosivauhdilla, tarjottiin apua sekä opettajien että keittiöhenkilökunnan toimesta. Sormiruokailu näytti sujuvan hyvin ja suuremmitta sotkuitta ilmeisesti koulun ulkopuolelta hankitun kokemuksen myötä.

Ruokapalvelua kiiteltiin uuden teeman tuomisesta kouluruokailuun. Opettajien edustaja kertoi kouluruokailun todellakin olevan tärkeä osa oppilaan päivää ja tälläinen erilainen juttu luo hyvää asennetta kouluruokailuun. Tarjottavaan kiinnitetään ehkä jatkossa enemmän huomiota muinakin päivinä, mikä palvelee esim. ruoan alkuperän tiedostamista.

Entäs se maku?

Katuruokaa-teeman kolmantena päivänä tarjolla oli ”perunasämpylä sisäl revitty porssaliha, kaalisalatti ja tomatti”.  Tässä koulussa oli tarjolla lisäksi chilisoossia, mistä kuulin sekä ”ei tää oo tulista yhtään” sekä ”suu palaa”-kommentit lapsilta. Soossia sai lisätä oman maun mukaan, kuten muitakin aterian osia.

Opettajan huikatessa pöytiin kuka piti ruoasta nousivat kaikien oppilaiden kädet. Eräs opettaja kehui keittiön itse marinoimaa punasipulia taivaalliseksi hakiessaan lisää.
Minusta kokonaisuuden maku oli aito. Sämpylä olisi varmaankin ollut aika vettynyt jos se olisi odottanut täytettynä. Taisin tosin ahnehtia kasviksia sen verran oman sämpyläni väliin, että syöminen oli minulla sottaisempaa kuin oppilailla näytti olevan. 

Opettaja kertoi sämpylän itse täyttämisen olevan sekä hyvä että huono juttu. Tytöt saattoivat jättää lihan kokonaan pois ja pojat taas lintsasivat kasviksista.

Oliko katuruokateema food and fun?

Turun koulujen ruokapalvelusta vastaavan Arkean katuruokateemaan kaupungissa olevan Food and Fun ruokafestivaalin 2014 kunniaksi kuului keskiviikkona 1.10. ruis-siikapurkeri, torstaina 2.10. lohkotui peruni ja nuketei ja sit vihaneksi, ku kasteta soossi sekä perjantaina 3.10. perunasämpylä sisäl revitty porssaliha, kaalisalatti ja tomatti. 

Opettajien välittämän tiedon mukaan tämän koulun oppilaat olivat pitäneet eniten (broileri)nuketeista ja lohkoperunoista. Ruis-siikapurkerin ja perunasämpylän jälkeen oli vähän huolta oppilaiden jaksamisesta kevyeksi koetun aterian jälkeen koulupäivän ollessa pitkä. Nuketit ja lohkoperunat olivat olleet täyttävämpiä. Kaikkina päivinä oli toki ollut tarjolla myös maitoa sekä tavallista näkkileipää, jota muutama oppilas näyttikin syövän revityn possunlihasämpylän päälle.

Siikapurkerin menekki oli yllättänyt keittiönkin tässä koulussa. Hävikkiä oli tullut lähinnä sormiruokailun kautta, joten ehkä kalapihvi hampurilaisen muodossa myi paremmin oppilaille kuin jos se olisi tarjoiltu perunoiden ja vaikka ihan saman kastikkeen kanssa. Tämän päivän malliannoksessa vaihtoehtoina oli isompi tai pienempi sämpylä täytettäväksi. Ja lisää sai hakea kun ensimmäinen oli syöty, siihen oli keittiössä varauduttu.

Kouluruokailusuosituksen mukaan kouluaterian tulisi kattaa noin kolmannes oppilaan päivittäisestä energian tarpeesta. Lisäksi muiden ravintoaineiden saantia arvioidaan laskemalla ateriasta keskeisten ravintosisältöä kuvaavien ravintoaineiden määrä energiayksikköä kohti keskiarvona 4–6 viikon ajalta. Hyvin suunniteltu katuruoka täyttää kouluruokailusuositusten ravitsemukselliset vaatimukset ja ennen kaikkea vastaa haasteeseen kuunnella oppilaiden toiveita kouluruokailun järjestämisestä.

Voin siis ilokseni välittää viestiä: 

Food and Fun toteutuu myös kouluruokailussa!


Kiitän Food and Fun organisaatiota mahdollisuudesta vierailla kouluruokailussa. Kiitokset myös Arkea ruokapalvelulle vastaanotosta ja tarjoilusta sekä Haarlan koulun opettajille halusta kertoa millaista on ollut olla ruokapalvelun asiakkaana Food and Fun tapahtumassa.

Malliannos perunasämpylä, revittyä porsaanlihaa, kaalisalaattia, tomaattia ja marinoitua punasipulia. 

Katuruoan tarjoaminen haasta kouluruokailun tarjoilulinjaston.

Chilikastike toi oman lisänsä tarjoilun uutuuden viehätykseen.

NAM

www.arkea.fi/ruokalistat alakoulut 29.9.-3-10.2014

Lisätietoa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti