17.11.15

Tarkoituksenmukaisesti järjestetty kouluruokailu, mitä se on tänään?

Perusopetuslaki (21.8.1998/628) toteaa
"Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria."

Alla listattuna uutisointia miltä lakisääteinen tarkoituksenmukaisesti järjestetty kouluruokailu on syksyllä 2015 näyttänyt:

Kuinka moni hahmottaa miten tarkoituksenmukaisuuden toteutus kouluruokailussa on muuttunut lyhyessäkin ajassa?
Itseotto-linjastot, maitonovot, aktiivinen asiakaspalautteen kerääminen erilaisin tavoin, viikkoruokalistat ja sähköiset + mobiiliruokalistat, erityisruokavalio-osaaminen + tuotevalikoima laajentunut, pääruokavaihtoehdot ja kasvisruoka, leipävalikoima, terveystietoisuus, hygienialainsäädäntö, kilpailutilanteen muutos -> ruokapalvelujen brändäys, välipalatarjonta... (Virpi Kulomaa / Kouluruokadiplomi 5.10.2015)
Meille nämä nykyään itsestään selvät asiat kouluruokailussa ovat osoitus kehityksestä sekä halusta palvella aikaisempaa tarkoituksenmukaisemmin. Eikä kaikki kehitys ole tehty resurssien säästöt tavoitteella ja esimerkiksi laajentuneen ruokalistan tuotto on vaikea mitata.

  • Food & Fun & Hungry Birds. Uudistuksessa ruokalan seinät saivat uuden maalin, yhdelle seinälle laitettiin värikäs kuvatapetti, maito- ja leipäpisteet muuttivat ”linnunpönttöjen” suojiin ja iloisenvärikkään ilmeen viimeistelevät lasten toteuttamat värikkäät askartelut. (TS.fi 30.9.2015)
  • Duunaa kouluravintola –kilpailu, jossa kouluja kannustettiin kaunista-maan koulun ruokasali viihtyisämmäksi. (Arkea.fi -sivusto 2.10.2015)
  • Ankeaa ja hallimaista tilaa on uudistettu myös värikkäillä verhoilla, pöytäliinoilla ja kukilla. (lisätty: ita-savo.fi 17.11.2015)
  • Valmistus koulutettujen ammattilaisten tuottamaa. Lovisassa keittiön esimies Susanne Lund huolehtii, että koululaiset ja vanhukset saavat maukkaan aterian tuoreena ja juuri ajallaan. Susannen tarina Eskimofinland.fi -sivustolla
  • Lukion kakkosluokkalaiset pääsevät suunnittelemaan koululleen nimikkoruuan. (YLE.fi 8.10.2015)
  • Koulukeittiöissä noin 12 prosenttia ruokatuotannosta tulee läheltä. (YLE.fi 30.10.2015)
  • Elämä rullaa –teemaviikko kouluissa sekä yhteistyökumppanimme järjestämään maistelutilaisuuteen osallistui Hintan koulun 6-luokan oppilaita ja Serviisin työntekijöitä. (Oulun kaupungin verkkosivut 19.10.2015
  • Kouluruokadiplomikouluissa huolehditaan siitä, että kouluruokailussa toteutuvat sille asetetut ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteet. (kouluruokadiplomi.fi-sivusto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti