18.1.17

Ruokapalvelu mukana OPS:n toteutumisessa

Mieliruokaviikko, TET-harjoittelu, kansainväliset maut, laskiaispulla, kasvisruokareseptikisa. Ja monta muuta tapaa miten koulujen ruokapalvelut osallistuvat opetussuunnitelman toteuttamiseen.

Syksyllä 2016 käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma linjaa "Opetushenkilöstö ja ruokailusta vastaava henkilöstö tekevät yhteistyötä kouluruokailun järjestämisessä ja toiminnan kehittämisessä." 


Opetussuunnitelman sisällössä on ruoka-, terveys- ja tapakasvatuksellisia, kestävään elämäntapaan sekä oppilaiden osallisuuteen oppimisympäristöjensä muokkaamisessa liittyviä tavoitteita. Huoltajienkin osallisuus sekä mahdollisuus olla mukana koulutyössä ja sen kehittämisessä on keskeinen osa koulun toimintakulttuuria. 

Miten kouluruokailun ruokapalvelu osallistuu näiden tavoitteiden toteuttamiseen käytännössä? Esimerkkejä alla.

Ruokakasvatus, ruoan alkuperä


 • Sodankylän kunnan ruokapalvelu
  Lähiruoalla mahdollistetaan alueen oman ruokakulttuurin säilyminen ja kehittyminen. Lähde>>
 • Turku / Arkea
  Koulujen festivaalipäivän siikaruisburgeri on todellista lähiruokaa. Siikapihvin kala tulee Saaristomereltä, se massataan Turun satamassa ja pihvin paistaa turkulainen S. Wallin. Ruisleivän leipoo mynämäkeläinen Leipomo Verainen ja suurin osa siinä käytetystä rukiista on kasvatettu Varsinais-Suomessa. Lähde>>

Ruokalistan sisältösuunnittelu


Vanhempien osallistaminen


 • Kouluruokapäivä 
  Kouluruokapäivän järjestivät yhteistyössä Helsingin kaupungin opetusvirasto, Tukkutori, Flavour Studio, Ruokatieto, Helsingin kouluruoan tuottaja (ent. Palmia, nykyisin Palvelukeskus Helsinki), ELO-säätiö ja se kokosi kaupunkilaisia tutustumaan moderniin kouluruokaan ja ideoimaan sen tulevaisuutta.>>
 • Kouluruokaherkkuja pop up -ravintoloissa Ravintolapäivänä
  Nokian kaupungin ruokapalvelut järjestää Nokia-viikolla Ravintolapäivänä kaikille avoimen kouluruokatapahtuman>>
 • Kutsu isovanhemmille Turku / Arkea
  Tarkoituksena on antaa isovanhemmille oikeaa tietoa ja käsitys kouluruokailusta. 

 • Tieto päivän kouluateriasta valokuvana
  Tuusulan kunta otti käyttöön Aivomenu-sovelluksen, jossa on ravintoarvon lisäksi myös kuva joka annoksesta (keski-uusimaa.fi 15.1.2017)

Teemapäivät ja ruokajuhlat ruokailussa

Laskiainen, joulu, kansainväliset maut...

Ruokahävikin vähentäminen


 • Tähteitä nolla! (Euroopan laajuinen kampanja / Paikalliset jäteyhtiöt sekä ruokapalvelut)
  Esim. Kymeenlaaksossa "Tähteitä nolla! -haasteeseen ovat vastanneet ruokapalvelut Kouvolassa, Kotkassa, Pyhtäällä, Haminassa, Iitissä ja Lapinjärvellä. Mukana kampanjassa on yhteensä 75 koulua, kaikki alakoulut ja osa yläkouluista."

Oppilailla on mahdollista suorittaa työssäoppimisjakso koulun ravintolassa


Oppilaat kehittävät kouluruokailureseptejä:


 • Juniorikokki 2017 (Oulu, Sodexo)
  Juniorikokki 2017 -kilpailussa haetaan herkullista ja kouluruokailusuositusten mukaista annosta, joka nostetaan ruokalistojen nimikkotuotteeksi kaikissa niissä Oulun kaupungin kouluissa, joissa Sodexo toimii.
 • POPRASUS (Jyväskylä, Kylän kattaus ja Asikkalan kunnan ruokapalvelu)
  Jyväskylän kaupunki & Kylän kattaus sekä Asikkalan kunta lähtevät kanssamme kokeilemaan, miten kasvisruoan houkuttelevuutta voidaan lisätä kouluruokailussa. Osallistamme myös oppilaat kasvisruoan kehittämiseen kouluruokailussa. 
 • #Papuposset (Espoo, Espoo Catering)
  Espoo Catering ja Espoon kaupunki haastavat espoolaiset 9-luokkien kotitaloutta opiskelevat mukaan #papuposset-kilpailuun suunnittelemaan kasvisruoka Suomi100-juhlalounaalle.

Kouluruokadiplomit yhteistyön työkaluna

Muistutuksena:
Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämät ruokadiplomit ovat innostaneet kouluja ja päiväkoteja konkreettisiin toimenpiteisiin koulu- ja päiväkotiruokailun kehittämiseksi sekä edistäneet ruokailuasioihin liittyvää moniammatillista yhteistyötä. http://www.kouluruokadiplomi.fi/ajankohtaista/ruokadiplomit-tyokaluja-yhteistyon-kehittamiseen/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti