14.5.18

KESÄLOMA! Mitä syödään ja missä?

Teksti on julkaistu toukokuussa 2011. Kouluissa on kesäloma myös vuonna 2018, eikä aika näytä haalistavan sisältöä. Joten kysyn taas laskeeko ruoan laadun vaatimustaso kun maksu menee itseltä suoraan eikä yhteisestä kassasta?


Laskeeko laadun vaatimustaso? 


Luulen, että moni vanhempi haikailee kesällä ruokapalvelun perään ei vain rahamenojen takia vaan sen vaivattomuuden. Luultavasti moni lapsikin ikävöi kouluruokalaa jos ei ole mammaa tai mummoa kattamassa pöytää vanhempien ollessa töissä. Einekset ja edellisen päivän tähteet mikroaaltouunissa lämmitettynä saattavat ruveta loman aikana tympimään. Toivottavasti muistuu mieleen useimmissa kouluissa olevan ruokalista, missä sama ruoka tulee vastaan kuuden viikon välein vs. eilisen illallisen rippeet tänään ja huomenna. Pikaruokalankaan valikoima ei taida vaihtua niin usein.

Mikäli lapsi osallistuu leirille niin ruoan hinta on varmasti laskettu leirin hintaan ellei omia eväitä vaadita. Millaisen hinnan vanhemmat ovat valmiit maksamaan suoraan vrt. kun ruokailu on kustannettu verorahoilla? Nouseeko hinta-laatusuhteen arvostus? Vai laskeeko laadun vaatimustaso kun maksu menee itseltä suoraan eikä yhteisestä kassasta?


Arvoa yhteisöllisyydestä? 

Ilmaista joukkoruokailua kesälläkin järjestää ainakin Helsinki puistoruokailun muodossa alle 16-vuotiaille. Netin kautta sain hyvin vähän tietoa mistä ruoka puistoihin tulee. Nettikeskusteluiden perusteella arvioisin, että ruoasta pidetään ja sitä arvostetaan. Syömäänhän tarvitsee tulla vain vapaaehtoisesti tai jos ei oikeasti ole muuta vaihtoehtoa kotoa annettu.

Tosin myös veronmaksajille tulevista kustannuksistakin on urputettu. Ruokailu on Helsingissä sosiaalitoimiston järjestämää, joten luotan heidän laskeneen yhteiskunnan jäävän kuluissa säästön puolelle tällä palvelulla. Ruokailun yhteisöllistä merkitystä kesälomapäiviä yksin kotona viettäville lapsille ei helposti rahassa laske. Myös kotiäidit tuntuivat nettikeskusteluissa antavan arvoa ruokailun tälle puolelle ruokailun kootessa kaverit yhteen leikkimään.


Kesän suosituin ruokapaikka pikaruokala?

On mielenkiintoista katsoa kohdistuuko kouluruokailua kritisoinut kirjoittelu kesän joukkoruokaloihin. Ainakin teoriassa kesällä lounasruokalan voi kukin perhe valita. Käytännössä luulen monessakin perheessä kesän toiminnot ohjautuvat jonkin muun kuin ruokailuvaihtoehdon mukaan. Tai edes ravitsemuksellisen vakaumuksen mukaan. Ystäväni kertoi havainneensa kesäkuun suosituimman joukkoruokalan olevan mäkkäri. Voin jopa uskoa monen perheen valitsevan tämän ratkaisun. Valitsevathan jotkut perheet tai ainakin rahoittavat pikaruokailua kouluruokailun vaihtoehtona.

Kokemuksia kesäloma-ajan koululaisten joukkoruokailusta voi käsitellä kesän jälkilöylyissä.

Lue myös aiheesta: 
"Tutkimusten mukaan lapsiperheiden ruokailu on arkena terveellisempää kuin viikonloppuisin, todetaan lapsiperheiden ruokasuosituksissa. Entä kun viikonloppu kestää kymmenen viikkoa?" -blogikirjoitus 14.6.2016: Syödään yhdessä ja kehitetään ruokatajua kesällä

Lisätietoa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti