16.8.18

Onko sinulla kouluruokamuistoja? Kerro ne puhelinkopissa

Kuten puhelinyhteydet, kouluruokailukin on muuttunut siitä kun sinä kouluruokaa viimeksi söit. Tee palvelus itsellesi ja ota täysi hyöty kouluruokailusta päivittämällä oma ruokataju.

Ruokaympäristön lisäksi ruokailukulttuuri on muuttunut

Kun ei ollut paikkoja mihin lapsena piipahtaa itsekseen syömään iltapäivällä, löysit itsesi ruokapöydästä muiden kanssa. Ensimmäinen McDonalds avattiin Suomessa 1984, noin vertailukohdaksi ottaen. Nyt voit laittaa whatsup-viestin lapsellesi "osta pankkikortilla ruokaa ja syö odottaessasi minulta kyytiä treeneihin".

Perheiden yhdessä syöminen on nykyään vähäistä ja aterioiden sijaan syödään epäsäännöllisesti napostellen. Kuitenkin juuri yhdessä syöminen, säännöllisesti syöminen ja ateriakokonaisuudet edistävät hyvinvointia.

Kouluruokailu tarjoaa nämä hyvinvointia edistävät tekijät lapsellesi jos päivään ei mahdu toista lämmintä ateriaa sinun järjestämänä.

"Lapsilla epäsäännöllinen ruokarytmi ja aterioiden korvaaminen epäterveellisillä välipaloilla ovat yhteydessä kakkostyypin diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskitekijöihin" (hs.fi 16.8.2018)


Ruokahävikki, lihan vähentäminen, kasvisproteiinit

Kestävä kehitys ei ollut kenenkään huulilla sinun kouluaikoinasi. Kysyppä ekaluokkalaiseltasi aiheesta nyt niin saat tietoa, mitä et vielä tiennyt. Kestävän kehityksen teot ovat lapsesi arkipäivää myös kouluruokailussa.

Hävikkiviikkoa vietetään syyskuussa kouluissa kiinnittämällä huomio ruokahävikin vähentämiseen arkitekoina kuten ottamalla ruokailussa lautaselle vain sen minkä syö.

Kouluruokailulla on myös muita keinoja kestävän kehityksen edistämiseen. Sillä on vaikutusta kun 900 000 kouluruokailijaa viettää kerran viikossa kasvisruokapäivän vuodessa noin 40 viikon ajan. 


Ja kasvisruoka ei ole sitä, mitä se oli. Oletko kuullut kasviproteiineista? Kouluruokailun volyymeillä edistetään niin kotimaisten kasvisproteiinien tuotantoa kuin kotimaisten järvikalojen elintarvikekäyttöä.

Kouluruokailu tarjoaa lasten lounaan verran mahdollisuuden antaa hyvän kiertää kauttasi (www.kiertaakohyvakauttasi.fi -kampanja vuonna 2018, joka kiinnittää huomiota ravinteiden tuhlaukseen)


Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositukset 2017

Sinun lapsuudessasi kouluruokailulla ei ollut ravitsemussuosituksia erikseen. Ensimmäiset kouluruokailusuositukset julkaistiin vuonna 2008 ja niissä keskityttiin ravitsemuksellisen koostumuksen toteuttamiseen.

Vuonna 2018 julkaistu kouluruokailusuosituksen päivitys on nimeltään Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus. Edelleen kouluruokailun tavoitteena on täyttää noin kolmannes koululaisen koulupäivän energiantarpeesta, mutta uudistettu suositus antaa aikaisempaa enemmän vinkkejä miten tavoite saavutetaan. Vinkit kattavat niin elintarvikevalikoiman, lautasmallin, linjaston sijoittelun, ruokailun keston kuin kilpailutuksen ja laadun seurannan.

Nimensä mukaisesti uudet kouluruokailusuositukset korostavat kouluruokailua oppimisympäristönä. Kouluruokailu tarjoaa mahdollisuuden lapsellesi oppia syömään monipuolisesti erilaisia ruoka-aineita.

Lapsi syö mistä pitää, pitää siitä mikä on tuttua ja tutuksi tulee se mikä on saatavilla. (Susanna Angle, lastenravitsemusasiantuntija)
Kouluruokailussa on nykyään usein mahdollisuus valita vapaasti lautaselleen kasvisruokaa perusruoan rinnalle. Se helpottaa kasvisruokien käyttöä myös kotona, jossain vaiheessa. 
(Kaksikymppisten suomalaisten ruokatavoissa mullistus – jo joka viides mukana megatrendissä. lansivayla.fi 14.8.2018)


Ota oma ruokataju haltuun

Ruokataju on käsite, joka auttaa tiedostamaan ruokavalintojen moninaisuutta, hahmottamaan ruokajärjestelmän kokonaisuutta sekä ymmärtämään ruoan sosiaalisia, kulttuurisia ja arkisia merkityksiä. Ruokataju on tilanne- ja kokemussidonnaista arjen ymmärrystä syömisestä. (kotitalouslehti.fi 26.5.2016)
Kouluruokailun kehityksen vertaaminen puhelimen kehitykseen on huono, koska lapsesi tuskin rupeaa katsomaan kännykkäänsä mitenkään erilailla kuullessaan tarinasi puhelinkopeista. On toivoa, että tarinat kouluruokailusta sinun ajoiltasi vaikuttavat hänen asenteisiin omaa kouluruokailuaan kohtaan yhtä vähän.

Tänä syksynä käynnistyy lasten omaa ruokatajua kehittävä Ruokatutka-kampanja. Se vie ympäri Suomen lapset ja nuoret matkalle tutustumaan terveellisiin ruokailutottumuksiin sekä pohtimaan sitä, mistä ja miten ruoka lautaselle päätyy. (Syksyllä käynnistyvä kampanja houkuttelee suomalaiset lapset ruokatutkijoiksi. Tiedote MMM 8.5.2018)

Päivitä omaa ruokatajuasi vaikka kysymällä lapseltasi ;) ja kerro ne omat kouluruokatarinasi** puhelinkopissa kun löydät sellaisen.

** negatiivinen lisää negatiivista. Lue mustalista>> 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti