1.4.21

Aprillia, kouluruokaa kotiovelle


Kouluruokaa vuonna 2021


Totesin tänä vuonna todellisuuden olevan aprillia ihmeellisempää; Kouluruokatietopankki alkoi kymmenen vuotta sitten 2011 kun lapset olivat olleet etänä koulussa ja lounaalla kotona. Nyt ovat koulussa kotona, mutta lounas tulee lämpimänä ovelle.

Reiluun kymmeneen vuoteen meidän perheen kouluruokakokemuksia on ollut:
1) Esikoululaiset haetaan lounaalle kotiin ja viedään takaisin kouluun 1h 45min kuluttua.
2) Alakoululaisille pakataan kotona aamuisin lounas ja eväät eväslaukkuun kylmäpanosten kanssa mukaan kahdeksan tunnin koulupäivään.
2.1.) perjantaisin vanhempainyhdistys myy ja tarjoilee koululla etukäteen tilanneille pitsaa sekä hedelmän. Aamu- ja iltapäivän välipalat kotoa.
3) Koululaiset saavat maksuttoman järjestetyn lämpimän monipuolisen aterian koululla sekä koulun ulkopuolelle suuntautuvilla opetusretkillä.
-Jatkuu useita vuosia
4) Keskellä päivää jääkaapille ryntää ympäri taloa tulevia etäkoululaisia raapimaan esiin syötävää nopeasti.
5) Oppilas pyöräilee hirveetä vauhtia lähimmälle, mutta hänelle vieraalle koululle etsimään keittiön ovea josta saisi ateriapaketin. Lounasta koetetaan saada lämpimäksi ja syötyä ennen seuraavan tunnin alkua. Ravitsevuutta täydennetään kotoa löytyvillä aineksilla.
6) Lukiolainen pyöräilee lounastauolla toiselle puolelle kaupunkia noutamaan muutaman päivän ruoka-annokset kerralla. Lämmittää ja syö seuraavan oppitunnin aikana koneen ääressä kotona.
7) Äiti ajaa ruokatunnillaan lukiolaisen kaupungin keskustaan noutamaan ruoka-ainekassia, jossa viikon etäkoululounaiden aineksia. 7.1.) Lukiolainen ajaa itse hakemaan.
-Edellisenä iltana on kotona olevista aineksista valmistettu jotain, minkä saa lämmitettyä hakureissulta palatessa nopeasti. Syödään koneen ääressä.
8) Nuori valmistaa itse lounasta ruokatunnilla, myös äidille.
9) Koulupäivän lounas tuodaan tilattuna lämpimänä kotiovelle lounasaikaan.

Viime vuosina suomalaisesta kouluruoasta ja kouluruokailusta on tullut paljon hyvää ja monipuolista ammattimaisesti tuotettua verkkomateriaalia, joten olen ottanut roolikseni nostaa kouluruokaa esille hupaisasti. Ehkä ensi vuonna aprilijuttuni on koteihin toimitettavat kouluruokaprintterit sekä ruokahävikkiä hyödyntävät bakteerit/madot/kasvit/bioreaktorit kasvisten tuottamiseen. Juodaan sitä kuravettä ja syödään silliä silloin.

Muita päivän kouluruokaprojekteja


Sinua ehkä kiinnostavat myös nämä:
-Ensimmäinen bloggaus 1.3.2011: Kouluruokasuositus 2008

Tämä on koulupäivän ruokaa vuonna 2021; Turkulainen Xoco's ravintola valmistaa mämmin ja vaniljakastikkeen säilykepurkkiin ja tuo lounastilauksen mukana kotiovelle.