8.11.11

Kiitospäivä 24.11.2011


Täällä Usassa vietetään torstaina 24.11.2011 kiitospäivää.

Ehdotan, että siellä Suomessakin vietettäisiin kiitospäivää silloin ja sanottaisiin KIITOS koulun keittiön henkilökunnalle.

Edes se kiitos.

Usassa, jossa erilaiset "customer/employee/neighbour/city worker Appreciation Day" ovat kansallisperinnettä, vietetään keväisin valtakunnallista "School Nutrition Employee"-viikkoa. Silloin järjestetään tapahtumia missä keittiöhenkilökunnan työtehtäviä ja työn merkitystä tuodaan esille oppilaille sekä vanhemmille. Lisäksi kouluruoka-järjestö ohjeistaa valmiilla kaavoilla ja kanavilla miten ja mitä kautta kehua oman koulunsa henkilökuntaa.

Kiitospäivään (eng. Thanksgiving) kuuluu kiitosten antamisen lisäksi olennaisesti ruoka ja yhdessä syöminen. Meidän pienellä koululla ei ole keittiötä vaan ruoka tulee yksityiseltä pitopalvelulta, pitseriasta lähetillä joka perjantai tai eväinä kotoa. Joten ei ole keittiöhenkilökuntaa ketä kiittää. Kiitospäivää ennen koulun vanhemmat kuitenkin tarjoavat nyyttärilounaan koulun opettajille ja henkilökunnalle "Teacher and staff Thanksgiving lunch". Muutama päivä ennen tapahtumaa koulun seinälle ilmestyy listat, missä voi ilmoittautua tuomaan kalkkunaa, salaattia, lisukkeita, jälkiruokaa, tavallista parempaa kahvia ja teetä jne. jne. Tapahtuma-aamuna vanhemmat jättävät tuomisensa keittiöön, jossa vapaaehtoiset asettavat ne tarjolle buffeepöytään taukotilaan ja kutsuvat henkilökuntaa lounas- ja kahvitauon aikaan syömään. Vapaaehtoiset myös tiskaavat tarjoiluastiat ja siivoavat paikat jälkeenpäin sekä pakkaavat ylijäävän ruoan jääkaappiin nautittavaksi vielä seuraavinakin päivinä. Hieman tässä "liikaa" hygieniasta tietävää hirvittää, mutta ainakin viime vuonna selvittiin ilman vatsatautiepidemiaa opettajien joukossa.

Keväällä on lisäksi vielä "Teacher and staff appreciation Day", missä vanhempaintoimikunta myy etukäteistilauksia kukista, jotka tapahtuma-aamuna lapset saavat noutaa vapaaehtoisilta vanhemmilta koulun aulassa ja viedä omille opettajilleen heille nimettyihin maljakoihin. Useat lapset ovat askarrelleet kukkiin kiinnitettäviä kortteja, joihin ovat kirjoittaneet kiitoksensa. Tapahtuma on rahankeräystä, mutta myös aidosti lasten puolelta kiitoksien välittämistä opettajilleen sekä kouluavustajille kun heille annetaan siihen mahdollisuus. Ja henkilökunta arvostaa elettä. 

Minä jätän tähän yhden kanavan auki, missä voi käydä kehumassa koulunsa keittiöhenkilökuntaa.


2 kommenttia:

  1. Ei hassumpi idea :)

    Tietenkin pyritään siihen, että ruuasta kiitetään joka päivä. Kun astioita palautetaan, omat kolmasluokkalaiset kyllä kiittävät.

    Jossain vaiheessa vaan kouluruuan arvostus laskee, viimeistään yläkoulussa, mikä on ikävää. Tai siellä ei vain kehdata kiittää...

    VastaaPoista
  2. Enkeliporsas: niimpä. Siksi keksinkin ehdottaa, että ne joilta kiitos tulee luonnostaan siirtäisivät joukkopainetta niiden suuntaan, joiden suu ei kiitokseen taivu. Jos kiitosta käyttäisi edes yhtenä päivänä, ehkä se siitä sitten notkeutuisi runsaanpaankin käyttöön.

    VastaaPoista