29.11.11

Kuoriaisesta härkänen

Mikä on pahempaa kuin löytää omenasta mato? 

Mustalistani kouluruoan imagoa laskevista uutisotsikoista venyi liikaa tästä kuoriaissopasta kun vähän jokaisen piti asiaa kommentoida, joten kokoan aiheen omaksi kirjoituksekseen. Otsikot kertovat tarinan kulun:

Karmea kuoriaisyllätys espoolaisten kouluruoassa: "Suurkeittiössä tapahtuu tälläista" (Iltasanomat 22.11.2011), Karmea löytö kouluruoasta - iljettävä totuus paljastui vasta nyt (Iltasanomat 24.11.2011), Kouluruoassa kuoriaisia - tarjoiltiin silti kouluruoan loppuun (HS.fi 24.11.2011), Espoon kaupunki: Kouluruoasta löytyneet kuoriaiset eivät ole vaarallisia (HS.fi 24.11.2011) Ällöttävää ötökkäyllätystä hyvitellään herkuilla (28.11.2011)

"Suurkeittiössä tapahtuu tälläistä" lausunnon nouseminen otsikoihin toi mieleen keskuskeittiöiden mustamaalauksen. On hyvä muistaa, että tuskin on yhtään koulukeittiötä, mitä ei kutsuttaisi suurkeittiöksi valmistettiinpa siellä ruokaa itse alusta asti tai lämmitetään keskuskeittiön tuotteita. Luulen, että tälläistä tapahtuu kotikeittiöissäkin.

Pro peruskoulu-blogi käsittelee asiaa koulun laitoshuollon kilpailutuksen tuomien ongelmien yhteydessä (lisätty 29.11.2011). Varmasti ruokaketjukin on kilpailutettu äärimmilleen ja suuret ostettavat määrät kasvattavat riskiä kuoriaishavaintoihin. Kuoriaisista tuli ylimääräistä työtä opetushenkilökunnalle ainakin tiedottamisesta. Se kulu ei tule ruokailuun, mutta syö saman pussin säästöä. Kiitos opettajalle tämän näkökulman houkuttelemisesta esiin.

Myönnän toivoneeni, että kuoriaiset eivät olisi päätyneet lautaselle asti, saati sitten syödyksi. Että suurkeittiöissä oleva laadunvarmistusrutiini olisi moisen estänyt. No ei estänyt, mutta mustalistani ei olisi moisesta tarvinnut kasvaa. Otsikot eivät ikävillä mielikuvillaan houkuttele edes uteliasta ammattiminääni maistamaan ko. riisi-kauralisuketta jos sitä joskus eteeni saan. Voin kuvitella oppilailla muissakin kouluissa olevan vastaavia tunnelmia ja siten riisi-kauralisukkeen menekki taitaa olla pitkään pientä. Kenen etu se on? 

Kouluruoassa on jo muhimassa lisää epäilyttäviä sopan aineksia: Pala jyrsijän päätä järkytti kouluruoan seassa. Tämä otsikko tai jutun sisältö ei minusta kuulu mustalle listalleni. Sopasta on jotain löytynyt ja jos se muistutti jyrsijän päätä niin aika moni järkyttyisi. Eiköhän asia selviä ja sitä ennen toivon otsikoiden pysyvän kärpäsinä.  

Mikä onkaan pahempaa kuin löytää omenasta mato? Löytää puolikas mato... Se on se hinta, minkä joutuu joskus maksamaan jos haluaa syödä aitoa ruokaa vs. teollisesti prosessoitua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti