25.4.12

Koululaisten ruokaraadit, mitä kokemuksia on?

Jälkikirjoituksena kiitän Lasten parlamentin aktiivihenkilöitä kaipaamani tiedon mainostamisesta. Lasten parlamentti ilmoitti Facebook-sivuillaan julkaisevansa toukokuun alussa kouluruoka-aiheisen pop-up blogin, joka myöskin kerää lasten kokemuksia kouluruokailusta. 

Uutisvahtiini on pompsahdellut uutisia koululaisten ruokaraadeista. Yksi ruokaraatien promoottoreista on Lasten parlamentti*, joka on julkaissut lasten kouluruokamielipiteitä kartoittamaan tarkoitetun kyselytyökalun. Työkalu löytyy Kouluruokakampanjan sivuilta


Tämän viikon otsikoita ruokaraadeista (päivitetään):
  • Parlamentin toiminnan alkamisesta Turussa uutisoitiin 24.4.2012 yllättäen ilman kouluruoka-aihetta: "Lasten parlamentti: Pidempiä ”välkkiä” ja kiipeilytelineitä" (Turun Sanomat).
  • Vantaalla koululaiset ehdottivat paneelikeskustelussa ruokaraatien ja salaattibufeiden perustamista kouluihin (Vantaa.fi-sivut 19.4.2012)
  • Lasten parlamentti ottaa kantaa kouluruokaan (Lappeenrannan uutiset 24.4.2012)
  • Tampereelta, missä Lasten parlamentti on ollut toiminnassa jo 10-vuotta uutisoitiin: "Itse koottu salaatti maistuu koululaisille" (YLE 25.4.2012)
Hmm, äkkiseltään sanoisin etten ole nähnyt vastaavaa koululaisten itsensä osallistumista kouluruoka-asioihin Yhdysvalloissa tai Ranskassa. Ainakaan toiminta ei ole päätynyt suuriin otsikoihin joita sentään olen seurannut yli vuoden verran. Pitääpä hehkuttaa tätä toimintamuotoa keskusteluissani täkäläisten kouluruoka-aktivistien kanssa. Eilen sain pyynnön kertoa Farm-to-Fork-webnair:n puhujille sekä kirjoittaa paikallisen kouluruoan ammattilaisten järjestön (School Nutrition Services) uutislehteen kouluruokailusta Suomessa. Ja kun siis omasta kouluruokailustani on yli 25-vuotta aikaa eikä lapsenikaan ole vielä suomalaista kouluruokaa syöneet niin todellakin ottaisin mielelläni vastaan ruohonjuuritason kokemuksia näistä uutisotsikoissa olleista kouluruoka-aiheista. Kuten esim. kokemuksia ruokaraadeista niin opettajan, koulun ruoka-ammattilaisen kuin oppilaankin näkökulmasta. Myös kasvisruokapäivät varmaankin kiinnostavat Yhdysvalloissa, niistäkään en ole nähnyt otsikoita.

Viestiä voi pistää kommenttikenttään sekä blogiin että Facebook:iin tai sähköpostina kouluruokatietopankki@gmail.com


*) Korjaus aikaisempaan tekstiini: Lasten parlamentti ei ole Lapsiasiavaltuutetun perustama vaan perustettu omaksi yksikökseen, mutta tekee yhteistyötä Lapsiasiavaltuutetun kanssa. Kiitän korjauksesta Rauna Nerelliä, Lasten osallisuuden koordinaattori / Lasten parlamentti. Lisätietoa Lasten parlamentista löytyy www.lastenparlamentti.fi

p.s. Huomasin vasta nyt "Lasten ääni lautaselle" sivujen kannatus "napin" lisäyksen blogiini. Lisään sen heti kun vain siinä onnistun. Toivottavasti olen kirjoituksillani tehnyt selväksi olevani ehdottomasti asian puolesta, vaikka en olekkaan aiheesta kertovaa nappia tätä ennen asentanut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti