17.4.17

Ravitsemusvaikuttajaksi valittu

Helpotat tasa-arvoisesti arkea kaikilla perheillä taloudellisesta tilanteesta riippumatta kun he voivat jättää lakisääteisen järjestetyn maksuttoman, täysipainoisen ja ohjatun koululounaan sinun huoleksesi. 

Arvoisa valittu kunnan valtuutettu

Kouluruoka ei ole ilmaista. Sinä kuntapäättäjä voit vaikuttaa millaista maksutonta kouluruokailua kunnassasi tarjotaan. Kouluruokailun tilat, ohjaavat aikuiset ja tarjottava ruoka ei vain tapahdu automaattisesti. Ne tapahtuvat niiden resurssien voimalla, mitkä sille kuntabudjetista myönnetään. 

Tilat tulisi mitoittaa oppilasmäärän mukaisesti kiireettömän ruokailun kokoisiksi, ohjaavat aikuiset tekevät palkallista työtä ja heillä olisi hyvä olla perehdytys kouluruokailun tavoitteisiin. Ruokapalvelu kilpailutetaan tarjouspyyntöjen mukaan. Sellaista kouluruokaa ja ruokapalvelua esim. juhlapyhien ja ruokateemojen huomioimista kuntasi oppilaat saavat millaista kunta tilaa. 

Kunnassasi on jo sellaista, mitä maailmalla tavoitellaan lapsille

Kaikille oppilaille tarjottavaan järjestettyyn maksuttomaan ruokailuun pyritään esimerkiksi:

  • Usassa, jossa lahjoittajat ovat halunneet maksaa ruokapalvelulla olevan saatavan ruoasta, joka on annettu lapsille vaikka lapsi ei ole pystynyt maksamaan>>.
  • Japanissa>> 
  • Englannissa>>
Järjestettyä kaikille tarjottavaa ruokailua tavoitellaan, koska sillä nähdään olevan vaikutuksia niidenkin lasten hyvinvointiin, joiden perheet voisivat kustantaa lounaan. Yhteisöllisyyttä syntyy jaetun aterian äärellä ja syönyt oppilas usein jaksaa keskittyä opiskeluun paremmin ja olla osa opiskelevaa ilmapiiriä.  

Lue Kouluruokailusuositukset Syödään ja opitaan yhdessä>

Kysy oman kuntasi eri-ikäisiltä oppilailta, kokemusasiantuntijoilta, suoraan miten he kehittäisivät kouluruokailuaan. Myös oppilaiden vanhemmat ovat välillisiä asiakkaita ja osa kouluruokailun kehittämistä. Onko koululle resurssoitu mahdollisuus osallistaa vanhempia kehittämään kouluruokailua?

Suomalaiset kouluruokailusuositukset ovat hyvä pohja päätöksien teolle, mutta myöntämiesi resurssien vaikuttavuuteen kouluruokailussa tarvitaan paljon ruohonjuuritason paikallista asiantuntijuutta, luovuutta ja päättäväisyyttä. 

Jälkikirjoituksena seuraavan päivän uutisoinnista poimittua lisälukemiseksi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti