2.4.17

Vaalivastauksia kouluruokailuun

Kunnallisvaaliehdokkaiden vastaukset ovat minusta hyvä katsaus missä kouluruokailun merkityksen tiedostaminen menee suomalaisilla. Päivitetty 5.4.2017.

Kouluruokailun merkityksen tiedostamisen taso

YLE kysyi vaalikoneessaan kunnallisvaaliehdokkailta "Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä." Kunnallisvaaliehdokkaiden vastaukset ovat minusta hyvä katsaus missä kouluruokailun merkityksen tiedostaminen menee suomalaisilla. 

Lisäksi ote eri kuntien ehdokkaiden vastauksista paljastaa minusta ettei käsitys kuntapäättäjän vastuusta kouluruokailun toteutuksessa ole monellakaan selvillä. 
Kouluruokailun käytännön toteutus on kuntien ja koulujen itsenäisesti päättämää ja järjestämää. (Lähde: Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus. VRN 2017)

Kysymys: Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä.

Vastausasteikko: Täysin eri mieltä (1) - ohita kysymys - Täysin samaa mieltä (5). Lisäksi ehdokas sai perustella sanallisesti vastauksensa. 

20 vastauksen otanta YLE:n vaalikoneesta:
 • 5 Lihan syöntiä pitäisi vähentää maailmanlaajuisesti, koska maapallo ei kestä nykyistä ja tulevaa kulutusta. Liiallinen punaisen lihan käyttö myös lisää tutkitusti suolistosyövän riskiä, joten yhdestä kasvisruokapäivästä voi ajatella olevan vain hyötyä. Kauden kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi hyödyntää kouluruossa mahdollisimman paljon.
 • 4 ei perusteluja 
 • 5 Ihan hyvä, että kouluissa kannustetaan terveellisimpiin ruokailutottumuksiin. 
 • 5 Vaikea saada käytännössä toimimaan, mutta asiaa voidaan kokeilla. Tärkeämpää on kuitenkin se, että KAIKKI tarjottava kouluruoka olisi kestävällä tavalla tuotettua. Lähiruokaa tulee suosia. 
 • - Ei vastausta ollenkaan tähän kysymykseen 
 • 2 Kasvisruoka ei ole itseisarvo! 
 • 4 Terveellistä ruokaa kannattaa opetella syömään jo lapsena. 
 • 2 Koska kouluilla on nykyään keskuskeittiöt, kasvisruoka voi olla vaihtoehto sellaisen haluavalle. Proteiinin saanti on kuitenkin turvattava. 
 • 4 Tämä monipuolistaa lasten ruokavaliota. Minusta kouluissa pitäisi olla päivittäin tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto. Lapset/nuoret voisivat itse valita syövätkö tavallisen vai kasvisruoan. 
 • 2 ei perusteluja 
 • 5 Kasvisruoka on eettisesti oikea valinta ja ympäristöä vähemmän kuormittava. Oikein koostettuna kasvisruoasta saa kaikki tarpeelliset ravintoaineet. 
 • 4 Kasvisruoka on hyvä lisä normi kouluruokailuun. Se tuo mukavaa vaihtelua ruokamenuhun. Kannatan. 
 • 5 Tärkeää, että koululaisille tarjotaan laadukasta, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. On lapsia ja nuoria, joille kouluruokailu voi valitettavasti olla päivän ainoa lämmin ateria. 
 • 4 Kasvisruoan määrää tulisi lisätä sillä kasvikset ovat terveellisiä ja edistävät lasten ja nuorten kehitystä. Kasvisruokapäivää ei tulisi kuitenkaan toteuttaa paikallisten tuottajien kustannuksella, eli paikallisten tuottajien (esimerkiksi poromiehien) elantoa ei saa vaarantaa vähentämällä lähellä tuotetun lihan käyttöä. 
 • 4 Itse kasvisten ystävänä voisin sanoa että kyllä. Nyt puhumme kuitenkin lapsista ja nuorista joille vihannesten syöminen on vasta ns. maistamisvaiheessa. Jääkö kasvispäivälle kokonaan ruoka syömättä. Ja toisaalta ruoan kanssa on lähes aina vihanneksia. 
 • 4 Koululaisille tulee taata monipuolinen ruoka. 
 • 1 Nuorilla tulee olla valinnanvapaus ruuan suhteen. 
 • 2 Kasvavien lasten on tärkeä saada proteiineja ja laadukasta lähiruokaa. 
 • 2 ei perusteluja 
 • 5 ei perusteluja
Otantani käsitti tietyn ehdokasnumeron*) vastaukset kahdestakymmenestä kunnasta eri puolilta Suomea. En halua osallistua vaalimainontaan, joten en julkaise yksityiskohtaisempia tietoja vastauksen antaneesta ehdokkaasta. (*Tai lähinnä valittua numeroa oleva kyselyyn vastannut ehdokas.)

Päivitys 5.4.2017*

Kommentoin Facebook:iin erään ehdokkaan vastauksesta näin:


"Kasvissyöjäperheessä sekasyöjänä kasvaneena olen sitä mieltä, että kouluissa tulee joka päivä olla tarjolla ravitsevaa ja maittavaa ruokaa, joka sisältää proteiineja, rasvaa ja hiilihydraatteja. Mieluiten lähiruokaa ja mahdollisimman pitkälti koulun omassa keittiössä valmistettua. Kasvisruoka voi täyttää kaikki nämä vaatimukset, mutta valitettavasti laitoskeittiöissä tämä ei aina toteudu, jonka takia en kannata kasvisruokapäiviä. Jos koulun ruokala on aidosti innostunut asiasta ja pystyy täyttämään hyvän ruoan vaatimukset, niin hyvää kasvisruokaa voi tarjota lapsille ruokalan oman harkinnan mukaan, mutta ei ylhäältä määrättynä vaatimuksena."
Tämä on erään kuntavaaliehdokkaan käsitys kouluruokailusta eräässä kunnassa vastauksena kysymykseen "Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä." (YLE vaalikone).
Huolestuttavaa jos kouluruokailun rahoituksesta päättävällä ei ole tietoja:
a) Monessakaan kunnassa koulun ruokala EI päätä tarjottavia ruokia oman harkinnan mukaan, ei vaikka olisi kuinka innostunut asiastaan.
b) Siihen onko kouluilla oma keittiö vai "laitoskeittiö" vaikutetaan juurikin sillä kuntapäättäjän paikalla, mihin ehdokas on hakemassa. Ja kun päätös tulee eteen, niin kyse on kuntabudjetin resurssien jaosta.
c) Kouluruoka / kouluruokailu kustannetaan yhteisistä varoista. Miksi maksajan edustaja (mm. sinä ehdokas veronmaksajana) ei saisi kohdistaa siihen "ylhäältä määrättyjä vaatimuksia", jotta panostuksesta saataisiin mahdollisimman hyvä hyötysuhde? Vaikkapa vaatimus elintarvikkeiden hankkimisesta lähialueelta, ruoan ympäristövaikutusten vähentämisestä tai tutkitusti kuntalaisen hyvinvointia pitkällä ajanjaksolla edistävän ruoan tarjoamisesta.
-Ei Suomessa ole valitettu brasilialaisen lihan mausta ja sen ravitsevuus oli varmaankin hyvin lähellä suomalaista lihaa. Siksi sitä on ostettu kun on halvalla saatu. Miksi on tarvinnut ostaa halvinta mahdollista lihaa?
d) Vain syöty ruoka vaikuttaa. Ruoan syömiseen koulussa vaikuttaa esim. miten paljon aikaa jää jonottamiselta ja istumapaikan etsimiseltä itse syömiseen. Tai jättääkö oppilas kiusaamisen pelossa tulematta ruokailuun kun valvovia koulun aikuisia ei näy.
Kuntavaaleissa ei valita ehdokasta vain kouluruokailuvastausten perusteella. Mutta valittujen kouluruokailutietämystä kannattaa jokaisen omassa kunnassaan tarkkailla ja puuttua välittömästi kun näkee ettei valtuutetulla ole oma vastuualue aiheesta hallinnassa.
2017 julkaistu Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus on hyvä käsikirja aiheeseen.

*) Sain vinkin, että kaikki YLE:n vaalikoneeseen tehdyt vastaukset saa Excel-datana käyttöön. Kasvisruokapäivään koulussa löytyy yli 10 000 kommenttia ympäri Suomen.  http://yle.fi/uutiset/3-9526290

En ole ehdokkaana missään kunnassa, mutta oma vastaukseni olisi: 

5, Kannatan viikottaista kasvisruokapäivää kouluruokailussa. Koska kouluruoka tuotetaan yhteisillä varoilla, panostuksen kouluruokailuun tulee tuottaa hyvää myös ympärillään oleville oppilaan hyvinvoinnin lisäksi. Kunnan tulee opetustoimen resurssoinnissa panostaa vaikuttavasti kasvisruokapäivän aistinvaraiseen ja ravitsemukselliseen laatuun sekä markkinointiin. 

YLE:n vaalikoneen sivu>

Aiheesta lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti