22.6.17

Maksuton kouluruokailu -tavoiteltava aarre

Kouluruokailun tietävät kaikki Suomessa maksuttomaksi -tai ainakin kutsuvat sitä ilmaiseksi. Moni ei tiedä miten ainutlaatuista hyvin järjestetty maksuton kouluruokailu maailmalla on. Siitä kertova video saa (oikean henkilön jakamana) maailmanlaajuisesti parissa päivässä 700 000 katselua! 


Maksuton kouluruokailu kuohuttaa maailmalla


Englanti:
The evaluation findings thus provide some suggestive (but not conclusive) evidence that rolling out the universal pilot might help to reduce educational inequalities; evidence from the evaluation shows that it would be a more effective way of trying to do so than extending entitlement to free school meals to a small group. (Evaluation of the Free School Meals Pilot, Department for Education (England 2013)

Yhdysvallat:

  • Tänä vuonna on aloitettu kampanja ettei oppilas joudu kuittaamaan maksamattomia lounaita esimerkiksi pyyhkimällä ruokalan pöytiä muiden oppilaiden nähden. Tai hänen ruokatarjotin heitettäisiin kassalla roskiin, mikäli velkoja ei ole maksettu. 
  • Anti -#lunchshaming vetoomus>
  • Shaming Children So Parents Will Pay the School Lunch Bill New York Times 30.4.2017
  • Useat järjestöt sekä yksityiset ihmiset ovat keränneet varoja koulupiirien lounasvelkojen maksamiseksi>
  • Esimerkiksi New Mexicon osavaltio on säätänyt lain, joka kieltää oppilaan häpäisyn maksamattomien lounaiden takia. (pysäköintilupa tai jopa todistus voidaan jättää edelleen myöntämättä). 
  • Kansallinen kouluruokaohjelman (NSLP) rahoittajataho on pyytänyt osavaltioita raportoimaan käytännöistä 1.7.2017 mennessä (No Appetite for Shame>). 
Kesäaikaan useat koulut jatkavat kouluruoan tarjoamista, jotta vähävaraisten perheiden lapset saisivat aterian myös lomalla>

Lasten oikeus ravitsevaan ateriaan koulussa on ollut paljon esillä Yhdysvalloissa. (Ilmeisesti kuuluisa) näyttelijä ja tuottaja Ashton Kutcher esitteli Facebook-sivullaan hyväksi malliksi helsinkiläistä maksutonta puistoruokailua sekä suomalaista maksutonta kouluruokailua. Postaus on saanut muutamassa päivässä yli 700 000 katselua, 8000 jakoa ja runsaasti kommentointia https://www.facebook.com/Ashton/videos/10154390262472820/
-Kouluruokailun vientipalkinto tälle teolle! 

Suomessa:

Maksuton kouluruoka on Suomessa lakisääteistä ensimmäisenä maailmassa kaikille oppivelvollisille vuodesta 1948 lähtien. Ilmaista kouluruoka ei ole vaan se rahoitetaan kuntien perusopetuksen budjetista verovaroin. Lisäksi EU on myöntänyt tukea elintarvikkeiden koulujakeluun maidolle sekä hedelmille ja vihanneksille. 

Lapset arvostavat maksuttomuutta, ainakin puheissa

ProMeal -kouluruokailututkimus jututti noin paria sataa Varsinais-Suomalaista nelosluokkalaista (noin kymmenen vuotiasta) oppilasta heidän ajatuksistaan kouluruokailusta. Tulokset toteavat

Op­pi­laat ar­vos­ti­vat mak­su­ton­ta ruo­kai­lua, joka tar­jo­aa mah­dol­li­suu­den ter­veel­li­sen ”kun­non ruu­an” naut­ti­mi­seen päi­vit­täin. Lue lisää Ravitsemuskatsaus 1-2017, Maito ja Terveys ry. 
Ainakin puheissa siis arvostusta osataan antaa. Sama ProMeal tutkimuksen toinen osa osoitti, että oppilaat saivat koululounaastaan huomattavasti suositeltua "kolmasosa päivän tarpeesta" vähemmän energiaa.  
Työssä pyrittiin löytämään myös syitä sille, miksi lapset söivät koulussa niin vähän. Lapsen painoindeksi ja kouluaterialle annettu arvosana olivat merkittäviä aterian pientä energiasisältöä selittäviä tekijöitä. Sukupuolella ja ennen ateriaa koetulla näläntunteen voimakkuudella ei näyttänyt olevan merkitystä kouluaterian pienelle energiasisällölle ja annoskoolle. Riski vähäiseen energiansaantiin ja pieneen annoskokoon laski kun aterialle annettu arvosana nousi. Tämä viittaa siihen, että kouluruoan miellyttävyys on kouluruoan syömisen kannalta tärkeä tekijä. Lähde: Sanna Luoto, Pro Gradu työ Helsingin yliopisto 2016: Painoindeksin yhteys syödyn kouluaterian koostumukseen ja ravitsemukselliseen laatuun alakoululaisilla
Joko teidän perheessä on parin viikon kesäloman alusta
ikävä järjestettyä maksutonta lasten lounasruokailua?

Aloittakaa odottamatta koulun EU-rahoitusta lastenne vihannes- ja hedelmätuki välittömästi. Kotimaisten vihannesten, marjojen ja hedelmien sesonkia kerkeää kulua vielä monta viikkoa ennen kuin koulut alkavat. 

Maukasta kesää! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti