19.3.18

Kouluruokakilpailu 2018 -tuomarin suussa

Kun puolet tuomareista oli kouluruokaa päivittäin syöviä oppilaita niin olen varma et voittaneen joukkueen ateriakokonaisuus todella kuvastaa käyttäjille mielekästä kouluruokaa.

Vuoden 2018 kouluruokakisan finaali käytiin 14.3.2018 Gastro-messujen yhteydessä Helsingissä.

Ammattikeittiöjoukkueet Joensuusta, Sodankylästä, Helsingistä, Mäntsälästä ja Oulusta olivat päässeet jatkoon yli kymmenestä kisaajasta. Esikarsinnan oli suorittanut Eräviikinkien C-tyttöjen salibandyjoukkue. 

Gastro-messuilla kolmen hengen tiimit valmistivat yleisön ja tuomariston edessä kolme erilaista kouluruokaa. 

Kisaajien sykkeet näkyivät kaikille. Kuva YouTube-kaappaus.
Jokainen tuomari arvioi jokaisen joukkueen kaikki ruoat, kunkin lajin kerrallaan. Arvioitavat lajit olivat keitto, kasvisruoka sekä liha-, kala- tai broileriruoka. 

Arviointikriteereinä oli 
-Sopivuus kouluruoaksi: innostava, houkutteleva, ravitseva
-Maku: makujen yhteensopivuus, rakenne
-Väri: elämys, ulkonäkö

Onneksi oppilastuomareita puolet! 

Tuomaristossa oli ruoka-alan ammattilaisia erilaisilla taustoilla; ravintolakokki, ruokatoimittaja, ruoan aistikokemuksen tutkija, Sydänliiton asiantuntija, ammattikeittiötekijöiden ja -tuotekehityksen edustajat, ruokakulttuurimaan Italian Suomen suurlähettiläs sekä edellisen kouluruokakisan voittajatiimiläinen. Kahdestakymmenestä tuomarista puolet oli kuitenkin todellisia kouluruoka-asiantuntijoita, nimittäin yläkoululaisia, joilla kaikilla oli ajantasainen vähintään kuuden vuoden kokemus kouluruoasta.

Lisäksi ainakin minun vieressä istuneilla oppilastuomareilla oli laajempaakin näkökulmaa kouluruoka-arvosteluun; toinen oli syönyt muutaman vuoden koululounaaalla amerikkalaista kouluruokaa tai kotoa tuotuja eväitä ja toinen kuului oman koulunsa kouluruoka-agenttitiimiin. He vaikuttivat aidosti kiinnostuneilta vaikuttamaan suomalaiseen kouluruokatarjontaan. 

Oppilastuomarit osoittivat myös tarpeellisuutensa, sillä he yllättivät ainakin minut suosikkiruuillaan valikoimasta. Toinen piti nauriskeitosta ja toinen kehui ahvenpastaa herkulliseksi. Myönnän olettaneeni etteivät nuo olisi oppilaiden suosikkeja maultaan. Kuinka ennakkoluuloista minulta! 

Kun puolet tuomareista oli kouluruokaa päivittäin syöviä oppilaita niin olen varma et voittaneen joukkueen ateriakokonaisuus todella kuvastaa käyttäjille mielekästä kouluruokaa.

Tottai kai sopii kouluruoaksi 

Kyllä kisaajat olivat ammattilaisia, jotka olivat selviytyneet kouluruokakisan finaaliin. Totta kai kaikki annokset siis sopivat kouluruoaksi. Suurimmat erot pisteytyksessä tulivat varmaankin siitä miten innostavana annos koettiin. 

Itse innostuin jos lihan osuutta annoksessa oli korvattu kasviksella, tarjoilumuoto oli perinteisestä kouluruoasta poikkeavaa tai raaka-aineet olivat uusia. WWF:n edustaja totesikin nimetessään kisan ympäristöystävällisimmän aterian, että houkutteleva sekä herkullinen kouluruoka syödään ja siten ehkäistään ruokahävikkiä. Ja kun raaka-aineet ovat kasvista niin ympäristöystävällisyyttä edistetään myös sitä kautta. 

Kouluruokakilpailulla pystytäänkin välittämään koteihin mitä kouluruokalistasuunnittelu sisältää taloudellisten seikkojen, ravintoarvojen ja maun lisäksi; ympäristöarvoja, sesonkia, lähiruokaa, teemoja, ruokakulttuuria. Alla listaa uutisoinnista. 

Oma arviointini voittajajoukkueen kasvisruoasta. 


Vuoden 2018 parasta kouluruokaa valmistetaan Joensuussa. Kokonaisuuteen kuului porkkanamakkarakeitto, paella broilerista 
ja kiinankaali-ananas-hernesalaatti sekä uuniperunaviipaleet kaverinaan kikhernetahna.

Kaikkien finaalijoukkueiden kaikkia ruokia maistaneena, totean et kisa oli tiukka. Mutta tälle tuomarille kilpailu oli yhtä juhlaa kun sai istua valmiiseen pöytään.
National School Food Competition, Finland 2018
Kouluruokakilpailun 2018, keitot

National School Food competition, Finland 2018
Kouluruokakilpailun 2018 liha-, kala- tai kanaruoka
Kouluruokakilpailun 2018 kasvisruoka

Paremmat kuvat kaikista ateriakokonaisuuksista löytyvät tästä Ilta-Sanomien jutusta:
Tässä ovat Suomen parhaat kouluruoka-annokset, budjetti oli 1 €: ”Huikeaa”


Neljättä kertaa (2012, 2014, 2016) pidetyn Kouluruokakilpailun järjesti 2018 Continental Foods Finland yhteistyössä Arlan ja Atria Food Servicen kanssa. Tuomarit saivat tuotekorvauksen tehtävästä. 


Kouluruokakilpailusta muualla:

Joensuun Enon koulu kokkasi kouluruokakisan voittoon Gastro-messuilla – Annos syntyi eurolla per syöjä! maaseuduntulevaisuus.fi 14.3.2018Sodankylän Aleksanterin Kenan koulu kilpailee tänään kouluruokakisan finaalissa lapinkansa.fi 14.3.2018Tekevätkö he Suomen parasta kouluruokaa? ”Saamme lapsilta jatkuvasti hyvää palautetta” Ilta-Sanomat 12.1.2018

Lue lisää:

Kouluruokakilpailun esikarsinta, Eräviikinkien C-tyttöjen salibandyjoukkue
Kouluruokakilpailu 2018 finalistitiimien esittely

Valtakunnallinen kouluruokakilpailu huipentuu 14.3. Gastro-messuilla

Joensuussa valmistetaan Suomen parasta kouluruokaa

Kouluruokakilpailu 14.3.2018, livestriimi (YouTube 3h). Kohdassa 1:12:50 alkaen hellyttävä ja ihastuttava Tanhupallo, joka kysyi pääseekö hän Duudsoneihin. Jarppi ihan asiallisesti pohti, että onkohan se ihan sopivaa. Ehkä sit muutaman vuoden päästä. Harmi ettei Tanhupallo jaksanut olla pidempään. Jutustelua oli mukava kuulla.


Tanhupallo yleisön saartamana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti