31.8.18

Kouluruoka 70-vuotta -juhlitaan kouluruokailua!

70-vuotiasta kouluruokailua on juhlistettu laajasti myös Suomen kouluissa, yrityksissä ja kampanjoissa sekä muisteltu lehtijutuissa. Katso kooste.


Maksuton ateria osaksi opetussuunnitelmaa

Vuonna 1948 tuli voimaan laki, joka tänä päivänä on muodossa
Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria. Perusopetuslaki 31§
Kouluruoan tarjoamisen käynnistänyt ajatus riittävän ravinnon turvaamisesta lapsille sekä kaikkien, mutta erityisesti tyttöjen koulun käynnin lisäämisestä on tänä päivänä kehittynyt ruokakasvatuksellisiksi tavoitteiksi sekä tasa-arvoiseksi lapsiperhepalveluksi.
Lue: Me osataan tää -arkista maailmanmestaruutta est. 1948
(Suomen Vanhempainliiton blogivieras Sini Garam 17.8.2018)

Kouluruoka on laajentunut kouluruokailuksi, mikä kuvataan 
osana opetussuunnitelmaa sekä omissa ravitsemussuosituksissaan, joista on englanninkielinen käännös. Suomalaista kouluruokailua ihastellaan tänä päivänä paljon myös Suomen ulkopuolella. 
Eating and learning together - recommendations for school meals
Lue: Miten kouluruokailu kuvataan opetussuunnitelmassa? Kouluruokatietopankki 30.9.2016

70-vuotiasta kouluruokailua on juhlistettu laajasti myös Suomen kouluissa, yrityksissä ja kampanjoissa sekä muisteltu lehtijutuissa:


Kouluissa / kunnissa:

Kouluruokailu on mukana myös Helsinki Design Weekillä;  Kaupungintalon aulassa koululaiset tutustuvat helsinkiläisen kouluruokailun menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Lasten designviikon avajaisissa perjantaina 7. syyskuuta maistellaan tämän päivän kouluruokaa cocktailpaloina ja smoothieta.
Tortillassa nuorten suosima texmex yhdistyy perinteiseen - ja erittäin trendikkääseen - suomalaiseen härkäpapuun. 
Menneiden vuosikymmenten tarinoita muistellaan kouluravintoloissamme olemassa olevan ruokalistan voimin, sillä monet ruuat ovat edelleen mukana ruokalistalla. Usein ne ovat vieläpä edelleen lasten suosikkiruokia.
Keskimäärin kerran kuussa Tuusulan kouluilla on tarjolla lounasruokaa, jonka yhteydessä muistellaan kouluruokailun historiaa vuosikymmen kerrallaan.
  p.s. Muistithan kiittää keittäjää?
  Opinnäytetyö Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu , 2003. Kouluruokailun kehittyminen Vihdissä 60 vuoden aikana, tekijä Päivi Nyman

Kampanjoissa / tapahtumissa: Kouluruokailun ja koulun ruokakasvatuksen edelläkävijä Suomi on vahvasti mukana kahdella pääteemalla:

 • How to make the best school meal in the world even better – Innovation, co-operation, persistence & passion (ELO-säätiö, Marthaförbundet & SLC) 
 • National recommendations for meals in preschools and schools – Health, joy and learning (THL)
Kuvaamme tämän päivän kouluruokailua eri puolilla Suomea kaupungeissa ja haja-asutusalueilla niin pienissä kuin isoissakin kouluissa.

Yrityksissä:

Kouluissa tarjottava ruoka on muuttunut yhteiskunnan mukana, mutta ikisuosikit ovat säilyneet yli vuosikymmenten.

Lihapullat ovat olleet koulujen ruokalistoilla jo vuodesta 1978
Perjantaina teemana on tulevaisuuden kouluruoka, jolloin tarjolla on aasialaisvaikutteinen nuudelikulhoruoka, Härkiksestä tehtyä lasagnea ja hittiuutuutta, Sirkkaleipää.
Juhlavuoden kunniaksi olemme keränneet ruoantekijöiden omia kouluruokamuistoja lapsuudesta ja työuran varrelta.

uusilla ruokaratkaisuilla ja -resepteillä ruuista voi tehdä entistä maistuvampia
  Maksuttoman kouluruokailun vaiheista kertova valokuvanäyttely on ollut alkuvuoden aikana esillä sadoissa koulussa eri puolilla Suomea.
juhlinta jatkuu syyskuussa koulumaitopäivän ympärillä
  Syödäänkö kouluissa robottien valmistamaa ruokaa, hyönteisiä vai jotain ihan muuta?

Lehtijuttuja: 

Lue: Onko sinulla kouluruokamuistoja? Kerro ne puhelinkopissa Kouluruokatietopankki 16.8.2018
 • Mikä on kaikkien aikojen paras kouluruoka? Entä mikä on inhokkisi? Kerro meille ruokamuistosi 70-vuotiaan kouluruoan kunniaksi. aamulehti.fi 28.8.2018
  Entä mikä on inhokkisapuskasi? Sana on vapaa!
 • Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi. kaleva.fi 18.8.2018
  Muun muassa nämä kouluruuat herättävät Kalevan lukijoissa inhon väristyksiä kouluajoilta.
  Kysyimme maksuttoman kouluruuan 70-vuotispäivän merkeissä Mikkelin kaupunginjohtajalta, ravintoloitsijalta, papilta ja kulttuurintutkijalta muistoja kouluruuasta. Ruoka- ja puhtauspalveluiden johtaja kertoo, millaista kouluruokaa tänään tarjotaan.
  Tässä ohjelmassa kierretään Suomea ja kerätään tarinoita ruoan ympäriltä. Tämä makumuisto on kouluruoasta, mikä on hyvin ajankohtaista, sillä suomalainen kouluruoka täyttää tänä vuonna 70 vuotta.
 • Kolumni: Pahat perunat — Jokaisella oli kouluruokailussa oma inhokkiruokansa. uutisvuoksi.fi 10.2.2018
...kippasin keittoni hänen lautaselleen. Ei ilahtunut, mutta söi minunkin keitot.
  Joutsassa merkittävin muutos on ollut asiakasmäärän puolittuminen.
Maksuton kouluruoka on suomalainen erikoisuus ja ylpeydenaihe, jonka ainutlaatuisuutta koululainen ei välttämättä arjessa ajattele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti