19.10.18

Vinkkejä mitä evääksi jos lakon vuoksi kouluruokaa ei tarjota

Suomalaiset vanhemmat saavat ensi viikolla eteensä haasteen tuottaa kolmasosan lapsensa energiantarpeesta täyttävän koululounaan täysipainoisesti ja hygieenisesti. Toivottavaa olisi kiinnittää huomiota myös lounaan raaka-aineiden kotimaisuuteen suosien lähellä tuotettua ruokaa. Muistutan vielä, että vain syöty ruoka ravitsee. 


Kahden päivän lounaiden sisältö ei ole merkitsevä kenenkään opetukseen osallistuvan terveydelle. Mutta vanhempien olisi hyvä miettiä millaisten esimerkin haluavat antaa lapselleen arkiseen lounasruokailuun. Usassa sekä Englannissa on ruvettu puuhaamaan järjestettyä kouluruokailua, koska lasten kotoa tuotujen eväiden ravitsemuksellisen laadun on todettu olevan huono. 

Tässä muutama vinkki miten vastata koulueväs-haasteeseen:

-juurespaloja
-marjapiltti/pussi/purkki
-juustopaloja
-ruissipsejä
-kotimainen omena
-minitomaatit
-lihapullat kylmäkallen vieressä

-Keitetty kuorimaton kananmuna säilyy muutaman tunnin kunhan ei rikkoudu ennen syöntiä. 

Juomaksi vesi

Ja illaksi yhteinen monipuolinen täysipainoinen ateria!


Eräs kauppias jo kertoi miettineensä miten he voisivat auttaa vanhempia. Yksi apu olisi kun eväsvinkit olisivat kerätty yhteen ja kauas karkki- sekä keksihyllyistä. 

Veikkaan maanantai-iltana olevan kaupoissa kuhinaa ku lapset haluavatkin tiistain evääksi samaa kuin kaverillakin oli. 

Eväspäivät tuokoon arvostusta kouluruokapalvelulle

Oma ajatukseni on, että kouluruoan puuttuminen parina päivänä konkretisoi monessa perhessä miten ihanaa on kun lapsen voi vaan lähettää kouluun hösläämättä lounaan vuosi aamuisin. Perheet osaavat antaa arvoa kouluruoan palveluorganisaatiolle sekä sille, että kenenkään kunnolliset eväät tuskin syntyivät alle kolmella eurolla.

Mutta toisaalta Suomessa on laki, joka turvaa maksuttoman. täysipainoisen ja tarkoituksenmukaisesti järjestetyn aterian opetukseen osallistuvalle jokaisena työpäivänä. Ratkaisu ei voi olla opetuksen peruuttaminen lakkopäiviltä.

Toivottavasti löytyy luovia ideoita ratkaisuksi, että nekin lapset joiden vanhemmat eivät syystä tai toisesta huomioi eväspyyntöä, saavat lounaan.

Lakko myös testaa opetuksenjärjestäjän oppilashuoltovalmiuksia kriisitapauksia varten. Suomessa kun perusopetuslaki 31§ takaa opetukseen osallistuvalle jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetyn ja ohjatun, täysipainoisen maksuttoman aterian. 

Turun kaupungin terveystarkastajan ohjeet hygieeniseen koululounaaseen:

  • Eväiden on hyvä olla mahdollisimman hyvin lämpimässä säilyviä, sillä mahdollisuutta kylmäsäilytykseen ei ole.
  • Pienille lapsille voi laittaa evääksi mukaan lämmitettävän lastenruokapurkin, jonka voi henkilökunnan taukotiloissa kuumentaa pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
  • Mitään erityisen pilaantumisherkkää ei kannata mukaan pakata.
  • Eväsastioita käytetään myös ruokailuastioina.
  • Lapsen eväsrasia kannattaa nimikoida, jotta vältetään sekaantumiset.
  • Vanhempia pyydetään myös harkitsemaan, onko mahdollista tarjota päivähoidossa olevalle lapselle aamupalaa kotona.
    turku.fi tiedote 19.10.2018 JHL:n lakko vaikuttaa päiväkotien ja koulujen ruokapalveluihin

Aiheesta:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti