28.10.18

Kun kouluruokaa ei ollut Suomessa kahtena päivänä varmasti järjestettynä

Kooste uutisista kun kouluruokaa ei ollutkaan Suomessa kahtena päivänä varmasti järjestettynä.


Lakko pysäytti kouluruoan tuottajat

Suomalaiset vanhemmat saivat lokakuussa 2018 eteensä haasteen miettiä miten tuottaa kaksi päivää kolmasosan lapsensa energiantarpeesta täyttävän koululounaan täysipainoisesti ja hygieenisesti kun julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n kaksipäiväinen lakko pysäytti kahdeksi päiväksi useissa kunnissa järjestetyn kouluruoan tuottamisen. 

Alla kooste miten kouluruoan puuttumista uutisoitiin.

Perheissä pakattiin ja harmiteltiin sekä mietittiin mistä eväät

Gabrielia arveluttaa oma jaksaminen tiistaina, kun koulupäivä on pitkä. 8-vuotiasta Mikaelia kismittää eväiden kanniskelu.
  Esimerkiksi Turussa Ruiskadun päiväkodilla vanhemmat kommentoivat lakon vaikutuksia kertoa, että lakkoilu voi nostaa päiväkoti- ja kouluruokailun arvostusta.
Tärkeintä on tehdä tilanteesta huomaamaton, sillä eväiden puute voi olla lapselle kiusallinen kokemus.


koulussa, jossa Mian lapset käyvät koulua, ruokaa kylläkin tarjotaan, mutta kevennettynä versiona. Lapset saavat evästyyppistä ruokaa, kaupungilta viestitetään.

Yhteistä ruokaa järjestetiin kaupunkien, vanhempien, yhdistysten ja yrittäjien toimesta 

kantakaupungin, Tuuloksen, Lammin ja Hauhon päiväkodeissa ja kouluissa ruokalistalla on muroja, mehukeittoa, säilykehedelmiä, näkkipäivää ja levitettä.
Salon kouluissa ja päiväkodeissa syötiin maanantaina kaupungin toimittamia eväitä 
Hätäruoka on tarkoitettu oppilaille, jotka ovat joutuneet tulemaan kouluun hyvin pienillä eväillä tai kokonaan ilman eväitä.
Lakosta huolimatta kaikilla kouluilla ei tarvita eväitä. Ylöjärvellä sijaitsevan Kurun yhtenäiskoulun oppilaille ruoka valmistuu lakon aikana talkoovoimin.
Koulusta oli viikonlopun aikana tiedotettu koteihin, että oppilaat eivät tarvitse eväitä, ellei lapsi ole erityisruokavalion piirissä. 
Ilolan koti- ja kouluyhdistys on tilannut ilolalaisille koululaisille maanantaiksi 80 lihapiirakkaa. Tiistaina yhdistyksen aktiivit tarttuvat soppakauhan varten ja valmistavat kasviskeittoa.
Kodisjoen Kyläyhdistys, MLL Kodisjoki ja Kodisjoen koulun vanhempainyhdistys päättivät järjestää koululaisille lämpimän ruoan lakon ajaksi.
Koijärven kyläyhteisö osoitti maanantaina, miten se pystyy nopealla aikataululla ja vähäisellä rahamäärällä tempaisemaan 130 ihmisen ruokailun.
Auttamisenhalu ja lakon aiheuttama närkästys saivat yrittäjät spontaanisti liikkeelle eri puolilla maata.
–Niitä lapset söisivät varmaan joka päivä, mutta kyllähän kouluruuan pitää olla monipuolisempaa. Tarjoamme nyt kuitenkin tällä kertaa sellaista, niin lapset saavat jotain iloa siitä, että lakko on tulossa


Lisäksi Kivistön koulussa vanhemmat vanhempainyhdistyksen organisoimana paistavat maanantaina ja tiistiana grillimakkaraa. Yrittäjät sponsoroivat tarjottavat. Näillä ruokitaan yhteensä 220 oppilasta.

Tälläistä syötiin kotoa tuotuina eväinä

Sosiaalisessa mediassa poikkeusjärjestely on aiheuttanut hössötystä niin puolesta kuin vastaan. Eväsvinkkejä pyytäneitä vanhempia on syytetty muun muassa uusavuttomiksi.
  JHL:n lakon takia Salon keskuskeittiön asiakkaana olevissa kouluissa ja päiväkodeissa syötiin maanantaina kaupungin toimittamia eväitä. Makaronilaatikon sijaan tarjolla oli muun muassa leipää, jogurttia ja omenoita.
  Martta-liiton kotitalousneuvojan vinkit ravitsevien ja ruokaturvallisten eväiden pakkausturvalliseen tekoon.
Muistutan vielä, että vain syöty ruoka ravitsee.

 • Twitter:stä #lakko-tunnuksella poimittua:
 • Minä: ”miten meni koulussa tänään, kun ruokaa ei saanut”? Poika: ”ihan hyvin, tilattiin Woltista”. Nuoriso.
 • Onneksi monen vanhemman arjessa palataan normaaleihin rutiineihin huomenna; ei tarvitse tehdä eväitä omalle lapselle. Tuntuu siltä, että on ollut monella aika rankka kokemus. Huomenna helpottaa!
 • Porukka naureskelee hyväosaisten valituksista liittyen eväisiin. Loppuisi se naureskelu lyhyeen kun tajuaisivat noiden eväiden eriarvoistavan vaikutuksen kouluissa. Siinä voi olla kurjaa katsella vierestä kun kaverin porukoilla oli varaa tehdä ne eväät, vaikka valittaen.
 • Poikani 8v sanoi äsken nukkumaan mennessä: "ihan tyhmää kun se lakko loppui, nyt ei saa enää syödä eväitä koulussa"
 • 2018 on paikka, jossa ihmiset toteavat "älä vouhota" ilmaston muuttaessa planeettaa elinkelvottomaksi, mutta jos lapset syövät päivän sämpylää juoksevat kysymättä toimittamaan niille pizzoja kutsuttuaan ensin Maikkarin paikalle.
 • Harmi kun tuo lapsia nälkiinnyttävä #lakko loppuu jo tänään. Huomenna taas pitää keksiä someen jotain uutta pöyristeltää.

Mitens meni itselläni? 

Meillä lakko oli kevyt versio kun maanantai oli vapaata syysloman jatkeena jo elokuussa päätettynä hyvityksenä lauantaikoulupäivästä. Ihanan syyssään kunniaksi kävimme koko perhe retkellä Kurjenrahkan kansallispuistossa ja paistoimme laavulla makkaraa lounaaksi. Lisäksi hyödynsimme syö niin paljon kuin jaksat -karpalobuffan antimia. 

all-you-can-eat karpalobuffa

Toisena lakkopäivänä meilläkin pakattiin eväitä. Tultiin retkeltä myöhään kotiin, joten hässäkäksihän se meni aamulla rasioiden, kylmälaukun ja kylmäkallen etsiminen... Ei ollut kivaa.

Teinit urputtivat ku eväskassi ei meinannut mahtua reppuun ja toi lisäpainoa. Ja nuo on pienet eväät kun poika pääsee kotiin jo klo 13. Korvapuusti on neidin välipalaksi kun sitäkään ei koululla varmaan tänään myydä. Pakastimesta otettuna se toimii kylmäkallena aamun.


suutarin lasten lakkopäivän koulueväät
Toisena lakkopäivänä meilläkin pakattiin eväitä. 
Kaksi päivää hoituu huonommillakin eväillä, mutta jos haluaisi antaa lapselleen monipuolisesti ja tarpeeksi hyvinvointia tukevaa ruokaa kiinnittäen huomiota kasvisten saantiin, suolan määrään, rasvan laatuun, kuidun saantiin, sokerin vähäisyyteen, kalsium, rauta, D-vitamiini... Ja samalla tukea kotimaista ruuantuotantoa, kestävää kehitystä, vähentää ruokahävikkiä ja muoviroskaa. Hygieenisyys on tärkeää eikä ruoka-annosta saa lämmitettyä päivällä.

Hieman toki mietitytti myös mitä muut oppilaat syö, hävettääkö meidän eväät runsaudessa vai sisällössä. Ja kyllä tuo teinieni mainitsema roudaamisen vaivakin pitää huomioida. Ja teinini olisi varmaan lähtenyt ilman eväitä, jos en olisi huudellut perään tuliko se eväskassi mukaan. Hätäruokaa olisi hänkin tarvinnut. 

Wilmaan tuli viesti, missä oppilaita sekä vanhempia muistutettiin ettei koulun alueelta saa poistua eikä koululle saa tilata ruokalähettiä esim. pitsataksia. Teki mieli kyllä tilata pitsat, mutta oisin saanut organisoitua vain omien lasteni luokille ja rahoitus koko 600 oppilaan kouluun ja roskan sekä ruokahävikin ennakointi lopetti mieliteon nopeasti.


Jälkipuheet

– Lakon voidaan katsoa olevan sellainen ylivoimainen este, jonka johdosta kaupunki ei ole velvollinen korvaamaan omien eväiden tuomisesta aiheutuneita kustannuksia vanhemmille.
Avi voi kirjallisen kantelun perusteella ottaa jälkikäteen kantaa, toimivatko kunnat lakon aikana lain mukaisesti.
Tämä oli ehkä ääriesimerkki. Jos koko syksyn harjoittelisi, osaisi piankin loihtia maukkaita ja terveellisiä koulueväitä pikkurahalla.
Ehkä. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että moni vanhempi löytäisi itsensä sunnuntaina marketin valmisruokahyllyltä tuskailemassa muoviin pakattuja salaatteja. Silloin kouluruuan keskimääräinen 2,76 euron hinta voisi tuntua hyvinkin edulliselta.
Jos metsässä kaatuu puu ja kukaan ei ole kuulemassa, kuuluuko ääni?
  Perhe- ja peruspalveluministeriltä puheenvuoro kouluruokailun puolesta Ammattikeittiöosaajat ry:n syysseminaarissa 23.10.2018.

Lassi ja Leevi sarjakuva konkretisoi koulueväiden annoskateutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti