Kouluruokatietopankki oli kutsuttu raportoimaan suurta kouluruokailua koskevaa eduskuntavaalikeskustelua, joka pidettiin kouluravintolassa 1.4.2019.
Suuri eduskuntavaalikeskustelu käsitteli kouluruokailua koulukeitosta 3D-tulostukseen. |
Suomalaista maksutonta kouluruokailua on ollut 70-vuotta, siten oli hienoa saada vaalipaneelikeskusteluun edustajat kaikista kouluruokailua käyttäneistä ryhmistä:
Sota-ajan lapset
Suuret ikäluokat
Pullamössöt
X-sukupolvi
y-sukupolvi
z-sukupolvi
Millenniaanit
Diginatiivit
Sota-ajan lapset -ryhmittymä aloitti keskustelun vertailemalla SOTE-valmistelua kouluruokailulain toteutumiseen. Laki säädetiin 1943 ja jo vuonna 1948 kaikki koulut olivat velvollisia tarjoamaan maksuttoman lämpimän aterian oppilailleen. Tapahtuman juontaja korostaa tämän olevan maailmalla edelleen harvinainen laki ja lain tuottamien hyvien oppimistulosten tukipalvelun sekä tuottamista koskevien innovaatioiden olevan kovaa valuttaa suomalaisena vientituotteena.
Diginatiivit miettivät oman puheenvuoronsa aikana voisiko suurten ikäluokkien velvoitetta tuottaa osa kouluruokailun raaka-aineista kuitata tänä päivänä 3D printtaamalla, esimerkiksi puolukoita.
X ja Y-sukupolviryhmät ovat tekemässä vaalliliittoa kouluruokailuasian suhteen, koska he ovat tämän hetken kouluruokaa syövien vanhempia. Liittouma haluaa korostaa oman puheenvuoronsa kautta kouluruokailun merkitystä 2020-luvun kansansairauden, syrjäytymisen, ehkäisyssä sekä hoidossa. Maksuton kouluruokailu mahdollistaa lapsille istua yhteiseen pöytään vertailematta lautasen sisältöä taloudellisesta näkökulmasta, mikä vähentää myös vanhempien paineita sen lisäksi ettei aamuisin tarvitse pakata lounasta matkaan.
Z-sukupolvi on hyvin kahtiajakautunut kouluruokailuaiheessa. Kouluruokaa päivittäin näkevänä he muistuttavat oikeudestaan olla syömättä kouluruokaa täysin tai osittain, osan sukupolvesta huolestuen ruokahävikin sekä aterian sisällön vaikutuksesta ilmastoon. Jälkimmäinen osa Z-sukupolvea on innoissaan hankkeista, joissa kouluruokailua arvioidaan hiilijalanjäljen mukaisesti.
Milleniaanit kertovat ilahtuneensa miten kouluruokailussa on lisääntynyt mahdollisuus yksilölliseen ateriavalintaan kun useissa kouluissa on päivittäin tarjolla kasvisateria vapaasti otettavissa perusaterian rinnalla. Kasvisvaihtoehto on myös kestävän kehityksen arvojen edistämistä käytännössä.
Uusavuttomat ja pullamössösukupolvet nyökkäilevät keskustelulle todennäköisesti ymmärtämättä miten monipuolista ruokakasvatusta kouluruokailu on heillekin tarjonnut.
Päätän raporttini suuresta kouluruokailun eduskuntavaalikeskustelusta tähän.
Lähteet:
- Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus 2017
- Suuret ikäluokat, pullamössöt sekä x, y ja z. yle.fi 23.4.2012
- Amerikkalainen huippuyliopisto innostui Suomen kouluruokailusta – Nyt Mikko Jaatinen, 51, odottaa Yale-sopimuksen avaavan ovet USA:n valloitukseen HS.fi 31.3.2019
- Lasten ja nuorten yksinäisyys. mielenterveysseura.fi
- Kouluruoka 2030. kokeilunpaikka.fi
Lue myös vuonna 2018 lanseeratusta koululounassetelistä>> sekä vuoden 2015 eduskuntavaalirapontoinnista;
Arvoisa eduskuntavaaliehdokas, yhteistyöterveisin kouluruokailu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti