24.2.15

Arvoisa eduskuntavaaliehdokas, yhteistyöterveisin kouluruokailu

Arvoisa kuntavaaliehdokas Eduskuntavaaliehdokas

Minä, kouluruokailu, voin olla äänivalttisi. Äänestäjäsi haluavat, että saatavilla oleva ruoka on turvallista ja terveellistä sekä kouluruokailun tukevan perheen työtä luoda terveellisiä elintapoja lapselle.
(teksti on alunperin julkaistu syyskuussa 2012 Kuntavaalien edellä, mutta sopii myös eduskuntavaalien ehdokkaille). 

Jos tämä on uutinen sinulle, meillä on paljon työtä tehtävänä saadaksemme sinut arvoisa kuntavaaliehdokas ymmärtämään, että panostus julkiseen ruokapalveluun eli päiväkoti-, koulu-, työpaikka-, seniori-, hoiva- ja sairaalaruokailuun sijoittaa sinua äänestävien verovaroja kotimaisen ruoan tuotannon kehittämiseen kohti turvallista ja terveellistä ruokaa. Lailla säädettynä palveluna olen usein ruokapalvelun suurin asiakas ja päätöksentekosi alaisuudessa. Minun kehittäminen tuo kehitystä myös muihin julkisen ruokapalvelun osa-alueisiin.  

Minuun panostaminen antaa myös resursseja ohjata kuntalaisia kansalaisia kohti terveellisimpiä elintapoja lapsesta alkaen käytännön esimerkillä ja mahdollisuudella toteuttaa neuvontaa. Hyvillä resursseilla ja asenteella esimerkiksi ruokapalvelun henkilöstöllä on aikaa ohjata koululaista ruokalinjastossa ravitsemussuositusten mukaisen aterian koostamiseen ja opettajalla on mahdollisuus ruokailla oppilaiden kanssa kannustaen esimerkillään ja tarvittaessa sanoillaan nauttimaan ateria. Hyvä ravitsemustila lisää toimintavuosia elämän loppupäähänkin ja matkalla auttaa toipumaan sairauksista ja tapaturmista nopeammin työkuntoiseksi. Kaikkea hyvän ruoan vaikutusta ei voi edes mitata rahassa! 

Minusta tuntuu, että meidän uusi presidentti kirjoitti minulle "Arvoisa kouluruokailu" kirjeen presidenttiehdokasaikanaan luvaten pitää minusta huolta. Sillä nyt presidentti on tulossa tapaamaan minua! Yritän olla edustava etten liialla koreilulla anna väärää kuvaa itsestäni. Katsos kun en oikeasti ole ihan parhaimmillani suomineidon päästä varpaisiin. Minusta huolehtivat kuntapäättäjät ovat päästäneet minut laihtumaan paikka paikoin. 

Lisää kurjaa ilmettä olen saanut julkisuudessa, jossa pienistäkin rypyistä on tehty koko olemusta kaatavia uutisia. Siksikin odotan presidentin vierailua kovasti. Toivottavasti mukana seuraavat toimittajat on perehdytetty miten uutisointia minusta ei tule tehdä valitusperinnettä jatkamaan. Ettei turhat vastatuulet hidastaisi kavereitteni työtä puolestani; Elo-säätiö on tarjoutunut viemään minut ulkomaille, Opetushallitus neuvoo kotiväkeä tukemaan minua ja tuotekehittää minua tulevaisuuden "Kaikki syö"-tuotteeksi. 

Ohjaa sinäkin kohtaamasi toimittajat puhumaan minusta arvostavasti. Älä myöskään itse sorru lausumaan miten kouluruokailua tulisi edistää, koska se on joidenkin ainoa lämmin ateria. Lauseesi voidaan tulkita ettei kouluruokailu olisi yhtä tärkeää kaikille oppilaille. Tai että kouluruoka on köyhän ruokaa ja siitä pitäisi periä maksu maksamaan pystyviltä. Äläkä varsinkaan sano minun olevan ilmaista. Silloin puhut omaa valtaasi vastaan. 

Miten sinä valtaasi pääset minun avulla, kysyt. Lyhyt neuvoni: perehdy ruoan merkitykseen terveyden, ravitsemuksen, ympäristön, talouden ja kulttuurin näkökulmasta. Jätin yhden kohdan poist listasta tahallani. Se oivallus tulee eteesi kunhan vaivaudut perehtymään ruokaan. 

Yhteistyöterveisin
Kuntasi Maailmassa ainutlaatuinen suomalainen maksuton kouluruokailu

p.s. Voit aloittaa perehtymisen vaikka vierailemalla kouluruokailussa. Näin lukee Lapsiasiavaltuutetun "Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulu"-sivuillakin. Siellä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kasvun kumppanit lasten elinympäristön terveellisyyden arviointitapoja esittelevällä sivulla kehoitetaan kysymään: Onko lapsilla mahdollisuus vaikuttaa itse ruokailuunsa? Se kysely hoituu siellä kouluruokailussa samalla. Bon appétit. 

Päivitys 25.2.2015
Ethän hylkää edellisten kansanedustajien maa- ja metsätalousministeriön kautta tekemää Kestävän kehityksen toimenpidesitoumusta "Kotimaisen kalan käyttöä erityisesti julkisen sektorin ruokahuollossa ja muussa suurkeittiökäytössä pyritään edistämään mm. menekinedistämisen ja poliittisen vaikuttamisen avulla."
___________________


Vastuuvapauslauseke:
Kirjoittaja toimii yksityishenkilönä. En kuulu enkä halua myöskään liittyä yhdenkään ehdokkaan tai puolueen kampanjaan. Tavoite on olla tasapuolinen kaikille ehdokkaille ja poikkeukset eivät johdu puolueellisuudesta vaan yhden hengen toimituksen rajallisuudesta. Minusta kannattaa kiinnostua ainoastaan ääneni takia. Tulen seuraamaan tiukasti kuka ehdokkaista puhuu kouluruokailusta ja kenen nimi löytyy sitoumuksesta edistää kotimaisen ruoan käyttöä omassa kunnassaan (www.kotimaistaruokaa.fi).

Tämän tekstin tuottamiseen käytetty aika käytettiin perheeni luonnollisen vastustuskyvyn lisäämiseen
(lue: en imuroinut) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti