3.5.11

Kouluruoka ja lisäaineet: linkkikokoelma

Päivitetty 6.6.2011
Allaolevissa lähiaikoina julkaistuissa linkeissä on mielestäni annettu pelkän lisäaineilla pelottelun sijaan myös kouluruokailua koskevia ratkaisumahdollisuuksia ja siksi ne ovat lisäaineita pohtivalle hyvää luettavaa/kuunneltavaa.

10.1.2011: "Ravintomedia - välipaloja elintarvikeketjusta" - blogi kirjoitti ja kommentoi jatkokeskustelussa natriumglutamaatin poiston haasteista

1.4.2011: Aamiainen ruohikolla blogin lisäainekirjoituksen keskusteluissa käsitellään kouluruokaa.

12.4.2011: Ylen päiväntasaaja sivulla on keskusteltu Kouluruoan ruumiinavauksesta. Ohjelma kertoi kahden äidin pyrkimyksestä vähentää lisäaineita Helsinkiläisestä kouluruoasta. Lisää kampanjasta täällä.

25.4.2011: Tosiruoka-blogi näkee lisäaineet oireina muista kouluruoan ongelmista. Erityisesti kohta 9 "näennäinen edullisuus" on miettimisen arvoista

Minun kannanottoni 7.4.2011:
Mutu-tuntumalla heitän, että kouluruoka on suurimmalle osalle tämän hetken koululaisista se vähiten E-koodeja sisältävä ateria päivän aikana. Ja sitä paitsi koululaiset eivät laita lautaselleen juuri mitään. Jos kouluruokalaan sisälle edes astuvat. Eli kokonaisuuden kannalta lisäainesäätelyssä hyödyllisintä olisi siis saada koululaiset käyttämään kouluruokailua. Vasta kun tämä toimii voi katsoa tarkemmin pitääkö lisäaineita karsia vielä siitä neljäsosan lautasesta vievästä kastikkeestakin. "Mitä lapsesi söi koulussa tänään?" on erittäin hyvä kysymys katsoipa ruokamaailmankuvaa miltä kantilta tahansa.

Kirjoitukseni 9.3.2011: Kouluruoka ja lisäaineet. Jos lisäaineet pois, miten muuttuisi kouluruoan valmistus???

Suosittelen hakemaan miettimisen aihetta myös näistä lähteistä: 
  • SannanSoppa-blogi tänä keväänä 2011 sekä ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila keväällä 2009 kirjoittavat lisäaineiden käytön järkeistämisestä. 
  • Kasvisten sisältämistä E-koodeista löytyy listausta täältä
  • Ravitsemusuutiset antaa laajaa näkemystä lisäainekeskustelusta sosiaalisessa mediassa
  • Kemikaalikimara-blogia kannattaa seurata, koska kirjoittajana on henkilö joka on seurannut kemikaaleja jo ennen ruoan lisäaineiden aiheuttamaa kohua. Anja Nystén osaa suhteuttaa asioita. 
  • Kemikaalikimaran kautta löysin myös hyvän taulukon (s.12), jolla valintoja voi helpottaa. (Muistan nähneeni piirretyn version ala-asteen terveydenhoitajan seinällä ja yläasteen keittokirjassa. Eli ohjeistus on ollut voimassa jo muutaman kymmenen vuoden ajan.)
Pyrin lisäämään listaan linkkejä ja otan vastaan ehdotuksia