22.11.11

Tampereen kouluruokakeittäjien lakko, eväskokemuksia kaivataan!

Mitäs jos kouluruokailua ei olisikaan? Tampereella saatiin tästä kokemusta ti 22.11.2011 kun Tampereen Aterian työntekijät järjestivät mielenilmauksesta johtuvan työnseisauksen. Lakosta johtuen Tampereen koululaisten ja päiväkotilasten vanhempien piti laittaa siksi päiväksi eväät kouluun. 

Kerään tähän ruudulleni osunutta uutisointia lakosta:
Aamulehti blogi: Tampereen Aterian lakko kolahti lasten nilkkaan.
YLE Tampere: Lakkoilijat kokoontuivat soppatykin ääreen.
YLE Tampere (ed. päivä): Eväät myös kiva juttu
Pirkanmaan Päivä.fi: Ulkoistamisselvitys jätti lapset eväiden varaan.
YLE Tampere: Eväitä oli kiva syödä, mutta ruokalaan on ikävä. "Olisi rasittavaa tehdä eväät joka päivä" (linkistä kiitos JH:lle)
Aamulehti 22.11.2011: Omat eväät maistuivat koululaisille - katso video! 
Aamulehti 23.11.2011: Ei vahingonkorvauksia lakosta: Tampere ei korvaa ruokakuluja perheille. (lukijakommentit ovat vähintäänkin monipuolisia...)

Etsiessäni uutisointia aiheesta törmäsin erään äidin kertomukseen eväspäivästä koulussa. Kuvauksessa oli hyvä muistutus kouluruokailun olevan Suomessa lakisääteinen etuus lapsille

Eilen oli kaupan eväs hyllyillä kuhinaa kun kaikki äidit ja isät lapsineen yritti taikoa maittavaa ja nälän poissa pitäävää lounas-evästä lapsilleen. Tampereen ateria henkilöstö meinaa tänään tehdä työpaikoillaan ulosmarssin. Yleensä puollan tällaisia ulosmarsseja mutta nyt lakko tulee niin yllättäin kyllä harmittaa. Kouluista ei mitään infotmaatiota ole ehditty antaa asiaan eli jos joku vanhempi on ollut tv-pimennossa niin kuinkahan osaavat evästää lapsensa. Toisaalta kouluruoka taitaa Suomessa olla lakisääteinen etu joten mielenkiinnolla odotan onko ruokailu sittenkin järjestetty jotenkin. No eväät on repussa lähtee ainakin meidän lapset tänään koulutielle ja päikkyyn. Koululaiset sai evääksi ruisleipää metvurstilla, banaanin ja pillimehun. Pienet sai päikkyyn ja eskariin leipää, banaania,  jugurtin ja pillimehun (päikyllä on käytössa jääkaappi koulun kylmäsälytyksestä en tiedä niin siksi on erilaiset eväät.
Mielenkiinnolla odotan asian jälkipyykkiä kun lapsia käytetään sivistyneessä Suomessa ihmiskilpinä.
Enkeli
Lisäänpä vielä sen verran että päiväkodilla eikä eskarilla ei ollutkaan jääkaappia käytössä, joten päikkyläinen söi jugurttinsa lämpimänä mutta eskarilla oli neuvokkaat opet jotka pistivät eväät kannellisessa laatikossa pihalle viileän.


Arvelen, että lyhyt varoitusaika kouluruokailun puuttumisesta varmasti toi huomiota monessa kodissa kouluruokailun arvolle. Pikahälyytys myös varmaan vähensi kisaa parhaista eväistä ja toi realismin tuntua "jos kouluruokaa ei olisi". Ei sitä vanhemmat varmaan joka ilta jaksaisi valmistella eväitä seuraavalle päivää ja aamulla sitten kiireessä improvisoitaisiin. Ilmeisesti kouluilta sai kuitenkin edes leipää jos vanhempia ei viesti ollut tavoittanut tai jostain syystä testasivat koulun varasuunnitelmaa ruokailun järjestämiselle.

Tähän sopii jättää muidenkin talletuksena tunnelmia, kokemuksia ja kommentteja kouluruokailun puuttumisesta. Lakkoaiheen käsittelylle löytyy muita kanavia, (linkki vaihdettu 23.11.2011) joten jätetään se tämän osion ulkopuolelle. Keskitythän kommenteissasi siis kouluruokailun arvostukseen ja käytännön kokemukseen eväistä, kiitos.

p.s. siltä varalta et eväitä tarvitaan muuallakin niin suosittelen vilkaisemaan esim. Raise Healthy Eaters -blogista vinkkejä maasta, missä koulueväät ovat vielä usein arkitodellisuutta. 

2 kommenttia:

  1. Keittäjäsetä24/11/11 18:33

    Mielenkiintoinen blogi. Työskentelen niin sanotusti kouluruokailun ytimessä ja uskoisin että jokainen lakkoilemaan joutunut keittäjä tuntee piston sydämmessään joutuessaan jättämään lapset ilman koululounasta. Tätä homma ei tehdä rahasta vaan puhtaasti tahdosta tehdä lapsille hyvää ruokaa. Vaikkakin alamme arvostus rämpii pohjamudissa ja palkalla pysyy hengissä kunhan tekee toistakin työtä siinä rinnalla. Itse lasken senttien riittävyyttä voidaksemme omassa toimipisteessämme tarjota riittoisan ja maittavan kouluruoan jokaiselle oppilaalle. Ilman suurta hankintarengasta ja ankaraa kilpailuttamista se ei olisi näillä resursseilla lainkaan mahdollista, vaikka annokseen on käytössä ruhtinaalliset 84 senttiä raaka-aineiden osalta. Tästä touhusta on joissakin kunnissa luomu- ja lähitouhut kaukana kun raha ratkaisee...

    VastaaPoista
  2. KIITOS kommentista! Toivottavasti jäät seuraamaan kirjoituksia ja saamme lisää kommentteja kouluruokailun ytimestä. Se näkökulma puuttuu kouluruokakirjoittelusta lähes täysin.
    Työniloa!

    VastaaPoista