27.8.12

Kiva syödä aikuisen kanssa!

Lapseni rupesi yhtenä päivänä kertomaan innostuneena kuinka opettaja oli syönyt hänen pöydässään.

Ei alakoululainen muistanut mitä oli juteltu tai sanonut, että syöminen olisi ollut mitenkään tavallisesta poikkeavaa vaikka opettaja vieressä istuikin. Puheesta kävi selvästi ilmi, että pelkkä opettajan huomio juuri tähän ryhmään oli se päivän paras juttu. Kuulemma kaikki opettajat syövät oppilaiden kanssa ja rehtorikin vierailee pöydissä joskus.

Olen hyvin iloinen, että lasteni koulussa kouluruokailua arvostetaan antamalla opettajille mahdollisuus syödä oppilaiden kanssa. Ihan varmasti sillä aikuisen huomiolla on vaikutusta ravitsemuksellisesti kun tarjottu ruoka tulee syötyä paremmin ja monipuolisemmin. Tämä seikka voi olla taustalla motiivina jatkaa tapaa. Enemmäkin toivon motiiviksi opettajan saamaa välitöntä palautetta oppilaiden riemuitessa hänen seurastaan. Ehkä opettaja näkee ruokailun vaikutuksen myös parempana keskittymisenä iltapäivällä kun nälkä ei kurni.

Koululaisten kanssa ruokaileva aikuinen voi olla vaikka kouluvaari kuten tämän jutun koulussa. Vaari kertoili muun aiheen lomassa: "Erityisesti ruokailut ovat hienoja hetkiä, koska silloin lasten kanssa pääsee syvällisemmälle keskustelun tasolle. Ruokahetket kouluvaarin kanssa ovat niin suosittuja, että osallistumiskerroista pidetään jopa kirjaa, jotta kaikki pääsevät tasapuolisesti kanssani samaan pöytään."

Bon Appétit
Kouluvaari ja opettajat

1 kommentti:

 1. Juuri näin.

  Itse istun aina tietyssä pöydässä, jolloin kuka tahansa oppilaistani voi tulla samaan pöytään istumaan ja juttelemaan. Lisäkseni pöytään mahtuu kolme oppilasta, vaihtuvuus on suurta.

  Kouluruokailu on opettajalle tärkeää oppilaantuntemuksenkin vuoksi. Tulee puhuttua ummettua ja lammet puolin ja toisin. Kanssakäyminen ruokapöydässä on aina luontevaa. Voipa siinä ohessa opettaa ruokatapoja ja ravitsemuksellisia asioita.

  Tänään puhuimme perunalastujen ja kokiksen vaarallisuudesta, jos ko. tuotteita liikaa nauttii.

  Luokassani alaluokilla toimi myös koulumummo. Hänen seuransa oli hyvin haluttua.

  VastaaPoista