11.2.13

Tyhjät tarjottimet puhuttavat kouluruokailusta

Viime viikolla uutisoitiin vähäisestä kouluruoan syömisestä valokuvin. Alkuperäisessä Etelä-Suomen Sanomien jutussa kerrottiin Hollolalaisten kouluterveydenhoitajien vanhemmille esittelemistä puolityhjiä ja lähes tyhjiä kouluruokailutarjoittimia näyttävistä kuvista. 
Uutisen mukaan tieto vähäisestä kouluruoan syömisestä oli tullut vanhemmille yllätyksenä. Mutta mitä sen jälkeen kun vanhemmat ovat mahdollisen yllätyksensä saaneet koululaisensa vähäisestä kouluruokailusta? 

Syy ruoassa vai ruokailijassa vai jossain ihan muussa?
Kuvat vähäisestä kouluruoan syömisestä sai myös muutaman muun tahon ottamaan asian puheeksi. Löysin kuvien järkyttämän nuoren blogikirjoituksen, jossa hän kuvasi kaveripainetta jättää kouluruoka syömättä tyyliin "Läskit syö muovinpaloja ja ötököitä". 

Kemikaalikimaran Facebook-seinällä vähäisen syömisen syyksi epäiltiin yltiöterveellisyyttä ja voin sekä kerman puutetta. Vaikka sanonta kuuluu et voissa paistettuna söisi vaikka pieniä kiviä, niin totean nuorten ja aikuisten näkemysten siitä miksi kouluruokaa ei syödä olevan aika kaukana toisistaan.

Ajattelen, että myös ruoan tyydyttymättömän laadun syihin päästään käsiksi tarjotinkuvilla. Onko taustasyynä vanhempien kustantama korvaava ruoka, jolloin tarjottu ruoka on helpompi torjua "nälkää näkemättä". Kouluruoan korvaavan ruoan ravitsemukselliseen huonoon laatuu viitattiin aiheeseen tarttuneessa Iltalehden kirjoituksessa.

Alkuperäisestä Etelä-Suomen Sanomien jutusta tuli mieleeni, että ehkä terveydenhoitaja on vähäisessä kouluruoan syömisessä paras viestintuoja vanhemmille. Hän on neutraali henkilö sekä ruoan laadun että ruokailun valvonnan suhteen ja asiantuntija koululaisten terveysmittareissa; hyvä ravitsemus myös koulupäivän aikana on yhtä tärkeää kuin vaikka koululaisen tupakoimattomuus ja koulumielenrauha.  

Terveydenhoitajien kautta kerrottuna vanhemmille voisi korostua, että kouluruokailu on osa oppilashuoltoa ja olennainen osa koulupäivää. Siksi kouluruokailun hyödyntämiseen tulisi tukea myös kotona. 

Kertooko ennen syömistä otettu valokuva tarpeeksi?
Jos pistettäisiin luokkakohtaiset kuvasarjat kouluruokatarjottimista ennen ja jälkeen ruokailun näytille vanhempainiltoihin ja vaikka koulun nettisivuille pyörimään, selviäisikö vanhemmille ruokahävikin kustannukset? Voitaisiinko ruokahävikkiä vähentämällä saatu säästö ohjata esimerkiksi vaihtelevampaan salaattibuffeeseen?  

Muna-kana-keskustelu
Mikä on muna ja mikä kana kouluruoan syömättömyydessä tarvitseee parviälyä vastauksen löytämiseksi. Toivottavasti tekstini ja alla olevat linkit keskusteluineen osoittavat, että tarjotinkuvat ovat raflaava keino saada parviälyä liikkeelle. 

Henna Nyman Follow my Life -blogi 7.2.2013: Kouluruoka osa 2.
Kemikaalikimara - Facebook-sivu, keskustelu 6.2.2013. 
Iltalehti 6.2.2013: Asiantuntija koululaisten ruoka-annoksista: "Karua katseltavaa".
Naurunappula-sivusto 15.2.2013 katsottuna: 78 kommenttia kouluruoasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti