Ruokapalvelu*) on vaikuttamisen arvoista ainakin terveydellisistä syistä. Suomalaiset tutkimukset ovat todenneet, että työikäisillä järjestetyn ruokapalvelun käyttö parantaa ravitsemusvalintoja1). Iscole-tutkimus tuonee tietoa onko näin myös kouluikäisilläkin vertailemalla eri maiden kouluolojen vaikutusta terveysmittareihin 2).
Olipa maan kouluruokailu maksutonta, ruokapalvelua tai muuten järjestettyä, siihen pyritään vaikuttamaan ulkopuolelta.
*) Ruokapalvelu on positiivinen sana joukkoruokailulle ja ruokahuollolle
Kouluruokaan vaikuttaminen Yhdysvalloissa
Itse seurasin Yhdysvalloissa asuessani sikäläistä kouluruokalobbaamista. Näkyvin virallisen tahon kouluruoan puolesta puhuja on Presidentin vaimo, joka tukee Let's Move liikettä. Yksi liikkeen osa-alue on Let's Move Salad Bars to Schools hanke. Hankkeessa yksityiset ja yritykset voivat tehdä lahjoituksia salaattibaarien ostamiseksi kouluihin. Koulujen tulee itse anoa salaattibaaria käyttöönsä.
Epävirallisista organisaatioista esiteltäviä ovat Two Angry Moms ja Jamie Oliver's Food Revolution -organisaatiot, jotka vaikuttava mm. tv-ohjelmien ja dokumenttien kautta. Two Angry Moms -kirjoitukseni 26.3.2012 ja Jamie Oliver's Food Revolution sivusto. Vastaavia organisaatioita on lukuisia.
Aaltomaisesti kouluruokailuun vaikuttava taho ovat yksittäiset kouluruokabloggaajat. Kuuluisimpia viime aikojen kouluruokablogeja ovat olleet Fed Up with Lunch ja The Lunch Tray.
Fed Up With Lunch - blogissa Chicagossa toiminut opettaja söi vuoden ajan kouluruokaa kuvaten ja kirjoittaen siitä blogiinsa nimimerkillä Mrs Q. Blogi sai aikaan melkoisen kohun paljastaessaan vanhemmille kuvien kautta maksullisen kouluruokailun laadun. Mrs Q paljasti henkilöllisyytensä kirjoittaen kirjan bloginsa taustoista ja miksi hän opettajana huolestui oppilaidensa jaksamisesta heidän saadessaan vain ravitsemuksellisesti huonoa kouluruokaa. Lisää kirjoituksessani 21.11.2011.
The Lunch Tray blogin pitäjän keräämä addressi "lihaan verrattavien ainesosien" poistamiseksi kouluruokailusta sai hetkessä niin paljon kannattajia, että sen väitetään johtaneen alan tehtaiden sulkemiseen ja vaikuttaneen kongressiedustajien uudelleen valintaan. En ole enää aktiivisesti seurannut kirjoittajaa, mutta huomasin yhdysvaltalaiseen tyyliin hänet haastetun oikeuteen "elinkeinon aiheettomasta mustamaalamis" -kirjoittelusta. Yhteenvetoni huhtikuun 2012 tilanteesta täällä.
Vaikuttaminen muissa maissa
- Ruotsi: Skolmatsvänner ja SkolmatSverige-sivustot. Ensimmäinen on ymmärtääkseni yksityisten tahojen ylläpitämä ja jälkimmäinen on asiantuntijaorganisaatioiden.
- Tanska: Tanskassa ei ole kouluruokailua, mutta Kööpenhaminassa sellainen halutaan luoda kunnan rahoittaman Copenhagen House of Food - organisaation kautta.
- Englanti. NeverSeconds blogi skottitytön pitämänä. Nykyisin kanava edistää kouluruokailua kehitysmaissa.
Otan mielelläni vastaan vinkkejä muiden maiden kouluruokailun vaikuttajatahoista.
Kouluruokaan vaikuttaminen Suomessa
Uusinta on, että Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa valtakunnallisiksi tarkoitettuja työkaluja millä kouluruokailua on mahdollista kehittää. Yksi työkaluista on viime vuoden uutisointien mukaan "Kouluruoan käytön ja arvostuksen nostamistilaisuudet". Näissä tilaisuuksissa ilmoituksen mukaan kokoontuu yhden kunnan tai alueen kouluruoan ammattiryhmä yhtenä päivänä ja kouluruokailun sidosryhmät toisena päivänä keskustelemaan kouluruokailun kehittämisestä. Uutisointia tilaisuuksien sisällöstä tekstin lopussa. Kiinnitin huomiota ettei ainakaan uutisoinnin otsikot kouluruokailluusiosta ja mössöstä tue kouluruoan arvostuksen nostamista.
Tänä talvena julkistettiin Ammattikeittiöosaajat ry:n vetämä Kouluruokadiplomi.fi -sivusto, joka myös on saanut rahoituksensa Maa- ja metsätalousministeriöstä. Sivusto sisältää 45 kysymystä, joihin on tarkoitettu yhden koulun kouluruokailun sidosryhmien yhdessä hakevan vastaukset ja löytävän omassa kouluruokailussaan kehitettävät kohdat. Kun itsearvioinnin mukaan 85% kyselyn kohdista on 100%:sti toteutettuna, voi koulua anoa itselleen Kouluruokadiplomia osoittamaan vanhemmille ja oppilaille kouluruokailunsa tason ja sen eteen tehdyn työn. Lue lisää: www.kouluruokadiplomi.fi sekä kirjoitukseni "Onko koulunne Kouluruokadiplomin suorittaja?" (29.1.2013)
Suomesta kouluruokavaikuttamisen mallimaa?
On hyvinkin mahdollista, että Suomesta voi tulla mallimaa miten koota yhteen kouluruokailun sidosryhmät ja käsitellä koululounasta pelkkää ruokaa laajempana jatkuvan kehityksen kokonaisuutena.
On hyvinkin mahdollista, että Suomesta voi tulla mallimaa miten koota yhteen kouluruokailun sidosryhmät ja käsitellä koululounasta pelkkää ruokaa laajempana jatkuvan kehityksen kokonaisuutena.
Menestykseen tarvittaneen kuitenkin mukaan ripaus maailman malleja poliittisesta korkean tahon vaikuttamisesta, kansalaisaktiivisuudesta sekä ehkä pientä luovaa hulluuttakin. Näihin menestystekijöihin voi jokainen vaikuttaa osaltaan.
__________
Uutisointia "Kouluruoan käytön ja arvostuksen" nostamistilaisuuksista:
Sipoo 27.3.2012: Tiedote: "Kouluruoan käytön ja arvostuksen nostamistilaisuuteen"
Sipoon Sanomat 30.3.2012: Kouluruokailu matkalla ruokalasta ravintolaan
Perhonjokilaakso 23.11.2012: Ravintoasiantuntija: Parempaa kouluruokaa ja iloisempia ilmeitä!
YLE Keski-Pohjanmaa 21.11.2012: Kouluruoka nousuun arkigourmeella
YLE Etelä-Savo 10.1.2013: Kouluruokailua kehittämään sitä brändäämällä
YLE Kainuu 15.1.2013: Kouluruokailussa on asiantuntijan mukaan vara parantaa
KotiseutuPlus (Kajaani) 18.1.2013: Kouluruokailluusio - hyvä maine, mutta oppilaat eivät syö.
Kaleva.fi 28.1.2013: Kouluruokailun matkasaarjaana poistaisi eksoottiset mössöt pois listoilta.
Iltalehti 13.2.2013: Asiantuntija: Kouluruoka voi olla luokattoman huonoa.
Aiheesta noussut keskustelu Kaleva.fi / Juttutupa 13.2.2013
Iltalehti 13.2.2013: Asiantuntija: Kouluruoka voi olla luokattoman huonoa.
Aiheesta noussut keskustelu Kaleva.fi / Juttutupa 13.2.2013
Ruokapalvelujen ravitsemuksellisuutta käsitteleviä tutkimuksia.
1) Susanna Raulion väitöskirja "Lunch eating patterns during working hours and their social and work-related determinants" (Työaikaisen aterioinnin sosiaaliset ja työperäiset selittäjät. Tutkimus suomalaisista työntekijöistä). THL:n tutkimuksia 68/2011. Helsinki 2011.
Ruokatiedon uutinen aiheesta 17.11.2012: Tutkimus: Henkilöstöravintoloissa tehdään terveellisiä lounasvalintoja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti