9.4.11

Teko: Operation Skolmat

Päivitetty 20.4.1011 

Operation Skolmat tuli tietooni 9.4.2011 Turun Sanomien vanhempainyhdistyksen kirjoituksen kautta.
(ja samalla esitän pahoittelu, että ruotsinkielinen kouluruokaprojekti ei ole aikaisemmin herättänyt huomiotani)

"Marthaförbundetin projektin Operaatio Kouluruoka (Operation Skolmat), jonka osarahoittajana toimii Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (MMM), tavoitteena on parantaa kouluruokailua. Koulutamme henkilökuntaa, annamme oppilaille makukoulutusta, tarjoamme tietoa ja inspiraatiota perheiden arkiruokailuun sekä vaikutamme paikallisiin päätöksentekijöihin." (HS 11.3.2010)

Ja se varsinainen teko tulee tässä (Sre:n Kouluruokaraportti 22.10.2010, 2.3)
Operaatio kouluruoka -projektissa todettiin, että lapset söivät niillä viikoilla, kun kasvisnoutopöytä oli tarjolla noin 7 kertaa enemmän vihanneksia kuin normaalisti. 

Jee! Joku projekti on jo laskeutunut kouluruokalautaselle. (ja vieläpä vuosi sitten)

Virallinen teksti kertoo projektin laajentuneen vielä lautasen ulkopuollekin (mikä siis on koko kouluruokailun tarkoitus!) "Oppilaat ovat tunteneet itsensä myös kylläisemmiksi ja virkeämmiksi. "

Projekti on jakanut viestikapuloita Siuntion sekä Vaasan kunnalle (toukokuu 2010). Viestissä luetellaan konkreettisia toimia mitä kunnassa voidaan tehdä kouluruoan parantamiseksi, esim. Perustamaan ravintotiimin. Sen tulee koostua poliitikoista, viranhaltijoista, keittiöhenkilökunnasta, opettajista, hoitajista ja oppilasedustajasta.


-Googlatessa osui ruudulle projektin mainitsemisesta ainakin Länsi-Turunmaan kaupunginvaltuustossa 5.10.2010 tehty aloite §85, jossa Operaatio kouluruoka mainitaan.

Projektin loppuraportti on julkaistu, mutta jatkoa on luvassa keväällä 2011
Tiivistetysti: Projektets ”operationsinstrument” var att introducera en grönsaksbuffé med färskt bröd under en veckas tid på varje ort. 
(en bongannut suomenkielistä versiota. Pahoittelen ettei ole aikaa tehdä tiivistelmää)

Suosittelen seuraamaan projektia suoraan Facebook:n sekä blogin kautta.

-Operation Skolmat sivuilla on paljon hyviä linkkejä mm. makukoulu Saperesta, joka on menetelmä tutustuttaa lapsia uusiin ruokiin.