12.4.11

"Mitä_lapsesi_söi_koulussa_tänään"-kampanja etenee

Jälkipyykki päivitetty 12.7.2011:
-Kouluruokaan voi siis vanhemmatkin vaikuttaa ottamalla selvää ja perustelemalla valituksensa. Ja ennenkaikkea esittämällä myös ratkaisuehdotuksia ja keskustelemalla ruoantuottajan kanssa. Mediahuomiosta ja itsensä likoon pistämisestäkään tuskin oli haittaa tavoitteen saavuttamisessa.
-Raiteiden oikeaa ja väärää kulkua pohtiessa ja mörkojä paikallistaessa haluan itse tuoda tekstistä esille muutaman pointin:
  • Kotien ruokailutottumuksia muokkaavat useat, joskus irrationaalisetkin seikat terveellisen ruokavalioon pyrkimisen sijaan, esimerkiksi lähikaupan tarjoustiski tai aterian helppo valmistettavuus.
  • Mikäli poliittinen tahto on se, että perheiden vastuuta lasten terveydestä on siirrettävä yhteiskunnan kannettavaksi, tarvitaan myös päätöksiä siitä, miten tähän tavoitteeseen pääseminen rahoitetaan.
-Toivottavasti joskus jossain tulee vastaan tietoa mitä itse koululaiset ajattelevat lisäaineiden vähentämisestä kouluruoassa. Lisäaineet eivät toki ole koululaisten vastuulla, mutta onko edes mielessä heidän syödessään? Olisi mielenkiintoista tietää ihan vaan uteliaisuudesta. Ja voisiko mahdollisen tiedostamisen siirtää makeisten puolelle jotenkin...

______________
12.4.2011 Ylen päiväntasaaja esitteli laajemmin "Mitä_lapsesi_söi_koulussa_tänään"-kampanjan taustaa (Kiitos JH vinkistä). Kampanjan vetäjinä toimivien äitien haastattelu sisältää E-koodien sallivuutta kompromisseina sekä esittää sellaisia muutosvaihtoehtoja, jotka voi toteuttaa nopeammalla aikataululla kuin kunnanvaltuuston päätöksellä. Toivottavasti tehty työ sekä tavoitteet tulevat jossain näkyville mustaa valkoisella eivätkä häviä kun Yle Areenan kuunteluaika umpeutuu.

Aiheesta laajemmin sekä keskustelumahdollisuus

Hienoa, että näiden äitien kampanja on saanut liikkeelle näin laajan prosessin kouluruoan puolesta! Täältä kaukaa valtavat aplodit tehdylle työlle!

Ylen kautta voi kuunnella myös muuta materiaalia kampanjasta. 

Ravintoterapeutti Sinikka Pakeman on yksi Mitä_lapsesi_söi_koulussa_tänään? -kouluruokakampanjan tukijoista ja asiantuntijoista. Hän on myös omalta osaltaan arvioinut helsinkiläisten koululaisten menuuta. Hän ihmettelee missä ruokalistalta ovat kuidut, hedelmät ja marjat. Päiväntasaajassa Pakeman kertoi omat arvionsa suomalaisen kouluruoan tasosta verrattuna esimerkiksi Ranskaan, jossa hän tällä hetkellä työskentelee.

Erityisesti itse tykkäsin kuunnella jonkun toisenkin kertovan kokemuksiaan Ranskalaisesta kouluruokailusta. Hän(kin?) antaa ruokailusta hyvin kadehdittavan kuvan, joten muistutan kouluruokailun olevan maksullista perheille. Kotikylämme perjantain kasvistoria minäkin ikävöin, mutta toisaalta Ranskassa ikävöin Suomalaista marjametsää.