10.8.11

16.9.2011 Monta kisaa kouluruokailu-teemalla

Päivitetty 16.9.2011
Suomessa kilpaillaan tänä syksynä parhaasta kouluruokareseptistä sekä Suomen että Usan kouluruokailua ajatellen.

Suomen parhaan kouluruokaresepti-kilpailun järjestäjänä ilmoittajasta riippuen on Elo - suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö (entinen Gastronomie Finlande) tai elintarvikkeiden tuottajat. 

Kilpailijoiden tulee suunnitella 100 hengelle toteutettava ateria. Yhden ateriakokonaisuuden raaka-aineet saavat maksaa yhden euron, mikä on keskiarvo Suomen kuntien koululaisille tarjoamaansa ruokaan sijoittamasta summasta. Summa sisältää salaatin, leivän, rasvan ja juoman, jotka pysyvät kaikille samoina. Joten osallistujilla "on mahdollisuus näyttää millaista on todellinen osaaminen, kun pienillä määrärahoilla loihditaan herkullisia ja houkuttelevia aterioita."

Voittajan valitsee tuomaristo, jossa edustettuina ovat lapset ja opettajat. Voittajatiimi pääsee Brysseliin, mutta todellisia voittajia ovat tietenkin kouluruokailun asiakkaat. Kilpailuesite mainostaa sivua www.parempaakouluruokaa.fi, josta löytyy lisätietoa kisasta ja säännöistä. 

"Oman koulun edustajan kannustaminen kilpailussa olkoon koko koulun väelle, oppilaiden vanhemmille ja parhaimmillaan koko kunnalle jännittävä ja iloinen tapahtuma. Kannatetaanhan kuorojakin, miksei siis myös kouluruuan ammattilaisia!"

Raaka-aineista osa on määrätty, ja tiimi saa suunnitella niiden pohjalta reseptiikan ja valmistusmenetelmät. Ehdotan silti, että kilpailevan ruokalajin raaka-aineeksi voisi valita kalan. MTV3.fi sivujen ja Ruokatiedon uutisoinnin mukaan koululaisten kalansyönnin vähyyteen syynä oli tarjonnan puute. Pro Kala ry:n sivuilla on tietoa syksyllä 2010 kalaruokien listaamiseen keskittyneen kilpailun tuloksista vinkiksi siitä millaiset kalaruoat lapsille ovat maistuneet. Simppelisti kalan syönnin eduista löytyy tietoa Pro Kala ry:n sivuilta, siitä kalareseptien vierestä.

Entäpä kouluruoka luomu- ja lähiruuasta?

Nordiska Innovationin nuorille kokeille, kokkioppilaille sekä kotikokeille järjestämässä kisassa voittajat saavat valmistaa terveellistä ruokaa 30 000 yhdysvaltalaiselle oppilaalle Washington DC:ssä. (Ruokatieto 16.9.2011)

Kouluruokakilpailuja on ollut myös Usassa: Recipes for Healthy Kids. "Cooking with California food"-keittokirja on kouluruoka-aiheesta: Cooking with California Food introduces the concept of the dynamic 6-5-4 School Lunch Matrix, based on six dishes students know and love, five ethnic flavor profiles, and four seasons. It offers ideas for adding more fresh, local, healthy foods to school lunches; helps meal services devise an appealing variety of menus around dishes that children already prefer; honors California’s rich history and cultural heritage; and describes a tested plan for effective professional development for food services staff. Kirjan voi ladata sivuilta, en saa itse auki suuren koon vuoksi. Voisi olla ettei lataaminen maksa.