24.8.11

Eväistä kouluun

Ihan sen kunniaksi, että oma koulueväs-urakkani alkoi tällä viikolla. Ja siltä varalta, että on vielä vanhempia, jotka suunnittelevat laittavansa lapsensa suomalaiseen kouluun eväiden kanssa välttääkseen tarjotun kouluruoan haitat.

Kerään tähän linkkejä mitä täällä Usassa kirjoitetaan koulueväistä. Ja niistä kirjoitetaan paljon sekä suuren yleisön nettipalstoilla että kouluja ja ravitsemusta käsittelevillä palstoilla.

-Julkinen tavoite on vähentää eväiden tuomista kotoa. Syitä tähän on monia:
  • Koululounas on usein terveellisempi kuin kotoa tuotu, varsinkin alhaisten tuloluokkien perheissä. 
  • Koululounasta pidetään osasyyllisenä, mutta myös yhtenä ratkaisukeinona lihavuusepidemiaan.
  • Lisäksi monet tahot toimivat paikallisten ruoantuottajien kanssa sekä terveellisempien vaihtoehtojen saamiseksi kouluun että parantaakseen tuottajien asemaa markkinoilla.
-Koulun tarjoamaa koululounasta kehitetään ja hintaa tuetaan valtion puolesta. Useat saavat jo ilmaisen lounaan.

-Tavoite on vielä saavuttamatta kaikkialla, joten eväistä ohjeistetaan yhä paljon. Myös koululounaan hinta saa monet heistä, jotka eivät ole oikeutettuja ilmaiseen lounaaseen, pakkaamaan eväät.

-Eväiden kestoaihe on sisältö ja miten saada siihen vaihtelua: If you're sick of carrot sticks — you, the trans-fat-shunning, sodium-watching grown-up — it's safe to assume your kids are even more so.

-Viimeaikaiset ruokamyrkytysepidemiat ovat kiinnittäneet huomiota siihen miten koulueväät ovat erityisen alttiita ruokamyrkytysten lähteiksi.

Kielitaidottomuudesta johtuen omat lapseni ovat yksityisessä kansainvälisessä koulussa, jossa lounaan voi tilata katering-yhtiöltä hintaan $4.50 pieni annos (päiväkotilaisille) / $5.50 isoannos (koululaisille). Maito (1%, n. 2dl) maksaa $0.25 lisää. Syyskuun menu on kyllä aika houkutteleva varsinkin kun uusi tarjoaja lupaa "We are proud to use local sustainable ingredients as often as possible and avoid all preservatives and additives in our production". Ruoka tulee koululle lämpimänä lämpökaapissa muovitarjotinkipoissa, josta kouluavustajat jakavat sen oppilaille. Koululla ei ole uunia eikä hellaa edes opettajien roukailutiloissa "turvallisuussyistä". Kotitalousluokkaakaan ei ole kun aihetta ei opeteta (viimeisen koulupäivän päätteeksi tyttären luokassa leivotut pikkuleivät tulivat meille paistettavaksi).

Koska koulumme on pieni, 160 oppilasta, jännitämme nyt saako uusi tarjoaja houkuteltua asiakkaaksi 60 oppilasta päivässä (lounaspäivät voi valita listasta) ja jääkö palvelu koululle. Viime vuoden tarjoaja lopetti kun "erikoisruokavalioiden määrä kasvoi liikaa". Jotkut vanhemmat ovat sanoneet suoraan, että tilaavat sitten lounaan mäkistä tai noutopitsana mikäli tämäkin lopettaa. Eväitä he eivät rupea lapselleen tekemään JOKA aamu. (Pizza Day on vanhempaintoimikunnan varainkeruuta, ei katering palvelua)

Ja loppukommenttina: Täällä Texas:ssa en tee kuten saarnaan. Lapseni saavat eväät kotoa: $5.50 x 2 x 165 on mielestäni kotiäidille aika pätevä syy. Onneksi lapseni ovat olleet tyytyväisiä äidin tarjontaan. Ohessa valokuva yhdeltä päivältä (kun aikaa aamulla valokuvaamiseen oli)
 Makaronilaatikko valmistuu täälläkin. Lounaan lisäksi tulee olla klo 10 (koulu alkaa klo 8) ja klo 14 välipala (koulu päättyy15.30). Fruit snacks ovat käytännössä sama kuin nallekarkit ja taustalla on suolatikkuja. Ehkä joskus kerkeän kuvata sellaisen lounaan, josta voin olla ylpeämpi. Tämä kuva on viime huhtikuulta, jolloin alkoi turnauskestävyys olla jo vähissä. Mukaan pitää tietysti pakata haarukka, servetti sekä kylmäpakkaus (vesipullokin on usein pakastumassa aamupalan ajan).

Joskus kouluavustaja kaataa ruoan kertakäyttölautaselle, joskus lämmittää säilytyskipossa mikroaaltouunissa. Joskus neiti kaataa lounaan lattialle, joskus kaveri napostelee parhaat palat. Useimmiten eväät menevät omiin suihin (varsinkin kun älähdin). Eikä eväät ole unohtuneet kuin kerran kotiin.

Toivottavasti tämä sivu antaa "kokeneen" varmuudella miettimisen aihetta eväslounasta Suomen kouluun harkitseville. 

Jälkikirjoitus Norjalaisesta kouluruokailusta suomalaisäidin kertomana: Norjassa koululounas on eväsleipä / Parempaa kouluruokaa-sivusto