29.4.11

Ääri-ilmiö kouluruokailussa

Päivitetty 20.6.2011
Aamulehti 28.4.2011
Kuntapäättäjän raju linjaus: Kiellän lastani syömästä kouluruokaa
"Laitan evästä leipälaukkuun. Tähän haastan muidenkin lasten vanhemmat, jotka ovat tietoisia ja huolissaan lapsillemme tarjottavan ruoan alkuperästä ja laadusta."

Entäpä ne lapset joiden vanhemmat eivät ole "tietoisia ja huolissaan"? Miltä heistä tuntuu mennä syömään? Vai jättävätkö he syömättä tämänkin aterian? Ja riittääkö kaikkien "tietoisten ja huolissaan" olevien vanhempien aika mikrobiologisestikin turvallisten eväiden laittoon? (Tällä tarkoitan eväiden pakkaamista niin, että ruoka säilyy lounaaseen asti ilman jääkaappia)

Löysin Aamulehdestä tekstiä tämän isän lapselleen tekemistä eväistä:
– Smoothieen tulee mustikkaa, mansikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa, banaania, levää, macajuurta, mahlaa ja hampunsiemenrouhetta, Köppä kertoo.

Kenen vanhemman tietotaito riittää arvioimaan kotoa laitettujen eväiden ravitsemuksellisuutta ja "kemikalisoitua, geenimanipuloitua, prosessoitua, köyhdytettyä, säteilytettyä ravintoa tai torjunta-, lannoite-, hormoni- ja lääkeainejäämiä" vrt. päivän kouluruoka?

Näin kohta yhden lukuvuoden kahta lasta alakouluun evästäneenä uskallan käytännön kokemuksen äänellä (ja vähän ravitsemustietoakin taustalla) vannoa, että eväiden laittaminen kotoa ei ole nykyistä parempi ratkaisu kouluruokailussa. Ei ravitsemuslaadullisesti, ei terveydellisesti, ei vanhempien ajankäytön kannalta ja ennenkaikkea se ei ole hyvä ratkaisu lapsille. Ei edes niille lapsille, joiden vanhemmat "ovat tietoisia ja huolissaan".

Toivottavasti moni muu "tietoinen ja huolestunut" vanhempi jaksaa hakea yhtä eväslaukkua laajemmalti vaikuttavia tapoja parantaa kouluruokailun laatua. Kouluruokailu ja terveys ovat molemmat muutakin kuin ruokaa. 

Jälkeenpäin näen, että alueen vanhemmat kaikkien koululaisten onneksi ovat ottaneet kouluruokailun laajemman merkityksen puheeksi alueen koulujen vanhempainyhdistysten yhteistapaamisessa: "Meille vanhemmille tämä on ensisijaisesti terveys- ja arvokysymys. Keskustelimme hiilijalanjäljestä, ekologisuudesta, eettisyydestä ja kotimaisen työn arvostamisesta. Emme tavoittele kuuta taivaalta, vaan peräänkuulutamme tilanteen tarkistusta. Toivomme valveutunutta ja ammattitaitoista otetta ruokapalveluilta em. mahdollisuuksien puitteissa." Keskustelu löytyi Kangasalan palautekanavan sivuilta.


Tempaus on herättänyt yleisempääkin kirjoittelua ja keskustelua. Parviälyn ilmentyminä haluan mainita nämä: Suppea kouluruuan ravinto-oppi ja Properuskoulu -blogikirjoitukset. Itse tekstit eivät ole yllättäviä, mutta yllättävästi niitä seurannut keskustelu on monipuolista ja tuo esille sellaisia näkökulmia, mihin minä en ollut ennen kouluruokaa koskevissa asioissa törmännyt. (En ole jaksanut kahlata läpi kaikkea yleisökommentointia Helsingin kasvisruokapäivän ajoilta)