24.1.12

Lopettakaa jo köyhäinruoka!

Vaadin siis kouluruokailun lopettamista?

Jos joku tuli otsikosta ajatelleeksi kouluruokaa niin en moiti lukijaa. Lausetta "kouluruoka on monen ainoa lämmin ruoka päivässä" näkee niin usein, että se jää varmasti päähän. Köyhien auttamiseen lause usein koululaisten kohdalla viittaa. Sitä varten kouluruoka aikoinaan Suomessa aloitettiin sekä nykyään useissa maailmankolkissa on.

En myöskään moiti lauseen ravitsemuksellista merkitystä. Vain yksi lämmin ruoka tarkoittaa, että muu ruokailu on sattumanvaraisempaa napostelua. Tälläinen ruokailu sisältää usein vähemmän kasviksia ja enemmän kaloreita. Liikaa kaloreita tulee kerralla hamstrattua myös jos ruokailujen välit venyvät. Jokaisen tulee siis syödä keskellä päivää. Piste. Tätä olen tainnut näpyttää jo parikin kertaa julkisesti. Nyt ajattelin tehdä aiheesta oman sivunsa, jospa se paremmin tavoittaisi tämän minusta kouluruoan arvoa alentavan hokeman käyttäjät. 

Tuntuu kuin Suomessa em. hokema antaisi koululaisille, ellei jopa vanhemmillekin, luvan kustantaa itse parempi kouluruoka kuin se "JOIDENKIN ainoa lämmin ateria" aina kun se on taloudellisesti mahdollista. Se, ettei koululainen tee saamallaan rahalla terveyttään edistäviä valintoja onkin sitten ollut otsikoissa viime aikoina mm. energiajuomien myynnin kasvun kautta. Rahan antamista kouluruokaa korvaavaan ruokaan olen ihmetellyt kirjoituksessa " "Ei maistu" on laaja käsite".

Taisin aikaisemmin kirjoitella myös oman sivunsa maksullisesta kouluruokailusta. Perun hieman kirjoituksiani "ilmaisen kouluruokailun lopettaminen toisi taloudellisia lisäresursseja opetuksen puolelle" kohdalla. Mikäli kouluruoka olisi maksullista niin osa ruokailijoista saisi siinäkin tapauksessa ateriansa yhteiskunnan rahoittamana. "Ketkä saisivat?" - kysymykseen vastaaminen = lisää byrokratiaa yhteiskunnan maksettavaksi. Tässä mallia Usasta, huijaamisestakin.

Toisaalta voisiko maksukykyiset pakottaa ostamaan ruokansa koulusta? Miten maksu suoritettaisiin? Tässäpä olisi hyvät ainekset saada kouluruoka todella näyttämään köyhäinruoalta kun osa koululaisista menisi ilmaista jonoa tai antaisi KELA:n kupongin. Eikö niitä koulukiusaamisen aiheita ole jo riittävästi? Entäs se sosiaalinen puoli syömisessä kun jokainen puputtaa erilaista. Annan Lassin ja Leevin kertoa koululounaan tästä puolesta lisää... Veikatkaa myös montako reilua päätöstä "vaihdatko mun leivän sun leipään" -tapahtumat saisivat. Tai lue keskustelua reiluudesta maksuttoman kouluruoan käytön häpeästä Usassa, jossa asiasta todella tarvitsee keskustella.

Kouluruokailun panos ei pääty koulun loppuessa. Panostamalla kouluruokailuun ja siten saamaan koululainen arvostamaan ruokapalvelua*), saadaan hänet käyttämään ruokapalvelua*) myös työelämässä. Muutama kuukausi sitten julkaistu väitöstutkimus osoittaa, että "...Henkilöstöravintoloissa tehdään terveellisiä lounasvalintoja". Valitettavasti tämän hetken opiskelijat eivät näytä osaavan hyödyntää ruokapalveluetuaan*).

Joten jos kuulette tai näette varsinkin jonkun kunnallisvaaliehdokkaan lausuvan kouluruokailun puolesta "se on joidenkin ainoa lämmin ateria" niin valistakaa häntä ettei lause tuo kouluruoalle mitään lisäarvoa. Vaan päin vastoin se lisää "kouluruoka on köyhäinruokaa" asennetta. Eikä koulussa kukaan saa kuitenkaan muita enempää kalapuikkoja lautaselleen "ainoalle lämpimälle aterialle". Valistuneempaa olisi puhua ja kehittää kouluruokailusta JOKAISEN KOULULAISEN koulupäivän monipuolisen ravintotarpeen 1/3 lähde. Ja ottaa se 2/3 tarpeen täyttymisestä mukaan muihin puheisiin, esim. perheiden yhteisten aterioiden puolesta. Tai kysyä vaikkapa kuten oikeuskansleri onko kunnalla "halua laittaa oppilashuoltoa kuntoon" (YLE 30.1.2012)

*) Päivitys 19.1.2013: Sana "joukkoruokailu" poistettu. Olen oppinut, että sana "joukkoruokailu" ei ole tätä päivää lisäten negatiivista imagoa ruokapalvelulle.

p.s. aloitan listaamaan kouluruoan yhteydessä "päivän ainoa ateria" lauseen käyttäjiä omalle mustalle listalleen. Ilmiantoja otetaan vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti