17.1.12

"Ei maistu" on laaja käsite!

Me aikuiset ihmettelemme miksi kouluissa tarjottu ruoka ei maistu. Unohdammekohan me ettei kouluruokailu ole vain ruokaa?

On siis aika katsoa koululaisen "makuaistia" laajemmin:
 • Yksi surullinen syy miksi kouluruoka "ei maistu" on, että ruokalaan ei huvita mennä kun siellä kiusaajat pääsevät tekemään kepposiaan *). 
 • Toinen kavereihin liittyvä syy on ettei ruokalaan huvita mennä kun muutkaan eivät mene.
 • Joukkotyhmyydestä johtuvia asioita voi opettaja korjata, jopa vain pelkällä läsnäolollaan
 • Onko ruokailuun varattu tarpeeksi aikaa?**) Onko huomioitu miten paljon aikaa menee jonottamiseen? Entä astioiden palauttamiseen? Onko ruokailuaika pois vapaasta seurustelusta koulukavereiden kanssa? Fed Up With Lunch-kirja käsitteli paljon miten moni amerikkalaislapsista jätti ruoan syömättä, että pääsisi seurustelemaan luokkakavereidensa kanssa. 
 • Kouluruoan imago. Lyhyesti: Söisitkö itse sellaista, mitä kutsutaan roskaksi, moskaksi ja plääh?
 • Kapina, oman päätäntävallan korostuminen siinä "tietyssä iässä". 
Koululaisten kouluruoan syömättömyyden syistä löytyy tekstiä myös Anu Kukkosen opinnäytetyöstä toukokuulta 2010.

Hyvät Vanhemmat. Kun lapsenne valittaa ettei kouluruoka maistu, oletteko varma ettei hänen makuaistiinsa vaikuta joku näistä syistä? Annatteko rahaa kouluruokaa korvaavaan syömiseen? Miksi? Oletteko varma, että lapsenne osaa tehdä itselleen hyviä ravitsemuksellisia valintoja koulun läheisessä kaupassa tai pikaruokapaikassa

*) Jälkikirjoitus 6.7.2012: kts. THL:n selvitys 22/2012  (s.22) mikä kertoo kouluterveyskyselyn tuloksena, että kouluruokailua käyttävät vähiten he ketkä kokevat koulukiusaamista. Suomalaisten kouluaikainen ateriointi - selvitys antaa muutenkin hyvää kuvaa nuorten itsensä kertomana kouluruokailun käyttöön vaikuttavista tekijöistä.

**) Jälkikirjoitus 22.10.2015: Kiireen on todettu tutkimuksessa huonontavan aterian laatua

2 kommenttia:

 1. Sitten on tietysti sekin mahdollisuus, että kouluruoassa on jotain vikaa.

  VastaaPoista
 2. Kukaan lukijoista ei varmaankaan ole unohtanut sitä mahdollisuutta, että kouluruoassa olisi jotain vikaa. Allekirjoittanutkaan ei väheksy itse lautasen päällisen merkitystä ruokahalulle.
  Halusin tuoda kuitenkin esille muita ruokahaluun vaikuttavia seikkoja juuri sen takia, että viime aikojen uutisointi koululaisten energiajuomien käytöstä sekä miten 40% energiasta saadaan muualta kuin aterioista tarkoittaa vanhempien olevan ruoan kustantajina.
  Pohdin miksi vanhemmat antavat rahaa kouluruokailun ulkopuoliseen syömiseen? Varmaankin jos lapsi valittaa ettei ruoka maistu ja on nälkäinen ja levoton. Ja kotona levottomuuden syyksi oletetaan nälkä eikä mahdollisesti sen energiajuoman vaikutusta. Ja miksi lastaan on helppo uskoa hänen sanoessaan ettei kouluruoka maistu? Varmasti "Täällä on huonoin kouluruoka"-otsikot ovat yksi syy, tietämättömyys toinen. Ja ennenkaikkea tietämättömyys mitä muita syitä "ei maistu"-vastaukseen voikaan olla...

  VastaaPoista