Tällä sivulla on listattuna erityisesti suomalaista tai suomalaisen kaltaista kouluruokailua tarkastelevia tai kouluruokailuun liittyviä opinnäytetöitä.
Päivitetty 14.4.2018
Päivitetty 14.4.2018
Väitöskirjat
- The associations between schoolchildren’s fruit and vegetable intake and psychosocial factors – shaped by gender, socioeconomic background and an intervention. Lehto Elviira. Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta 2016.
- Osallisuutta ja toimijuutta tukeva ruokakasvatus. Janhonen Kristiina. Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteellinen tiedekunta, opettajankoulutuslaitos 2016.
- Kouluikäisten lasten ja nuorten ruokailutottumukset ja niiden tasapainoisuuteen vaikuttaminen. Tilles-Tirkkonen Tanja. Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, ravitsemustiede 2016.
- Ruokavalio, kehon rasvapitoisuus ja aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöiden kasautuminen alakouluikäisten lasten väestöotoksessa. Eloranta Aino-Maija. Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta, ravitsemustiede 2014.
- Schools as oral health promoters. Evaluation of National Sweet Selling Recommendation and Oral Health Education Material. Kankaanpää Rami. Turun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, hammaslääketieteen laitos 2014.
- Parenting practices, family characteristics and daily health behaviours and their changes in 10-11-year old children. Ray Carola. Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, Hjelt-instituutti 2013.
- The Swedish School Meal as a Public Meal: Collective Thinking, Actions and Meal Patterns. Persson Osowski, Christine. Uppsala University, Disciplinary Domain of Humanities and Social Sciences, Faculty of Social Sciences, Department of Food, Nutrition and Dietetics 2012.
- Social dynamics for sustainable food systems : Actors' orientations towards sustainability in primary production and public consumption. Mikkola Minna. Helsingin yliopisto, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, maataloustieteiden laitos 2011.
- Kouluruokailuhenkilöstö matkalla kasvattajaksi. Seija Lintukangas. Helsingin yliopisto, Käyttäytymistieteellinen tiedekunta. Kotitalous- ja käsityötieteiden laitos 2009.
Suomalaisesta kouluruokailusta julkaistut tieteelliset artikkelit
- (Ruotsista) School lunch as a break or an educational activity: A quantitative study of Swedish teacher perspectives Walling & Olsson Health Education, Vol. 117 Issue: 6, pp.540-550.
- The roles of humour and laughter in youth focus groups on school food. Janhonen K.
Journal of Youth Studies 5.4.2017 - Diet quality and academic achievement: a prospective study among primary school children. Haapala et al. Eur J Nutr, published online 09 September 2016. DOI 10.1007/s00394-016-1270-5
- Association between home and school food environments and dietary patterns among 9–11-year-old children in 12 countries. Vepsäläinen et al. 2015 International Journal of Obesity Supplements 5, S66-S73 (December 2015) | doi:10.1038/ijosup.2015.22
- Determinants of a regular intake of a nutritionally balanced school lunch among 10-17-year-old schoolchildren with special reference to sense of coherence. Tilles-Tirkkonen et al. 2014. J Hum Nutr Diet. 2015 Feb;28(1):56-63. doi: 10.1111/jhn.12221.
- Validity of self-reported lunch recalls in Swedish school children aged 6–8 years. Hunsberger et al. Nutrition Journal 2013, 12:129
- Vanhempien koulutuksen ja perherakenteen yhteys yläkoululaisten ravinnonsaantiin ja ruoankäyttöön. Pajunen et al. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 2012: 49 105–117.
- Role of free school lunch in the associations between family-environmental factors and children’s fruit and vegetable intake in four European countries. Ray et al. 2012. Public Health Nutrition / FirstView Article / September 2012, pp 1-9. DOI: 10.1017/S1368980012004181
- The quality of school lunch consumed reflects overall eating patterns in 11–16-year-old schoolchildren in Finland. Tilles-Tirkkonen et al. 2011. Public Health Nutrition Volume 14 / Issue 12 / December 2011, pp 2092-2098.
- Nordic adolescents' school lunch patterns and their suggestions for making healthy choices at school easier. Kainulainen et al. 2012. Appetite. Aug;59(1):53-62. doi: 10.1016/j.appet.2012.03.012.
- School and workplace meals promote healthy food habits. Raulio et al. 2010 Public Health Nutrition / Volume 13 / Special Issue 6A / June 2010, pp 987-992
- Dietary habits and nutrient intake of Finnish adolescents. Hoppu U, Lehtisalo J, Tapanainen H, Pietinen P. Public Health Nutrition. 2010;13(6A):965-72.
- Nuorten ateriarytmi. Kuka syö koulupäivinä säännöllisesti? Ojala et al.Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 2006;43,60–71.
Pro gradu-tutkielmat
- Painoindeksin yhteys syödyn kouluaterian koostumukseen ja ravitsemukselliseen laatuun alakoululaisilla. Luoto Sanna. Pro Gradu. Helsingin yliopisto, Ravitsemustieteen osasto Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta 2016
- "Semmosta mikä sopii lasten makuun." Neljäsluokkalaisten ajatuksia kouluruokailusta. Tuominen Elina & Wargelin Anna. Pro Gradu. Turun yliopisto, Opettajankoulutuslaitos / Kasvatustieteiden tiedekunta 2014.
- ”Kaikille lapsille on kouluateria korvauksetta annettava” - Ilmaisen kouluruokailun synty ja kehitys Turussa vuosina 1921–1948. Lunden Linda-Maria. Pro gradu. Turun yliopisto Politiikan tutkimuksen laitos, Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta 2014.
- Maistuuko kouluruoka, ja miltä se maistuu? Aistittava laatu kouluruoan hyväksymisen perustana. Kytö Elina. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Taloustieteen laitos 2013.
- Kouluruoan maittavuus: Iän ja tilannetekijöiden vaikutus. Palmujoki Ingela. Pro gradu -työ. Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Elintarvike- ja Ympäristötieteiden laitos 2013
- Kouluikäisten tyttöjen ja poikien minäkäsitys, liikuntamotivaatio ja koululounaan täysipainoisuus. Lehtonen Anni J. Pro gradu. Terveystieteiden tiedekunta / Lääketieteen laitos / Kansanterveystiede ja kliininen ravitsemustiede. Itä-Suomen yliopisto 2012.
- Lapsen kokoiset ruokaelämykset : Toimintatutkimus Tiedosta taidoksi -ruokakulttuurihankkeessa. Penttinen Hanne. Pro gradu. Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteellinen tiedekunta, opettajankoulutuslaitos 2012
- Nuorten mielikuvia kouluruokailusta. Jäntti Katja. Pro gradu. Helsingin yliopisto, käyttäytymistieteellinen tiedekunta, kotitalous- ja käsityötieteiden laitos 2010.
Opinnäytteet - Ammattikorkeakoulut
HUOM: Uusimpia kouluruokailuaiheisia opinnäytetöitä voi hakea theseus.fi -palvelusta hakusanoilla Kouluruoka (10 kpl 14.4.2018 vrt. 6kpl, 3.3.2015) sekä Kouluruokailu (67 kpl 14.4.2018 vrt 60 kpl, 3.3.2015)- Lapsilähtöinen kouluruokailu. Kellokoski Terhi ja Välimäki Krista. Opinnäytetyö SeAMK Ruoka Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut 2017
- Illallistapahtumakonseptin suunnittelu kouluruoan imagon edistämiseksi. Koivisto Johanna. Opinnäytetyö Laurea-ammattikorkeakoulu Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto 2017
- Kouluruokailun parhaat käytänteet Suomessa. Taipale Minna, Eskelinen Hanna. Opinnäytetyö Savionia-ammattikorkeakoulu. Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma, 2015
- Ruokapalveluhenkilöstön näkemyksiä kouluruoasta. ”Periaatteessa kaikki on kunnossa, mutta se lapsi ei kuitenkaan syö.” Ahti Heli. Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Palveluliiketoiminnan koulutusohjelma, ylempi amk Matkailu-, ravitsemis- ja talousala 2015.
- Totuus kouluruoasta - kouluruokailun nykytilanne ja kehittämistarpeet. Minna Dammert. Haaga-Helian ammattikorkeakoulu. Ei julkaistu Theseus.fi:ssä - Ammattikorkeakoulujen julkaisuarkistossa 19.9.2014 mennessä
- Kouluruoka ja vanhemmat. Rantamäki Sari. Opinnäytetyö. Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Liiketalouden, yrittäjyyden ja ravitsemisalan yksikkö. Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma 2013.
- Kouluruokailun ongelmia. Miten kehittää yläasteen kouluruokailua? Keränen Tarja. Opinnäytetyö. Rovanimen ammattikorkeakoulu, Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma 2011.
- Yläkoululaisten käsityksiä kouluruokailusta, tarkastelukohteena koululaisia kahdesta suur- ja kahdesta pienen maaseutukaupungin koulusta. Levomäki, Anna-Reetta. Opinnäytetyö Laurea-ammattikorkeakoulu, Palveluliiketoiminnan koulutusohjelma 2011.
- Kouluruokailusuositusten toteutuminen Lempäälässä - Kouluruoan ravitsemuslaatu. Rönö Kaisu. Opinnäyte Tampereen ammattikorkeakoulu, Palvelun tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma 2010.
- Kuinka markkinoida kouluruokailua nuorille käyttäjille. Jerima Alexandra, Pantsu Jouni. Opinnäytetyö Laurea-ammattikorkeakoulu, Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma 2010.
- Kouluruokailun kehittäminen Itäkeskuksen peruskoulussa. Koululaisten, vanhempien, opettajien, kouluterveydenhoitajan ja keittiöhenkilökunnan näkemyksiä. Suomalainen Mikko. Opinnäytetyö Stadia Helsingin ammattikorkeakoulu Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma 2007.
Muut
- Ruokakasvatus kouluruokailussa -ruokakasvatuksen vaikuttavuusarvio. Junnila Sari 2017.
- Kumiperunan lyhyt historia. Janhonen Kristiina. Kotitalouslehti.fi 25.11.2014
- Mapping of National School Food Policies across the EU28 plus Norway and Switzerland. European Commission Joint Research Centre, Institute for Health and Consumer Protection 2014. (Lopussa linkit eri euroopan maiden kouluruokasuosituksiin)
- Nuorten vuorovaikutusmaailman keinoin arvostusta kouluruokailuun- hankkeen loppuraportti. Dnro 2112/325/2011, Maa- ja metsätalousministeriö 27.3.2014.
- Nuorten vuorovaikutusmaailman keinoin arvostusta kouluruokailuun. Saara Pentikäinen ja Eliisa Kotro. Mikkelin ammattikorkeakoulu D: vapaamuotoisia julkaisuja Free-form publications 32. Mikkeli 2014.
- Evaluation of the Free School Meals Pilot, Department for Education. England 2013.
- Kouluruokailu ja kotitalousopetus – arvostusta etsimässä. Juurikkala Katariina, Ahola Minna-Leena, Kulmala Siiri-Maija. Ainedidaktinen kehittämisprojekti, Kasvatustiede. Helsingin yliopisto Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos Kotitalousopettajan koulutus 2013.
- Suomalaisnuorten kouluaikainen ateriointi. Ruokapalveluiden seurantaraportti 5. Tiina Vikstedt, Susanna Raulio, Riikka Puusniekka, Ritva Prättälä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki 2012.
- Lasten ja lapsiperheiden terveys- ja hyvinvointierot. Kaikkonen et al. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Raportti 16/2012. Helsinki 2012.
- Kouluruokailun vaikuttajat - Kansalaiskasvatuksesta kulutuskulttuuriin. Minna Ruckenstein. Kirjassa: Lapset ja nuoret instituutioiden kehyksissä – Nuorten elinolot -vuosikirja 2012 Nuorisotutkimustutkimusseuran julkaisuja 131. s. 156 - 169.
- Ruoka, kulttuuri ja oppiminen. Näkökulmia ruokatutkimuksen menetelmiin. Janhonen-Abruquah, Hille; Vieltojärvi, Matleena; Palojoki, Päivi. Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja 29. Helsingin yliopisto 2012.
- Ruoka -oppimisen edellytys ja opetuksen voimavara. Helmi Riusku-Norja, Eila Jeronen, Sirpa Kurppa, Minna Mikkola ja Anna Uitto (toim.). Julkaisuja 25. Helsingin yliopisto - Ruralia instituutti 2012.
- Lasten terveys : LATE-tutkimuksen perustulokset lasten kasvusta, kehityksestä, terveydestä, terveystottumuksista ja kasvuympäristöstä. Mäki P. et al. Raportti / Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) : 2/2010
- Asiakaslähtöisen kokonaisvaltaisen kouluruokailumallin kehittäminen. Koululaisen, vanhempien, opettajien, kouluterveydenhoitajien ja keittiöhenkilökunnan näkemyksiä. Tikkanen Irma. Sitra-raportti 2008.
- Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi. Lähtötilanne ja lukuvuonna 2007–2008 toteutetun interventiotutkimuksen tulokset. Ulla Hoppu, Johanna Kujala, Jenni Lehtisalo, Heli Tapanainen, Pirjo Pietinen (toim.). Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B 30/2008