18.5.13

Miksi YLE ei ole mukana kouluruokailun imagotalkoissa?


YLE.fi otsikko 17.5.2013: "Lahtelaiskoulussa maisteltiin roskakaloja". Juttu jatkuu kirjoituksella rehusta ja kompostista. 

Etelä-Suomen Sanomat otsikoi samasta aiheesta (ESS.fi 18.5.2013) "Koulun kalapuikoille löytyi lähivesistä maistuva korvike" kirjoittaen hoitokalastuksesta ja maakuntaan jäävästä rahasta. 

Ei liene epäselvää kumpi otsikointi saa vanhemmat ja koululaiset ajattelemaan kouluruoasta positiivisesti ja istahtamaan seuraavan kerran kala-aterian ääreen ennakkoluulottomasti. 

Media vaikuttaa asenteisiin kouluruokaa kohtaan 
Tuore opinnäytetyö "Kouluruoka ja vanhemmat" toteaa median vaikuttavan vanhempien kouluruokamielipiteisiin enemmän kuin muut lähteet. Kirjoittaja oli esittänyt vanhemmille erilaisia väittämiä kouluruokailusta ja vertasi vastauksia sen mukaan ilmoittivatko vastaajat seuraavansa tiedotusvälineiden kouluruokakeskusteluja. 
"...useimmat moittivat kouluruoan einespitoisuutta, vaikka todellisuudessa einesruokia Toholammin koulun 35 ruoasta on vain 5 - 7. " 
Touché! 

YLE ja mustalista
Opinnäytetyössä viitataan mustaan listaani, johon kokoan kouluruoan imagoa mielestäni aiheettomasti alentavat kirjoitukset. YLE:n rahoitustaustan ja painoarvon huomioiden YLE:n esiintyminen listalla on hämmentävää.  

YLE itse kertoo missionsa olevan 

Tämä kestävän kehityksen tavoitteella tehdyn suuritöisen kalaprojektin uutisointi toi elämyksiä ainakin minulle, mutta otsikon oivallukset ja tekstin sivistys eivät varmasti vahvista suomalaista yhteiskuntaa kohti uusia huippu PISA-tuloksia.

Haastan lähettämään palautetta
"Kouluruoka" on kuin ravintolaketjun brändi. Ketä houkuttaa mennä syömään ravintolaan, josta jatkuvasti näkee lehdessä ikäviä uutisia? Vaikka ikävät uutiset eivät olisikaan omalta paikkakunnalta niin kyllä se saisi minutkin epäluuloiseksi oman lautaseni sisältöä kohtaan ko. ketjun ravintolassa. 

Haastan kaikki blogin lukijat lähettämään palautetta YLE:lle sekä muille median edustajille aina kouluruokailun imagoa alentavan kirjoituksen nähdessänne. En toki kehoita mediaa olemaan kritisoimatta kouluruokailua, mutta voisiko sanottavan kääntää kannustukseksi kehittää kouluruokailua? 

Haastan myös median kehumaan kouluruokailun kehittäjiä suoraan ja suurella äänellä kun kehuihin on aihetta. Sillä aihetta ja syytä kehuihin on! 

Aiheesta:

2 kommenttia:

  1. Olen miettinyt viime aikoina itsekin, että missä määrin koululaisille siirtyy kulttuurista "taakkaa" aikuisilta, jotka suhtautuvat kouluruokaan lähtökohtaisesti aina negatiivisesti ja epäluuloisesti.
    Ei sillä etteikö kouluruokailussa löytyisi kehittämiskohteita. Lisäksi, niin kauan kuin ruokailua järjestetään taloudellisia resursseja jatkuvasti minimoiden, ei optimaaliseen toteutukseen päästä.
    Sanna Talvia

    VastaaPoista
  2. Niin...lyön mitä tahansa vetoa että YLE:n otsikon takana on ollut nuori naistoimittaja. Vain siitä suunnasta voi tulla tuollaista elämälle vierasta idiotiaa. Pääkaupunkilainen 25 v. vihr. toimittajatar joka syö "etnistä" ja juo latteaa latteansa trendikahviloissa tietämättä että on elämästä ystävättärineen pihalla.

    VastaaPoista