10.3.15

HS.fi 10.3. Mielipide: Ruokakasvatus osaksi opetussuunnitelmia

Nyt ratkaistaan, mitä tulevat koululaiset ruoasta ja ruoan kautta oppivat. 
Kouluruokailun asiantuntijoiden kirjoitus julkaistiin HS.fi mielipide-kirjoituksena 10.3.2015. Haluan tallentaa tekstin myös Kouluruokatietopankkiin. 

Ruokakasvatus osaksi opetussuunnitelmia

Päiväkotiruokailu ja ruoan laatu mietityttävät vanhempia (HS Kaupunki 9. 3.).

Myös koulussa ruokailu on tärkeä kasvatustilanne. Vuodenvaihteessa julkaistiin uudet esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Ruokakasvatus on kirjattu niihin huomattavasti aiempaa suurempana kokonaisuutena. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun koulut elokuussa 2016 siirtyvät uusiin opetussuunnitelmiin, ruokakasvatuksen tulisi näkyä sekä oppitunneilla että koulun toimintakulttuurissa.

Ruokaa voidaan tarkastella ainakin terveydellisestä, taloudellisesta, ekologisesta, eettisestä, kulttuurisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta.

Matematiikan tunnilla voidaan laskea ruoan kulkemaa reittiä ja historian tunnilla perehtyä menneiden vuosisatojen arkeen. Koulussa voidaan vaikkapa sadonkorjuuaiheisen teemaviikon puitteissa pohtia yrittäjyyttä, ilmastoa ja ruokahävikkiä. Teemaviikon huipentaa yhteinen juhla-ateria.

Paikallinen opetussuunnitelmatyö on käynnissä. Työn tekijöiden vastuulla on määritellä se, miten ruokakasvatus suunnitelmiin kirjataan. Nyt ratkaistaan, mitä tulevat koululaiset ruoasta ja ruoan kautta oppivat. Tässä on niin rehtoreille, opettajille, huoltajille kuin oppilaillekin mainio paikka osoittaa arvostusta ruoan merkityksille.

Marjaana Manninen
opetusneuvos, Opetushallitus


Anna-Leena Miettinen
yksikön päällikkö, ruokaosasto
maa- ja metsätalousministeriö
Aiheesta lisää: 
HS.fi 10.3.2015, linkki alkuperäiseen tekstiin ja kommentteihin. 

HS kaupunki 9.3.2015:
Espoolaisvanhemmat valittavat yhä päiväkotiruuasta – asiantuntija pitää terveellisenä

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Opetushallituksen verkkosivut 10.3.3015

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Opetushallituksen verkkosivut 10.3.2015

HS Ilta 9.3.2015
Maksuton kouluruoka alkoi kauravellistä – kulta-aikaa olivat 1980-luvun loppu ja 1990-luvun alku. Kouluruoan asiantuntija kannustaa nykyajan valittavia vanhempia tulemaan paikan päälle maistamaan.


”Koulua voi kehittää yhdessä lasten kanssa”, erään turkulaisen rehtorin haastettelu. Turkulainen-lehti 9.3.2015

Vastuullista ruokakasvatusta yhdessä - koulutus ruokapalvelun eri tehtävissä toimijoille ja ruokapalvelujen käyttäjille keväällä 2015. Lisätietoa EduTaru:n sivuilta

Elämyksellisyyttä kouluruokailuun Jyväskylän yläkouluissa - Tiedote. Jyväskylän Ammattikorkeakoulu 11.3.2015 (Tavoitteena tuoda ruokakasvatusta kouluruokailun kautta yläkouluihin.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti