24.11.16

Suomalaisen kouluruokailun historiasta kerrottua

Maksuton kouluruokailu. Miten tänä päivänä maailmalla ainutlaatuinen ja menestyksekkäästi kouluoppimista kokonaisvaltaisesti ravitsemuksellisuuden lisäksi yhteisöllisesti tukeva innovaatio on Suomessa saavutettu? 


Suomalaisen kouluruokailun historiasta kerrottua:


Lyhyesti: 
Kouluruokailun historiaa. EDU.fi -sivustolta
  • Vuotta 1948 pidetään koululaisille suunnatun maksuttoman kouluruokailun alkamisvuotena.
Aarteeni. Löytö eräästä Turun lähellä olevasta antiikkiliikkeestä.
Tarinoita: 
Kouluruokailu Suomessa 60 vuotta. Tarinoita ja muistoja kouluruokailusta vuonna 2008. Opetushallituksen tuotantoa. 
  • Hausjärvellä tarjoiltiin Suomen ensimmäiset kouluateriat Erkylän koululla 152 vuotta sitten vuonna 1856.
Kuunnellen:
Kouluruokailun aloittaminen Helsingissä. Kauravellistä ateriavaihtoehtoihin.

  • Miina Sillanpään, suomalaisen kouluruokailun äidin, 150 v. juhlaseminaarin tallenteesta kohdasta 1:16 löytyy mielenkiintoisesti Ulla-Marja Urhon kertomana (20min) suomalaisen kouluruokailun alusta ja vaiheista eri vuosikymmeninä sekä kouluruokailun merkityksestä silloin, nyt ja tulevaisuudessa.

Näin Turuus:
Kaikille lapsille on kouluateria korvauksetta annettava” Ilmaisen kouluruokailun synty ja kehitys Turussa vuosina 1921–1948Lundén Linda-Maria. Pro gradu-tutkielma, Turun yliopisto Politiikan tutkimuksen laitos, Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Huhtikuu 2014

  • Turun kaupungissa kaikkien koululaisten ruokailu oli järjestetty jo aikaisemmin lakia ennakoiden, ja seuraavana vuonna (1943) kaikki oppilaat saivat kouluaterian ilmaiseksi. 
Turun koulut aikansa ilmiönä. 140 vuotta yleissivistävää opetusta 1872–2012. Kimmo Ikonen 2015
  • Maaliskuun alussa 1933 Turun kouluissa ryhdyttiin jakamaan ruokaa varattomille kansakoululaisille. Tätä ennen kaupungin suurimpiin koulutaloihin oli rakennettava koulukeittolat. Lapsille tarjottiin hernekeittoa, puuroa sekä maitoa, lihakeittoa ja velliä. Ruokaa valmistettiin omille oppilaille Topeliuksen, Snellmanin, Kerttulin ja Martin kansakoulujen keittiöissä, joista lisäksi tarvittavat annokset toimitettiin muihin kouluihin. Yhden markan maksua vastaan ruokaa voitiin antaa muillekin oppilaille, kuten sairaalloisille ja aliravituille lapsille. Vuodesta 1938 alkaen kaikilla oppilailla oli mahdollisuus ostaa kouluateria.


  • The first comprehensive book of Finnish school dining. Written by PhD, CEO Seija Lintukangas and Professor Päivi Palojoki, University of Helsinki 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti