14.10.12

Ruokaisat kuntavaalikeskustelut

"Kuntavaaleissa valitsette moraalisen oikeutenne valittaa kouluruokailusta".

En osaa itse sanoa paremmin kuin Pöperöproffa:
Toiminta ratkaiseeSyöminen on puhuttanut viime vuosina paljon. Jos te tiedätte avanneenne joskus suunne manataksenne kouluruokailua, vanhushoidon ruokailua tai jotain muuta ravitsemukseen/syömiseen liittyvää kuntapalvelua niin nyt on aika toimia. Vaikka keskustelu on aina sallittua, niin kuntavaaleissa te tavallaan valitsette moraalisen oikeutenne valittaa niistä. Jos ei itse yritä parantaa asiaa keskeisimmillä keinolla mikä kansalaisille on annettu, niin sittenpä on vähän kornia valittaa niistä myöhemmin. Vaikkei siitä kukaan tietysti tiedäkään :)
Kirjoituksessaan Pöperöproffa teki hyvän katsauksen puolueiden ruokapuheisiin:

Ruokatieto puolestaan herättelee katsomaan "Mitä kuntasi tekee sinun, läheistesi ja muiden kuntalaisten ravitsemuksen eteen? Kuka kuntavaalien ehdokkaista on kiinnostunut joukkoruokailun taustoista?" kirjoituksessa "Vastuu kuntalaisten ravitsemuksesta liittyy lähes kaikkeen paikallispolitiikkaan" (11.10.2012). 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta haastaa puolueet ja kunnallisvaaliehdokkaat nostamaan ravitsemuksen merkityksen esille syksyn kuntavaalikampanjoissaan. "Ravitsemuksella hyvinvointia - opas kuntapäättäjille" vihkosen, jonka voi ladata tästä (PDF). Mukana kulkee myös "Ravitsemuksella hyvinvointia - kysely ja tarkistuslomake", löytyy tästä (PDF). Koulujen toimintakulttuuri edistää terveellistä ravitsemusta ja hyviä ruokailutapoja.
☐ Kyllä ☐ Ei Onko kouluateria kouluruokailusuosituksen mukaista ja täyttää ravitsemuslaadun kriteerit?
☐ Kyllä ☐ Ei Syövätkö opettajat koululounaan oppilaiden kanssa? 
☐ Kyllä ☐ Ei Onko koulujen aamu- ja iltapäivätoiminnassa tarjolla terveellinen välipala? 
☐ Kyllä ☐ Ei Hyödynnetäänkö valtuustossa kouluterveyskyselyn ruokaan ja ravitsemukseen liittyviä tuloksia? 
☐ Kyllä ☐ Ei Hyödyntääkö kunta koulumaitotukea?
☐ Kyllä ☐ Ei Onko kunnassa toimittu niin, että kouluissa ja liikuntapaikoilla ei sallita makeis- ja virvoitusjuoma-automaatteja?

Martat julkaisevat omilla sivuillaan puolueesta riippumatta kuntavaaliehdokasjäsentensä nimet ja vastaukset kysymykseen: Miten aiot edistää omassa kunnassasi marttojen kouluruokailuun liittyvän kannanoton aiheita? Vastaukset ja vastaajat löytyvät täältä. 

Puolivirallista ruokaa -blogi raportoi näennäisesti halvan elintarvikkeen hinnasta (11.10.2012):
Kuntapäättäjä ajattele! - hyvää halvalla??? Saksassa yli 10 000 sairastunutta. 
Eli korvat ruokataajuudelle ehdokasta valitessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti