31.8.14

Kouluruokailu noloa?

Miksi kouluruokailu koetaan nolona? Suomessa, jossa sen ei pitäisi erotella kenellä on varaa kulkea koulun tarjoamasta linjastosta a la carte linjaa ja kenellä ei, kuten vielä jossain Usassa. 

Miksi kouluruokailu koetaan nolona?

Tässäpä muutama arvaus 1)
  • Nälkä lähtee muutenkin
  • Nälkä ei lähde, mutta minä lähden muiden mukana pois ruokailusta
  • Ei ole nälkä
  • Ihanaa, on nälkä ja kestän sen. 
Siitä miksi kouluruokailu ei saisi olla noloa vaan osa perheen ruokarytmiä voi lukea IltaSanomissa julkaistusta artikkelista "Jo 26 prosenttia ylipainoisia! Onko tämä tapa teinien ylipaino-ongelmien takana?" 2)

- Koulupäivän jälkeen lapsi napsii kaikkea, eikä ole oikein koskaan kylläinen eikä koskaan nälkäinen. Silloin ruokavaliosta tulee epäterveellinen. Lapsella pitäisi olla ajat jolloin syödään, ja ajat jolloin ei syödä.

Miten saada nolostelijat kouluruokailun ääreen? 

Nolostelijat saa toki kouluruokailun ääreen pakolla, mutta syömään heitä ei saa. Nuoret tuppaavat myös viihtymään syömässä pikaisesti ruuhkaisissa ja meluisissa paikoissa... Vilkaiseppa vaikka yläkoulun lähintä mäkkiä lounasaikaan. Ja vähän vaikea on uskoa, että yksikään koululainen saapuisi kouluruokailuun vain kannattaakseen paikallista työtä ja ruoantuotantoa. 

Asian lähestyminen nuorten oman lounaan hankintaan käyttämän rahan kautta on kaksiteräinen miekka. Lue The Lunch Tray -blogin esimerkki Houstonista 3), jossa oppilaat valokuvasivat maksutonta kouluruokaa hakevia ja levittivät kuvia somessa. 

Sama kirjoitus kertoo miten Houstonin julkinen koulupiiri tarjoaa tästä syksystä lähtien maksuttoman koululounaan JA aamiaisen kaikille oppilailleen. Kirjoituksen lopussa todetaan ettei Yhdysvalloissa luultavasti kuitenkaan hyväksytä maksuttoman aterian tarjoamista kaikkialla myös niille oppilaille, joiden perheillä on varaa maksaa itse. Kutsuttaisiinko Suomessa hyvätuloisten kouluruokamaksua piiloveroksi? 

Miten purkaa kouluruokailun nolous?

Ei minulla ole vastausta miten Suomessa kouluruokailusta voitaisiin poistaa nolous. Yksi arvaus on: 

Heille (nuorille) syömisen sosiaalisuus ja toisaalta ruoan aiheuttamat paineet  ja syömisen kautta leimautuminen ovat monesti tärkeimpiä valinnan perusteita. Ei nälkä eikä terveys.4)

Mikkelissä on jo etsitty konkreettisesti keinoja saada yläkoululaiset näkemään kouluruoan hyvät puolet kouluruoan parjauksen sijaan.5)

Vaikka nuoruuteen kuuluu kodin ja yleisen mielipiteen vastustaminen, ei näiden tahojen kouluruokailumyönteisyys varmastikaan haitaksi ole. He ainakin voivat toiminnallaan mahdolistaa koululaisten osallistamisen kouluruokailun kehittämiseen.  

Ruotsalainen kunta kutsui median tutustumaan kouluruokailun positiivisiin puoliin, jotta kouluruokailu ei olisi uutisissa vain negatiivisten tapahtumien kautta. 5)


Mitä on ei-nolo kouluruokailu?

On hyvä, että arvokeskustelua ruoasta käydään. Hyvän pohdinnan täydellisyyden tavoittelusta voi lukea Syö Hyvää -blogista 6) 

Ruoka on arvovalinta, ja valinnan vastuu meidän on kannettava. Onneksi kaikkiin yllä oleviin näkökulmiin on saatavissa tutkittua tietoa.


Pidetään yhdessä huolta, että emme ruokakeskustelullamme lisää kouluruokailun noloutta! 


Viittaukset ajatuksen juoksuuni tulevat:
1Teinitytöt: Kouluruoka on noloa! YLE.fi 27.1.2014 
3) Houston ISD to Provide Universal (Free) Meals at 166 Schools. The Lunch Tray -blogi18.8.2014
4) Kouluruokailun käyttöliittymä uusiksi. Onko Tolkkua -blogi 1.4.2013
5) Kouluruoka arvoonsa. Verso - ruokapolitiikan uutisblogi 27.8.2014
6) Kun tähdätään täydellisyyteen. Syö Hyvää -blogi 27.8.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti