28.9.11

4.12.2011 Suomalainen kouluruoka menee ulkomaille

On jo aikakin, että myös suomalainen kouluruoka kulkee PISA-menestyksen hehkutuksen mukana maailmalla. Sillä on aivan varma, että koululounaalla on osansa menestyksen takana.

Ulkoasiainministeriö uutisoi omilla sivuillaan 22.9.2011 Kouluruokaa YK-väelle
"Tapahtumaan osallistuneet YK-viikon kouluruokailijat olivat lounaaseensa selvästi tyytyväisiä. Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että vaikka ruokailu on läheisesti sidoksissa kulttuuriin, periaatteen tulisi olla sama kuin seinää koristaneessa opetuskuvassa: "Jos haluat Suomen ensimmäiseksi astronautiksi, suuntaa ensiksi pöytään. Jos syöt terveellisesti, urheilet, nukut tarpeeksi ja et tupakoi, pystyt mihin vaan."

Kadalaisessa Suomen koulutusjärjestelmästä tehdyssä dokumentissa vilahtaa (1min 50sek) kouluruokailu, jossa oppilaiden keskellä syömässä ovat "School Improvement activist" Pasi Salhberg, hänen usalainen kollegansa Diane Ravitch sekä ruokailun isäntänä toiminut Espoolaisen alakoulun rehtori Martti Hellström. Veikkaan, että Usassa tai tuskin Kanadassakaan noin arvovaltaista väkeä ei vietäisi kouluruokalaan syömään. Hieno veto isänniltä, harmi vaan ettei asiaan kiinnitetty enempää huomiota tekijöiden puolelta itse dokumentissa.

Kohdassa 4min 20 sek kiinnitetään huomiota miten opettajat ruokailevat oppilaidensa kanssa. Ei muuten kovin yleistä maailmalla sekään, vaikka yleensä suomalaisesta kouluruokailusta mainitaan erikoisuutena vain ruokailun ilmaisuus. Dokumentissa esitellään muitakin harvinaisuuksia suomesta: koko perhe syömässä yhdessä illallista koulupäivän jälkeen (5min 30 sek).

HYVÄ SUOMI! 

p.s. vuodelta 2008 löytyy hyvä esite, jota sopii levittää jos lukijoilla on kouluruokailusta kiinnostuneita tuttuja Suomen ulkopuolella. School meals in Finland - investment in learning. (viesti esitteen tekijöille: saisikos tämän nettisivuksi. Olisi miellyttävämpi lukea. Ei osunut ainakaan minun googlelointiini). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti