20.11.17

Lapsella oikeus aikuisten tukeen kouluruokailun kehittämisessä

Tänään lapsen oikeuksien päivänä muistutan, että YK:n lapsen oikeuksien sopimus oikeuttaa lapsen vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin asioihin ja valvoittaa aikuiset kysymään ja kuuntelemaan lapsen mielipidettä. 

Suomessa lapsella on lakisääteinen oikeus jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestettyyn ja ohjattuun, täysipainoiseen maksuttomaan ateriaan. 

23.10.17

Kouluruokaa à la carte

Oppilaan valintamahdollisuudet ruokalinjastolla lisääntyvät maksuttomassa kouluruokailussakin.

3.10.17

88% 8. ja 9. luokkalaisista äänestää jaloillaan säännöllisesti kouluruokailun puolesta

Kouluterveyskysely on hyvä työkalu, mutta sitä tulkitaan paljon negatiivisen kautta. Uutisia lukiessa ei välttämättä tule selväksi, että 4.5% teineistä ilmoittaa ettei syö kertaakaan koululounasta kouluviikon aikana. 

Yksikin kouluruokailun skippaava on liikaa, mutta millaista arvostusta kouluruokailua kohtaan saisi jos uutisoitaisiin 88% teineistä äänestävän jaloillaan säännöllisesti kouluruokailun puolesta? 


27.9.17

Vieraskirjoitukseni The Lunch Tray -blogissa

Ympäristön ruokapuhe vaikuttaa kouluruokailun arvostukseen. Hyvää voi kehittää ja aika muuttaa tarpeita kouluruokailussakin. Kouluruokailun negatiivisten puolien nostaminen esiin yleistäen ei kerro vanhemmille, mikä on hyvää ja toimii juuri oman lapsen koulussa. Eikä myöskään mitä pitäisi kehittää juuri tässä koulussa ja olisiko se sellainen asia mihin vanhemmat voisivat vaikuttaa.

31.8.17

Kuulutetaanko vanhemmille kutsua kouluruokailuun?

Ruokapalvelut kutsuvat vanhempia tutustumaan kouluruokailuun. Joko vanhempainiltojen yhteydessä tai ihan lapsen kouluruokailuaikaan. 

Tilaisuudet tutustua eivät ole uutisoinnin mukaan saaneet suurta suosiota. Vanhempien kiinnostuksen puute on varmasti yksi syy, mutta ehkä syytä on myös tutustumistilaisuuden markkinoinnissa.

22.6.17

Maksuton kouluruokailu -tavoiteltava aarre

Kouluruokailun tietävät kaikki Suomessa maksuttomaksi -tai ainakin kutsuvat sitä ilmaiseksi. Moni ei tiedä miten ainutlaatuista hyvin järjestetty maksuton kouluruokailu maailmalla on. Siitä kertova video saa (oikean henkilön jakamana) maailmanlaajuisesti parissa päivässä 700 000 katselua! 

18.5.17

Nuorisotutkimusseura: Kouluruokakritiikin vähentäminen vaatii nuorten välisen vuorovaikutuksen ymmärtämistä

Nuorisotutkimusseura ry on tieteellinen seura, joka edistää nuorisotutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti. Nuorisotutkimusverkosto on seuran osana toimiva tutkijayhteisö, joka tuottaa monitieteistä akateemista tutkimusta sekä vaikuttaa tutkimuksillaan yhteiskuntapolitiikkaan ja nuorisotyön kehittämiseen.

11.5.17

Onko hernekeitto hyvää kouluruokaa?

Asiat, jotka tiedostetaan, voidaan ottaa käsittelyyn. Muutoskin on mahdollista, jopa todennäköistä. Ainakin kaikkien osallistuneiden ruokataju kasvaa. 

19.4.17

Suuria ihmeitä pienellä rahalla

Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tulos vuodelta 2015 osoittaa, että yläkoululaisista 8. ja 9. luokkalaisista 67% syö koululounasta päivittäin. Ja näitä yläkoululaisia pidetään kouluruokailun hankalimpina asiakkaina! 

17.4.17

Ravitsemusvaikuttajaksi valittu

Helpotat tasa-arvoisesti arkea kaikilla perheillä taloudellisesta tilanteesta riippumatta kun he voivat jättää lakisääteisen järjestetyn maksuttoman, täysipainoisen ja ohjatun koululounaan sinun huoleksesi. 

2.4.17

Vaalivastauksia kouluruokailuun

Kunnallisvaaliehdokkaiden vastaukset ovat minusta hyvä katsaus missä kouluruokailun merkityksen tiedostaminen menee suomalaisilla. Päivitetty 5.4.2017.

31.3.17

KIIRE-kärkihanke: Smoothie seisaaltaan syöden

Osana valtakunnallista kouluruokailun KIIRE-kärkihanketta useissa Suomen kouluissa kokeillaan 1.4.2017 smoothie-pohjaista ruokailua seisaaltaan syöden. 

7.3.17

Kerro kouluruokailustanne faktaa

Tulinen broilerikastike (GL,MA) Kierrepasta Rapea ananassalaatti Herneet Leipäpöytä *Tulinen kasvis-soijakastike (GL,MA). Saisiko olla muuta tietoa lapsesi kouluruokailusta? 

12.2.17

Kouluruokailun PopUp -viikko 6.-17.3.2017

Kouluruokailun PopUp-viikolla tehdään hyvät käytännöt ja onnistuneet tempaukset näkyviksi!

1.2.17

Miten suositeltuja kasviksia lisää tarjolle koululaisille?

Uudet kouluruokailusuositukset lisäävät lasten kouluaikaiseen ruokatarjontaan kasviksia, kuten vuosi aikaisemmin julkaistut lapsiperheiden ruokasuositukset olivat jo linjanneet. Myös lautasmallin proteiiniosuuden (1/4 lautasesta) proteiinilähdettä suunnataan kala- ja kasvisproteiiniin vähentäen punaisen lihan osuutta tarjonnassa. 

18.1.17

Ruokapalvelu mukana OPS:n toteutumisessa

Mieliruokaviikko, TET-harjoittelu, kansainväliset maut, laskiaispulla, kasvisruokareseptikisa. Ja monta muuta tapaa miten koulujen ruokapalvelut osallistuvat opetussuunnitelman toteuttamiseen.