MTV3:n nettisivut kertoivat 28.10.2011 Ranskan hallituksen vaikeuttavan kasvissyöjien koululounaan saantia. Uutinen perustui The Guardian-lehden uutiseen ja koski 3.10.2011 voimaan tullutta lakia, joka määrittelee miten paljon proteiinia, rautaa, kalsiumia ja tuoreita hedelmiä koululaisen tulee saada lounaalla. (Koululounaan ravintoainesuositus peruskouluun: 11 g hyvälaatuista proteiinia, 220 mg kalsiumia, 2.8 mg rautaa, hedelmien suositusta en näe, mutta välipalahedelmä hankkeesta löytyy tietoa tästä) (vrt. Suomessa Kouluruokasuosituksissa s. 7: 15% proteiinia, s. 9 "lihaa, makkaraa, muita lihavalmisteita ja juustoa / voidaan korvata kalalla, kananmunalla ja/tai palkokasveilla").
Laki ei siis suoraan kiellä kasvisateriaa, mutta määräämällä eläinperäistä proteiinia joka aterialle, se vaikeuttaa vain kasviksista koostuvan aterian täysipainoista tarjoamista rikkomatta lakia.
Ranskalaisia kouluruokasuosituksia yleisesti löytyy täältä (Elokuu 2011). Epävirallinen google-käännös täältä. Muutamia eroja suomen kouluruokailuun:
Ensinnä vähän yleisesti: löysin Ranskan kouluhallituksen laatiman tutkimuksen kouluruokailusta yleensä. (Bulletin Officiel du Ministère de l'Education Nationale et du Ministère de la Recherche - Le B.O. en ligne - restauration scolaire)- tekstia loytyy sivukaupalla.
Kouluruokailua ajatellen kiinnostavinta on keskipäiväruokailun koostumus: alkupala ( raakaraasteet, keitetyt vihannekset, leikkeleet...), pääruoka ( kala, liha, kananmuna ja niista koostuvat ruuat), vihannekset ( vihreät vihannekset, kuivat vihannekset, pavut, linssit jne...), juustot, jugurtit tai muut maitovalmisteet, jälkiruoka ( tuoreet hedelmat kokonaisina tai salaatissa, kuivat hedelmat sokeriliemessa, leivonnaiset, jaatelo, mehujaatelo) ja sitten tietenkin leipä ja ainoana juomana vesi. Täälla aletaan hävittää kouluista kaikki soodajuomia sisältävät automaatit .
Laki ei siis suoraan kiellä kasvisateriaa, mutta määräämällä eläinperäistä proteiinia joka aterialle, se vaikeuttaa vain kasviksista koostuvan aterian täysipainoista tarjoamista rikkomatta lakia.
Ranskalaisia kouluruokasuosituksia yleisesti löytyy täältä (Elokuu 2011). Epävirallinen google-käännös täältä. Muutamia eroja suomen kouluruokailuun:
- 20% of total energy in the morning, 40% lunch, 10% and 30% four hours in the evening. (Suomessa koululounaan tulee kattaa 1/3 ravintoaineiden tarpeesta)
- No meal is held at the school. Consumption of food by the students during recess are the choice of parents. It is their responsibility to ensure maintaining a balanced diet...
- Consultation with professional dietetic or nutrition is desirable.
- It is difficult to predict specific menus for students whose health status requires a special diet. The family ensures full responsibility for the provision of meals, packaging and transportation.
- The meal is an opportunity for students to relax and communicate. It must also be a special time of discovery and pleasure.
- Nutrition education in schools must be connected to society and reflect the diversity of models in different cultures. The taste is learned, educates, acquired over time.
Ensinnä vähän yleisesti: löysin Ranskan kouluhallituksen laatiman tutkimuksen kouluruokailusta yleensä. (Bulletin Officiel du Ministère de l'Education Nationale et du Ministère de la Recherche - Le B.O. en ligne - restauration scolaire)- tekstia loytyy sivukaupalla.
Kouluruokailua ajatellen kiinnostavinta on keskipäiväruokailun koostumus: alkupala ( raakaraasteet, keitetyt vihannekset, leikkeleet...), pääruoka ( kala, liha, kananmuna ja niista koostuvat ruuat), vihannekset ( vihreät vihannekset, kuivat vihannekset, pavut, linssit jne...), juustot, jugurtit tai muut maitovalmisteet, jälkiruoka ( tuoreet hedelmat kokonaisina tai salaatissa, kuivat hedelmat sokeriliemessa, leivonnaiset, jaatelo, mehujaatelo) ja sitten tietenkin leipä ja ainoana juomana vesi. Täälla aletaan hävittää kouluista kaikki soodajuomia sisältävät automaatit .
Tavoitteena vuodelle 2012: 20% luomutuotteita kaikista elintarvikkeista kouluruokailussa - tällä hetkellä 0,5% - ja ajoittain 45% eri teemaviikkojen yhteydessä
Sitten vähän tilastoja: ( 1400 oppilasta, joista 600 ala-asteella)
- maku: 30% ala-asteen oppilaista - ruoka ei hyvää, lapset suosivat paikan päällä valmistettuja aterioita
- kylläisyys: 30% ala-asteella olevista syö vain puolet annoksesta tai vähemman; 28% viela nälkä pöydästä poistuessa
- suosituimmat: 52% pitää ranskalaisista perunoista ; noin 9% vihanneksista; 30% haluaa pizzaa eturuokana ja leivoksia jälkiruokana.
- melu:90% lapsista valittaa kouluruokalan melutasoa.
- hinta: 2,70 euroa keskimäärin per ateria ja tämäkin on 3/4 vanhemmista liian korkea, ja yleisesti ottaen 55% pitää ruuan hintaa liian korkeana
- laatu: 53% vanhemmista pitää kouluruokia hyvänlaatuisina, mutta heidän mielestään huonolaatuinenkin kouluruokailu voittaa fast food aterian
-Yleisena toivomuksena on vahentaa rasvoja ja liian makeita jalkiruokia, erityisesti leivonnaisia, seka kehittaa ja suosia hedelmasoseita, smoothies, milkshakes.
Omakohtaista kokemustani kouluruokailusta Ranskassa löytyy täältä.
Löysin juuri (huhtikuu 2012) aivan ihanan blogin, joka on Ranskaan päätyneen amerikkalaisen äidin kirjoittama ja käsittelee mm. kouluruokailua Ranskassa: Keren le Billon. Hän on juuri julkaissut kirjan "French Kids Eat Everything: How Our Family Moved to France, Cured Picky Eating, Banned Snacking, and Discovered 10 Simple Rules for Raising Happy, Healthy Eaters"