14.6.11

Koululaisten ruokakulttuuripäivät

2011 vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungissa Turussa on järjestetty koululaisten ruokakulttuuripäiviä. Tavoitteena on lisätä suomalaisen ruoan ja ruoantuotannon arvostusta kouluissa ja esitellä varsinaissuomalaista ruokakulttuuria koululaisille ja koulujen henkilökunnalle.

Tammikuussa oli teemana kananmunat. Suuri osa Suomen kananmunista tuotetaan Varsinais-Suomessa.

Maaliskuun aiheena oli sianlihan tuotanto.Teemapäivän aikana kouluissa vierailee aamunavauksissa ja oppitunneilla ruokalähettiläinä tuottajia Vehmaalta ja Ruskolta. Koululaiset kuulevat possujen elämästä maatiloilla ja miten possu muuttuu paistiksi.

Turun ruokakulttuuripäivien taustalla on Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry, jonka visioksi kerrotaan (mm.): Yhdistys korostaa kouluruokailun tärkeyttä ja vastustaa siihen ohjattujen määrärahojen supistuksia. Yhdistys edellyttää, että myös kouluruokailussa, samoin kuin päiväkodeissa, sairaaloissa ja muissa laitoksissa käytetään mahdollisimman laajasti paikallisten tuottajien ja toimijoitten palveluja. Jäseneksi pääsee liittymään täältä.

Lisään mielelläni tähän yhteyteen mainoksia vastaavien muiden Ruokakulttuuriyhdistysten toiminnasta, mikäli ne toteuttavat blogini teemaa "vaikuttaa kouluruokaan".

Kulttuuripääkaupunkeja ei Suomessa ole yhtä montaa kuin kouluruokaa tarjoavia kuntia. Tässä on kuitenkin esillä yksi toimintamalli miten käytännön vaikuttamista voi toteuttaa papereiden pyörittelyn tai nettivalittamisen sijaan.