8.3.11

Jamie Oliver sekä Suomen kuluttajaliitto arkisen ruoan puolesta

Jamie Oliver sanoo pelastavansa ihmishenkiä kattilalla. Hänen myös (amerikkalaista) kouluruokaa koskeva puheenvuoronsa (20min, nauhoitettu 12.2.2010) löytyy linkistä.

Kiitos Välipala-blogin pitäjälle vinkistä, jonka avulla jaksaa taas jatkaa.

Suosittelen katsomaan kokonaan Jamie Oliverin puheen vaikka pääsanoma on tarkoitettu amerikkalaisille. Jos et muuta kerkeä niin katso ainakin 9min kohdalta puhe kouluruoasta: "The (school food) system is run by accountants who have no knowledge of food. And that is the problem. If You are not an expert in food and You have tight budget you do not know how to be creative and duck'n'dive around bad food" (vapaasti puheesta muistiin kirjoitettuna). 13min kohdalla on mielenkiintoista actionia...

Oliver myös tuo esille ettei nykyajan ihmisillä ole tietämystä ruoan alkuperästä tai valmistuksesta. Hänen teesinsä on, että jokaisen koululaisen tulisi osata laittaa 10 ruokareseptiä lähtiessään koulusta. Se taito auttaisi häntä luovimaan ohi pika- ja valmisruokien ja olemaan esimerkkinä omille lapsilleen. Hänen Food Revolution kampanjansa sivusto toteaa : This Food Revolution is about saving lives by inspriring everyone: moms, dads, kids, teens and cafeteria workers to get back to basics and start cooking good food from scratch. (lisätty 19.11.2011)

Vastaavanlainen sanoma Suomesta oli myös Ruokatiedon uutisissa helmikuussa 2011 koskien Kuluttajaliiton tekemää tutkimusta: Raha ja ruokaosaaminen ratkaisevat, mitä nuoret aikuiset ja lapsiperheet syövät.
Suomen kuluttajaliitolla on Arkiruokaa-sivusto, jolta voi hakea apua helpompaan ruoanlaittoon.

Lue myös Annikka Marniemen (Kuluttajaliitto ry:n elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija) kirjoitus: Arkiruokaa vai ruokataakkaa? linkki

Jamie Oliver puuhaa myös laajemmin kouluruoan puolesta sekä Usassa että Englannissa, kts. kirjoitukseni  Jamie Oliver ja kouluruokamuutos Usassa - hakisitko oppia Suomesta?