3.3.11

Aromivahventeen poisto kouluruuasta vei ojasta allikkoonPäivitetty 12.8.2011
Kouluruoan lisäaineista ja erityisesti aromivahvenne natriumglutamaatista on ollut paljon kirjoittelua ja arvuuttelua aiheuttaako se allergisen reaktion vai ei. Tieteellisesti terveydellistä haittavaikutusta ei ole voitu osoittaa.

Eviran lisäaineopas selittää arominvahvennetta lisättävän ruokiin vahvistamaan niiden omaa makua. Täten aromivahventeen suurimmaksi haitaksi voitaneenkin lukea, että se lisää vähäravinteisten elintarvikkeiden käyttöä.

Uusin käänne on natriumglutamaatin korvautuminen hiivauutteella. Hiivauutetta ei kuitenkaan luokitella lisäaineeksi vaikka se sisältää glutamaatti. -Kummassakin on glutamiinihappoa. Kyllä samasta aineesta on kyse, vahvistaa ylitarkastaja Annika Nurttila Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Kouluruokailuun liittyvässä lisäainekeskustelussa Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab toteaa ettei asialla ole merkitystä ravitsemusongelmien ratkomisen kannalta: "Niillä, jotka saavat hurjan paljon lisäaineita, on ravitsemuksessaan lukuisia muita ongelmia."

Vanhempien huolestuneista yhteydenotoista johtuen ja pyrkimyksessä aidompaan ruoan makuun useat kouluruoantarjoajat ovat kuitenkin luopuneet natirumglutamaatin käytöstä. Valitettavasti tilanne on johtanut mm. suolapitoisuuksien nousuun kuten Pietarsaaressa tehty tarkastus osoitti tammikuussa 2011 julkaistun uutisoinnin mukaan. Suolan haitoista löytyy tarkempaa tietoa täältä.