5.3.11

Kouluruokailukokemuksia Ranskasta


Kouluruokailukokemuksia Ranskasta

Ranskassa kouluruokailun ajaksi poistutaan koulusta. Siesta meidän koululla oli klo 11.40-13.40 (3-5-vuotiaat alakoulussa sekä 6-12-vuotiaat yläkoulussa, yht. n. 400 oppilasta). Voreppessa, n. 10 000 asukkaan kylässä Grenoblen lähellä Alppien kupeessa, oli pari muutakin koulua, joten kotimatka ei ollut kenelläkään 5 km pidempi. Omat lapseni halusivat päivittäin tauon kielikylvystä ja kotiin syömään tuttua ruokaa. Ja kun olin kotona niin olisin saanutkin vain yksittäisiä "hätätapaus" ruokailupaikkoja ruokalaan. Ruokailua ei ollut mahdollista tarjota kaikille halukkaille ahtaiden tilojen takia. Niimpä minä kipitin päivittäin 4 kertaa kodin ja koulun väliä edestakaisin; lapset aamuisin koululle klo 8.30, lapset lounaalle kotiin 11.40, lapset takaisin koululle 13.40, lapset koululta kotiin 16.30.

Useimmat lapset lähtivät kotiin syömään lounasta äidin kanssa. Joillain hakijana oli isovanhemmat tai sitten hoitotäti. Ne (n. 130 oppilasta) joilla ei ollut mahdollisuutta hakijaan saivat anomuksesta paikan kunnan koulun tiloissa järjestämässä kouluruokailussa. Heidät haki kunnan "lastenhoitajat" luokasta ilmoittautumislistojen mukaan. Ruokailu oli maksullista, tulojen mukaan enintään 5 euroa päivässä. Maksu suoritettiin laskutuksena ts. lapsilla ei ollut käteistä mukana koulussa eikä keneltäkin perittävä hintataso tullut muille esille.

Osallistuin kouluruokailusta vanhempia informoivaan tilaisuuteen kerran. Ranskani ei ole kovin vahva, mutta sen verran ymmärsin, että ruokalistan oli siihen asti laatinut vanhemmista koottu raati. Tähän oli tulossa muutos kun kouluruoan toimittaja oli palkkaamassa ravitsemusasiantuntijan ruokalistan suunnitteluun. Vanhempainneuvosto kuitenkin edelleen hyväksyisi ruokalistan. Kouluruoan toimittaja vastasi suuremmasta alueesta kuin tämä yksittäinen kylä kts. esittely alla.

Informaatiotilaisuuden lopuksi oli mahdollisuus tutustua keittiön tiloihin. Keittiö oli jakelukeittiö, johon ruoka tuli 6 annoksen paketteina (paikasta X, tuottajan esittely alla) aamuisin. Ruoka lämmitettiin keittiössä. Lapset, 3-vuotiaista alkaen söivät posliinilautasista ja lasisista juomalaseista veitsillä ja haarukoilla. Hajoamisia kuulemma tapahtui harvoin.

Kuva jakelukeittiöltä

Astiastoa

Ruokalista oli koulun ulkopuolella ilmoitustaululla, joten sitä tuli lueskeltua usein odotellessani ovien avautumista (hakuaikaa oli 5min tuntien päätyttyä). Ruoka oli joka päivä 5 ruokalajin menu sisältäen oman kohdan juustolle sekä jälkiruoalle. Ruokalista löytyy tarkempana tästä linkistä tai täältä --> menus du mois.

Sen verran ymmärsin ruokailuvastaavan jutuista, että joskus vanhemmat soittavat ja pyytävät heidän lapselleen erikoisruokia "kun ei se tykkää porkkanasta ja kun me tästä maksammekin"-perusteella. Erityisruokavalioista ei ollut mitään puhetta, ilmeisesti näiden tapausten oletetaan hoitavan ruokailu muualla. Omia eväitä ei ruokalassa voinut syödä.

Huomio ruokalistasta: Terre d'ici merkintä (esim. to 19.3.) tarkoittaa paikallisista tuotteista valmistettua.

Kouluruoan tuottajan esittely, Vercors Restauration

Vercors Restauration (linkki) nourrit 4500 enfants par jour. Il est donc important de ne pas négliger les bienfaits nutritionnels liés aux légumes.


Les légumes sont indispensables pour éviter les carences en vitamine C absente des autres aliments, faciliter le transit grâce aux fibres, diversifier les apports en sels minéraux et aider à combattre les petits maux du quotidien.

Ils doivent accompagner le plat principal et être mangés en entrée crue une fois sur deux.

Ce sont les recommandations du Groupe d'Etudes de Marchés pour la Restauration Collective et la Nutrition (GEMRCN). Vercors Restauration les respecte.
Frais, surgelés ou en conserve, les apports nutritionnels sont les mêmes sauf pour la vitamine C.
Crus, cuits ou en purée, c'est bien de toutes les manières, mais pas seulement en purée parce que mastiquer, c'est important !
Partant du constat que le légume est l'aliment le moins aimé par les enfants, Vercors Restauration a imaginé une astuce pratique pour les faire changer d'avis.
C'est ainsi qu'est née l'idée du jeu « Les enfants toqués de légumes ».
Ce livre de recettes, est le résultat d'un travail commun à tous les enfants des restaurants scolaires qui ont participé.
Durant la semaine du goût, coiffés de leur toque de cuisinier offerte par Vercors Restauration, les plus grands se sont amusés à créer des recettes à base de légumes alléchantes, les plus petits, quant à eux, ont fait preuve de talent en réalisant de magnifiques illustrations.
Chaque restaurant scolaire qui le souhaitait a transmis une recette et un dessin à Vercors Restauration.
Grâce à nos petits chefs en herbe, Vercors Restauration a pu réaliser un livre « Les p'tites recettes de mon potager » et a décidé d'offrir ce livre à chaque enfant, car ils sont plus incités à goûter ce qu'ils ont concocté.