30.3.11

Kouluruokailun ongelmista Espanjassa

Kouluruokailu on ollut keskusteluissa myös tavatessani muita miestensä työn vuoksi maailmalle lähteneitä. Pyysin heitä laittamaan vinkkejä oman maansa kouluruokailukeskusteluista. Lupaan talletella näitä tietoja aina kun Suomen rintamalla on hiljaisempaa uutisoinnissa.

I commented how in Spain, where big family dinner is still stronger tradition, school food also has role in health programs. Thank You BP, who commented: "In Spain many things have changed pretty quickly over the years and unfortunately family dinner's are one of them! By the way, I'm amazed that the only warm meal for most of kids in Finland is school food! I would have assumed that with the cold weather all meals where warm!! :)" (A light missunderstanding: not for most of the kids but big part of the kids).  

-Espanjassa monet kouluista ovat yksityisiä ja järjestävät ruokailunkin yksityisesti. Kouluruokailu on kaikkialla maksullista ja taso vaihtelee suuresti koulujen välillä, pikaruokalatyylisistä kahviloista eliittikoulujen liki a'la carte ruokailuun.


Espanjan ravitsemusjärjestön sivuilta löytyi kouluruokailua koskeva esite (6 sivua, julkaistu 1.10.2007). Koska lapsieni espanjan opiskelu koulussa ei kuuden kuukauden jälkeenkään ole parantanut minun espanjan nollatasoani, tein käännökset google-kääntäjän avulla ja jätän tahallani tekstin tasan siihen muotoon kuin se koneesta ulos tuli ettei minun tulkintani pääse vaikuttamaan sisältöön. 

To improve the health of our society is imperative that all sectors involved to help promote a healthier diet, avoiding deficiencies and imbalances. In this context, the cafeteria is a tool and a vital resource that needs to be managed in the most appropriate.

Kun tuhannet lapset alkavat tänään kahvilassa ... Esitimme "National Survey of School Lunch" ja "Valkoinen kirja kouluruokailun"

  • Ruoka nautitaan koulun muodostavat noin 35% kalorien ja ravintoaineiden saanti koko päivän.
  • Kun lihavuus ja muut ongelmat liittyvät ruokavaliota suuri ongelma kouluruokaloissa on espanjalainen vaikea löytää tarpeeksi hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja ja kalaa. 
  • Opiskelijat, jotka vaativat erityisiä valikot eri syistä nyt välillä 2 ja 3% kaikista koulun: allergiat (69%), muut sairaudet (20,5%) ja uskonnolliset syyt (10,5%) ovat yleisimpiä. 
  • Ei kaikki itsehallintoalueet toimi asianmukaisesti lasten sairaus vaatii erityisruokavaliota noudattaville. 
Loppulauseena: Lyhyesti sanottuna puolustaa riittämätön läsnäolo hedelmiä, vihanneksia ja vihannekset kouluruokailun. Liha saanti on suuri ja kala täysin riittämätön.

Muut tiedot kiinnostavat ...
  • Poikien, 45% ilmoitti syö "puoli-annokset", jotka palvelevat koululounaan "niiden makua tai ulkonäköä." 
  • Yllättävän pienet ja suuret catering-yrityksiä on vähän henkilöstön ravitsemusterapeutit, jotka muissa naapurimaissa, kuten Ranskassa, on jotain tavallista. 
  • Espanjan hallitus edellyttää myös osallistumista asianmukainen ammatillinen valvonnassa ateriat tarjoillaan ruokaloissa.