29.3.11

Kouluruokailukirjoittelun uuden aallon oraita

Olisiko ilmassa merkkejä kouluruoan arvostuksen noususta? Ainakin siemeniä on jo viskottu joka suuntaan ahkerasti. Luulisi itämistäkin tapahtuvan kun kevät on tulossa ja eduskuntavaalit. Muutama oras viikon sisään: Iltalehden blogi "Kyllä kiitos kouluruokaa"  (25.3.2011) sekä Helsingin Sanomien blogi "Lisäainesekot, sekoilkaa lisää" (29.3.2011).

Kansanedustaja ehdokas SL:lla oli kirjoituksessaan neljä mielenkiintoista pointtia, joiden pohdinta jäi minusta kesken.

1. Monissa maissa lapset vievät kouluun eväät, jotka ovat sipseineen usein epäterveellisiä.
  • Vaikka vanhemmat jaksaisivat panostaa ravitsemukselliseen laatuun, niin lipsahduksia voi sattua heillekin mikrobiologisessa säilyvyydessä. Veikkaan et useammin kuin kouluruokailussa nykyjärjestelyllä.
  • Ruokatiedon nuorille tarkoitetun ruoka- ja tapakulttuurin opppimateriaalin arkiruokaosiossa kirjoitetaan: Joukkoruokailun ateriat on suunniteltu ravitsemuksellisesti tasapainoisiksi kokonaisuuksiksi. Näin on helpompi syödä terveellisesti, kuin omia eväitä kokoamalla. Samalla säästyy aikaa. Joukkoruokailu sopii myös pohjoismaiseen tasa-arvoajatteluun, jossa terveellinen ateria halutaan taata kaikille varallisuuten katsomatta, sekä vapauttaa naiset lounaan laitosta.
2. Kummallisinta tässä on se, että päiväkodissa kaikki lapset syövät. Usein ruoka on täsmälleen samaa kuin kouluissa.
3. Ehkäpä kouluruoka itsessään on niin selvä asia, ettemme osaa antaa sille arvoa.
  • Kumpi on muna ja kumpi on kana? Ei minustakaan huonoa tarvitse arvostaa arvostamisen takia. 
  • Ja jos arvostettavaa olisi niin tuntuu, että varsinkin nuoret eivät kehtaa sitä osoittaa. On paljon coolimpaa mennä virran mukana arvostamattomalle puolelle. Eikä sitä virtaa muodosta vain ikätoverit vaan myös aikuiset ja mediakirjoittelu! viitteitä voi kukin googlata jaksamisensa mukaan, ne eivät lopu.
4. Tällä viikolla vierailin Kirkkonummella, jossa ruokiin ei laiteta lisäaineita. Kirkkonummen ruokapalvelu on myös palkittu.
5. SL myös kirjoitti näinä päivinä harvinaisen lauseen: Kouluissa vieraillessani olen saanut joka kerta syödä erittäin maittavaa ruokaa salaatteineen ja näkkileipineen.

Olisin kaivannut kirjoitukseen tietoa ja mainosta, mitä kouluruokarahoituksen lisäämiseksi on tehty eduskunnassa. Eduskunnan nykyisten kansanedustajien tietopankin mukaan SL toiminut sosiaali- ja terveysvaliolautakunnassa sekä sivistysvaliolautakunnassa. Molemmat lautakunnat ovat käsitelleet Valtioneuvoston selontekoa ruokapolitiikasta 15.12.2010 sekä 1.12.2010 On hienoa, että kansanedustajaehdokas ottaa kouluruokailun esille, mutta jäiköhän tämä nyt kesken?

Siitä toisesta kouluruokailun positiivisesta oraasta kommentoin vain, että hyvä kirjoitus. Aina ei tartte kirjoittaa vakavasti hampaat irvessä eduskunnan lausuntokierroksia siteeraten...

Kummassakin blogissa käydään runsasta lukijakirjoittelua. En havainnut helmiä.